פילוטרה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פילוטרהיוונית: Φιλωτέρα; נולדה בשנת 315 או 309 לפנה"ס – מתה ככל הנראה לאחר 282 ולפני 268 לפנה"ס) הייתה אצילה מקדונית יוונית ונסיכה מצרית יוונית משושלת בית תלמי.

פילוטרה הייתה בתם של תלמי הראשון סוטר וברניקי הראשונה, מלכי מצרים. הייתה לה אחות מבוגרת אחת, ארסינואי השנייה, ואח צעיר יותר, הפרעה לעתיד תלמי השני פילדלפוס. היו לה אחים שונים מנישואיהם הקודמים של הוריה.

מעט ידוע על חייה. פילוטרה נפטרה זמן מה לאחר עלייתו של תלמי השני לכס התלמי ולפני שמתה ארסינואי השנייה. העובדה שפילוטרה נפטרה לפני אחותה, מוכחת על ידי המנון שכתב קאלימאכוס על מותה של ארסינואי השנייה.

לאחר מותה של פילוטרה, היא הפכה לאלילה על ידי אחיה, תלמי השני. הוא הקים מקדש לכבודה באלכסנדריה. יוונים ומצרים סגדו לה יחד עם ארסינואי השנייה, ותלמי השני יצר פולחן דתי לכבודה.

"פילוטרה" היה שמה הקדום של ספאג'א (אנ') במצרים. היא הוקמה על ידי סאטירוס (Σάτυρος) ונקראה לכבודה של אחותו המנוחה של תלמי השני פילדלפוס.[1][2]

בתקופה ההלניסטית נוסדה בארץ ישראל העיר "פילוטריה", שנקראה על שם פילוטרה. עיר זו ישבה דרומה לכנרת, והיא נזכרת לראשונה בקשר לפעולותיו הצבאיות של אנטיוכוס השלישי, שהשתלט עליה בשנת 218 לפנה"ס. היא נזכרת שוב בימי אלכסנדר ינאי, בין הערים ההלניסטיות שכבש. בתקופה ההלניסטית היא הייתה עיר חשובה באזור.[3]

הערות שוליים

  1. ^ סטראבון, גאוגרפיקה, ספר 16, פרק 4, סעיף 5.
  2. ^ סטפנוס מביזנטיון, אתניקה, §Ph666.16 (ביוונית)
  3. ^ מנחם שטרן, ההיסטוריה של ארץ ישראל, כרך 3, חלק א: ארץ ישראל בתקופה ההלניסטית, עמ' 58, 73, 75, 85.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0