פטיש פעמון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פטיש פעמון

פטיש פעמון, או שימל  (סוס לבן) הוא משחק קוביות. המשחק הוא כנראה המצאה גרמנית ישנה טענה שממציא של המשחק הוא סוחר האמנות היינריך פרידריך מילר (17791848).

המשחק היה נפוץ באירופה משנת 1850, בעיקר בקרב האוכלוסייה היהודית, זה היה פופולרי לשחקו במהלך חג החנוכה. אחרי שנת 1945 המשחק נעלם כמעט לגמרי.

חוקי המשחק.

פטיש פעמון הוא משחק לשני אנשים או יותר, מתאים בעיקר לשלושה עד חמישה שחקנים.

כלי המשחק

למשחק שמונה קוביות משחק, חמשה קלפים, כסף משחק או מטבעות בכמות מספקת, פטיש לכרוז, וקופה.

הקוביות

המשחק מכיל שמונה קוביות כאשר כל הפאות חלקות, למעט פאה אחת של הקוביה המכילה את המספרים מ1 עד 6 ועוד שתי קוביות, קובייה אחת שמצויר עליה פטיש וקוביה שנייה שמצויר עליה פעמון.

הקלפים

המשחק מכיל חמשה קלפים:

  • פטיש
  • פעמון
  • פטיש ופעמון
  • שימל (סוס לבן)
  • פונדק

שלבי המשחק

שלב א: מכירה פומבית

מערבבים את הקלפים הפוך, הכרוז מתחיל במכירה פומבית של הקלפים, כל שחקן יכול להתמודד לפי הכסף שיש לו, שחקן יכול לרכוש אחד או יותר כרטיסים או שלא לרכוש בכלל, המכרז מתקיים בשיטת מכירה אנגלית מבלי שהשחקן יודע מה מכיל הקלף שנמכר, בסיום המכרז כל שחקן משלם את הערך שהוא רכש לקופה ומקבל את הקלפים.

שלב ב: לפני פתיחת הפונדק

השחקן שרכש את קלף השימל מתחיל את המשחק ולאחריו בכיוון השעון, כל שחקן בתורו זורק את כל שמונה הקוביות:

אם יצא ריק הוא מעביר מטבע לשחקן שמחזיק בקלף השימל, אם יוצא ריק לשחקן שמחזיק את קלף ה"שימל" כל שחקן מעביר לו מטבע אחד. אם יצא מספר הוא לוקח את הערך מהקופה, אם יצא פטיש אזי השחקן שמחזיק את הקלף פטיש מקבל את הערך או נותן את המטבע לשימל, וכן אם יצא פעמון, אם יצא גם הפטיש וגם הפעמון השחקן שמחזיק את הקלף פטיש ופעמון מקבל את הערך.

שלב ג: פתיחת הפונדק

כאשר מגיע ערך מהקוביות שיותר גבוהה מהסכום שקיים בקופה המשחק עובר לשלב השלישי, מאותו רגע מי שמקבל מטבעות במקרה שריק הוא הפונדק ולא השימל, כמו כן כל סכום שיוצא יש להפחית את הסכום של הקופה ולהביא את ההפרש לבעל הפונדק, לדוגמה אם נשאר בקופה שלוש מטבעות  והקוביות מראות על חמש יש לשלם לבעל הפונדק שתי מטבעות (5-3=2)

ברגע שיוצא הסכום המדויק שיש בקופה המשחק מסתיים.

המנצח הוא מי שיש לו הכי הרבה מטבעות בסיום המשחק.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0