פארק הנשיא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פארק הנשיא
מבט מהאוויר (מצפון לדרום). בתחתית התמונה במרכז - כיכר לה פאייט, במעלה התמונה במרכזה - הבית הלבן, ולאחריו האליפסה; בחלקה העליון של התמונה אנדרטת וושינגטון
מבט מהאוויר (מצפון לדרום). בתחתית התמונה במרכז - כיכר לה פאייט, במעלה התמונה במרכזה - הבית הלבן, ולאחריו האליפסה; בחלקה העליון של התמונה אנדרטת וושינגטון
מבט מהאוויר על האליפסה (בחלקה התחתון של התמונה) ועל הבית הלבן (במרכז התמונה). המבט מדרום - לצפון. מעברו השני של הבית הלבן ניתן לראות את כיכר לה פאייט.

פארק הנשיאאנגלית: President's Park) או פארק הבית הלבן והנשיא (באנגלית: The White House and President's Park) הוא פארק במרכז וושינגטון די. סי., בירת ארצות הברית[1].

שטח הפארק מכיל ומקיף מספר מבנים, בהם הבית הלבן, בניין הרשות המבצעת אייזנהאואר, בניין משרד האוצר, מרכז המבקרים של הבית הלבן, כיכר לה פייט, ואת האליפסה.

הפארק מנוהל על ידי שירות הפארקים הלאומיים של ארצות הברית[1].

מטרתו של הפארק - ליצור מרווח בין העיר לבין הבית הלבן, תוך הדגשה הניראות של השלטון, והקשר החופשי בינו לבין הציבור, ויצירת מקום לביטוי חופשי למול הרשות המבצעת[1].

חלקי פארק הנשיא

שטחי הבית הלבן

בשנת 1790 נחקק "חוק מקום המושב", המקצה אתר עבור בירת ארצות בהרית, ומסמיך את נשיא ארצות הברית, ג'ורג' וושינגטון להכין עיר בירה עבור ממשלת ארצות הברית עד יוני 1800[1].

נערכו מספר תחרויות אדריכלות להציע תוכניות עבור "הקפיטול" (בית הנבחרים), ועבור "בית הנשיא"[1].

תוכניתו של ג'יימס הובן עבור בית הנשיא נבחרה, והוא פיקח על הבנייה[1]. לימים נבנו אגפים חדשים למבנה (הוא "הבית הלבן") והוקמו האגף המערבי והאגף המזרחי[1].

שטחי הבית הלבן כוללים את המדשאה הדרומית, גן הוורדים, גן ז'קלין קנדי, והמדשאה הצפונית[1].

כיכר לה פאייט

כיכר לה פאייט היא פארק ציבורי, הממוקם בסמוך מצפון לבית הלבן[1][2].

שטחו של הפארק 28,191 מטרים רבועים, והוא גובל ברחוב H ‏(H Street) שמצפון לפארק, ברחוב ג'קסון פלייס (Jackson Place) שממערב לו, ברחוב מדיסון פלייס (Madison Place) שממזרח לו, ובשדרת פנסילבניה שמדרום לפארק[1][2].

הכיכר והמבנים ההיסטוריים המקיפים אותה, הוכרזו כאתר היסטורי לאומי בשנת 1970[2].

כשהכיכר הוקמה, היא תוכננה להיות חלק מהגן הפרטי של הנשיא, ולכן היא מהווה חלק מ"פארק הנשיא"[2].

שטח הפארק הופרד משטח הבית הלבן בשנת 1804, בעקבות החלטת הנשיא השלישי של ארצות הברית, תומאס ג'פרסון לאפשר לשדרות פנסילבניה לעבור בין המדשאה הצפונית של הבית הלבן, לבין שטח הפארק[1].

בשנת 1824 הוענק לפארק באופן רשמי שמו הנוכחיף על שמו של המרקיז דה לאפייט, הקצין הצרפתי שלחם במלחמת העצמאות האמריקאית.

הפארק שימשה כאתר למרוצים, כבית קברות, גן חיות, שוק עבדים, קסרקטין במהלך מלחמת 1812, וכן שימש אתר הפגנות רבות[2].

אדריכל הנוף אנדרו ג'קסון דאונינג, עיצב את הפארק בשנת 1851[2].

האליפסה

חלקו הדרומי של פארק הנשיא (הקרוי "האליפסה") הוא פארק ששטחו 210 דונמים.

הפארק ממוקם בסמוך מדרום למדשאה הדרומית של הבית הלבן[3].

הפארק פתוח לציבור.

הפארק נוצר בשנת 1791, התכנית הראשונה לפארק נעשתה על ידי פייר שארל ל'אנפן, כחלק מתוכניתו עבור המול[1][3].

במהלך מלחמת האזרחים האמריקאית אזור האליפסה, וכן האתר עליו הוקמה לימים אנדרטת וושינגטון שימשו מכלאות ואורוות עבור סוסים וחמורים של הצבא, וכן כקסרקטינים עבור צבא מדינות האיחוד[3].

חיל ההנדסה של ארצות הברית החל את עבודות הגינון ועיצוב הנוף באליפסה בשנת 1867[3]; העבודות הסתיימו בשלהי שנות ה-80 של המאה ה-19[3].

מרכז המבקרים של הבית הלבן

מרכז המבקרים של הבית הלבן, ממוקם בקצה הצפוני של בניין הרברט סי. הובר (בניין משרד המסחר של ארצות הברית). בעבר שימש מרכז המבקרים כנקודת היציאה של סיורים בבית הלבן, אולם מאז פיגועי 11 בספטמבר 2001, הסיורים לא יוצאים מאתר זה, והמרכז מציג תערוכות ומידע על הבית הלבן, למי שלא מסייר בבניין. במרכז שש תערוכות קבועות: משפחות הנשיאים, האדריכלות של הבית הלבן, עיצוב הפנים של הבית הלבן, אופן הפעולה של הבית הלבן, טקסים ואירועים בבית הלבן. וכן יש במרכז תערוכות מתחלפות.

לקריאה נוספת

• Clark Kimberling, The Shape and History of the Ellipse in Washington, D.C., Department of Mathematics, University of Evansville

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0