פנאלאר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פנאלאר
Fenalår
שלב ראשון של המלחה יבשה. השוק יכוסה במלח ויאוחסן במקום קריר למשך 3–5 ימים.

פנאלאר (בנורווגית: Fenalår) הוא מאכל בשר נורווגי מסורתי משומר העשוי משוק טלה מומלח ומיובש.

מאפיינים

זהו מאכל פופולרי מאוד בנורווגיה ולעיתים קרובות מוגש עם מזון משומר אחר במזנון חג המולד או ביום החוקה הנורווגי.[1] (אנ')

זמן השימור/יישון הוא בדרך כלל כשלושה חודשים, אבל פנאלאר עשוי להתיישן במשך שנה או יותר. בחלקים מסוימים של המדינה, במיוחד באזור ווס (יישוב) (אנ'), השוק מעושן מעט (באמצעות תהליך עישון קר) לפני השימור/יישון כדי למנוע בעיות הקשורות לעובש שעלולות להתרחש בעת ייבוש בשר באקלים לח ומתון. זה עדיין די נפוץ עבור נורווגים רבים להמליח ולשמר את הבשר בבית. המוצר המוגמר הוא בצבע אדום כהה עד חום. פרוסות טריות חתוכות של פנאלאר באיכות גבוהה הן חלקות, רכות ומבריקות במקצת, אך לא לחות. הטעם מעט מתוק ולא מלוח מדי. לבשר חייב להיות טעם בולט, אך לעולם לא מעופש, של בשר כבש.[2] [3]

הגשה

בדרך כלל הבשר מוגש כפרוסות דקות, אבל מקובל - במפגשים לא רשמיים - להעביר את השוק סביב השולחן עם סכין חדה קצרה ועבה. כך האורחים פורסים את השוק בעצמם. לפיכך, במערב נורווגיה המנה נקראת spikkekjøtt שפירושה "בשר מגולף", אך ייתכן שמקורו של השם הוא גם מהמילה speke, לשמר". פנאלאר לפעמים מוגש עם דייסת שמנת חמוצה (rømmegraut), ביצים מקושקשות, שמיר וסלט תפוחי אדמה פושרים על בסיס שמנת ובייגל אפויים בתנור בסגנון ברגן, הם שילובים אופייניים נוספים.[4]

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ "Fenalår". Store norske leksikon (בנורווגית). נבדק ב-1 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Fenalår fra Norge". tasteatlas.com. נבדק ב-1 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ "Making Fenalår – Cured leg of a lamb". foodnorway.com. נבדק ב-1 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ "Traditional Norwegian Fenalår Dinner". Edible Phoenix. נבדק ב-1 במרץ 2020. {{cite web}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0