פסאודו-דת
פסאודו-דת או פסאודו-תאולוגיה הוא מונח מזלזל המשלב את הקידומת היוונית "פסאודו" שפירושה שקר, ואת המילה "דת", כלומר, דת שקרית, או מעין דת. לפעמים נמנעים מהמונח במחקר דתי מכיוון שהוא נתפס כמונח פולמוסי, אך הוא משמש בדרך כלל ביחס למערכת אמונות, גישה פילוסופית או תנועה הדומה מבחינה תפקודית לתנועה דתית - אך אינה 'דת של ממש'. לעיתים קרובות יש לפסאודו-דת מייסד, טקסט עיקרי, ליטורגיה או אמונות מבוססות.
המונח משמש גם ביחס לתנועות או אידאולוגיות שאינן דתיות לכאורה, אך יש להן תכונות המזוהות כתכונות "דתיות", כגון מסירות קיצונית בקרב חסידי התנועה, כמו למשל חסידים אדוקים של תנועות האקלים או הטראמפיזם. המונח מעין-דת משמש גם הוא, לפעמים באופן נרדף ולפעמים באופן שונה מהמונח פסאודו-דת.
ההבדל בין דת לפסאודו-דת
אין הגדרה חוקית מחייבת ל"דת", מה שמקשה על הגדרה מדויקת של "פסאודו-דת", ומוביל לחוסר עקביות ברחבי העולם, ולפעמים לפסיקות שונות של בתי משפט לגבי דתות "מקובלות" ו"לא מקובלות".[1] בארצות הברית, כל האמונות מוגנות באופן שווה, אבל החוק חייב להגן על האזרחים מפני פגיעה, כך שהתנהגות בלתי חוקית אינה יכולה להיות מוצדקת על ידי אמונות דתיות, ויש לשמור על החוק גם במצבים מורכבים מבחינה מוסרית. במדינות אחרות, כמו סין, קבוצות שונות זוכות ליחס שונה, ותוויות כמו דת או פסאודו-דת עלולות להוביל לרדיפה.
המונח פסאודו-דת נגזר מהמילה היוונית pseúdos, שפירושה "שקר"[2] והמילה דת. בין החוקרים קיימת מחלוקת אם ניתן להשתמש בביטוי באופן מקצועי ולהבדיל בין דת לפסאודו-דת, או שמדובר בביטוי שיכול לשמש לצורכי פולמוס וניגוח בלבד.
הגדרות מסוימות טוענות כי דת צריכה להקיף את כל מערך החיים של האדם, ואם לא אז מדובר בפסאודו-דת. גישות אחרות מנסות להגדיר דת בדרכים שונות, וממילא להגדיר כפסאודו-דת מצב שלא עונה על ההגדרות הדתיות. הגדרה אחת טוענת כי דת כרוכה באמונה בעל-טבעי, הגדרה אחרת דורשת מדת להחזיק במערכת של אמונות ומחויבויות.
גישה אחרת מגדירה פסאודו-דת כמצב בו מאמצים סמלים דתיים ושיח דתי למטרות אזרחיות. כדוגמה, הם מתייחסים לארגוני הטרור או למאבק בהם שמצטייר לעיתים כ'מאבק דתי'.[3] באופן דומה, יש המגדירים פסאודו-דת הליכה בכל מחיר אחרי מנהיג כריזמטי במיוחד, עד למצב של התייחסות אליו כ'על אנושי'.
גישה נוספת מתייחסת לתחליפים רוחניים כפסאודו-דת, היא שמה דגש בעיקר על אמונות של מי שאינם מאמינים דתיים, אך מחוברים לרעיונות הוליסטיים, לתיאוריות קונספירציה, או לזרמים 'רוחניים' מכל סוג שהוא.
בין פסאודו-דת למעין-דת
ב-1963, הפילוסוף הגרמני-אמריקאי פאול טיליך הציג הבחנה בין פסאודו-דתות למעין-דתות. הוא תיאר פסאודו-דתות כתנועות שמוליכות שולל את המאמינים בכוונה, באמצעות הדמיון שלהן לדתות המוכרות, בעוד שמעין-דתות הן תנועות לא דתיות שיש להן דמיון לא מכוון לדתות, כגון תנועות פוליטיות.
דוגמאות לפסאודו-דתות
לפי ההיסטוריון ההולנדי פרופ' קיס בול (אנ'), גרמניה הנאצית, איטליה הפשיסטית ויפן האימפריאליסטית במלחמת העולם השנייה "מניבות דוגמאות חזקות" של מיתולוגיות פסאודו-דתיות המשמשות להצדקת פעולות. הנאציזם במיוחד מאופיין לעיתים קרובות כבעל היבטים דתיים, בגלל התמקדותו בטקסים שתוארו כ"קתוליות ללא נצרות". טקסים דתיים למחצה כללו "ימים קדושים" שחגגו אירועים כמו עליית המפלגה הנאצית לשלטון או יום הולדתו של אדולף היטלר, ופסטיבלים שהעתיקו פסטיבלים נוצריים. תנועות נאציות כמו הנצרות החיובית (אנ') ופולקיזם, כמו גם מנהיגים נאצים כמו יוזף גבלס ורודולף הס, ביקשו באופן פעיל להחליף את אלוקים בהיטלר[4] ולהחליף את הנצרות בפסאודו-דת נאצית; ומאמציהם חפפו לירידה מהירה במעמדן של הכנסיות הנוצריות המסורתיות.
מרקסיזם[5] ומאואיזם[6] הן אידאולוגיות פוליטיות אחרות שתוארו כפסאודו-דתות; כמו גם הטראמפיזם ו-QAnon.[7][8][9] על תנועות דתיות חדשות שונות כגון אומת האסלאם[10] וסיינטולוגיה[11][12] נטען שהן פסאודו-דתיות. תנועות העידן החדש נחקרו לפעמים גם כפסאודו-דתות וכך גם הפטישיזם. אתאיזם והומניזם חילוני נתפסו כפסאודו-דתות.[13] המונח אף שימש כדי לתקוף אסכולות מחשבה הטוענות שהן מדעיות, כמו הפוזיטיביזם הקונטיאני, כחסרות קפדנות מדעית ממשית. בעולם הספורט, האולימפיזם (אנ') נקרא פסאודו-דת, מעין-דת, או דת אזרחית.
ראו גם
הערות שוליים
- ↑ T. Jeremy Gunn, The Complexity of Religion and the Definition of "Religion" in International Law
- ↑ משמעות פסאודו (מה זה, מושג והגדרה) - Expresiones 2025, באתר Ninanelsonbooks, 2025
- ↑ Nothing sacred : women respond to religious fundamentalism and terror, New York: Thunder's Mouth Press/Nation Books ; [Berkeley, Calif.] : Distributed by Publishers Group West, 2002, מסת"ב 978-1-56025-450-8
- ↑ Daniel W. Early, Making God: Joseph Goebbels and the Veneration of Hitler, 11.2018
- ↑ Hans-Lutz Poetsch, Marxism and Christianity, St. Louis, Concordia Pub. House, 1973, מסת"ב 978-0-570-06724-5
- ↑ Khiok-Khng Yeo, Chairman Mao meets the Apostle Paul : Christianity, communism, and the hope of China, Grand Rapids, Mich. : Brazos Press, 2002, מסת"ב 978-1-58743-034-3
- ↑ "Religious fervour is migrating into politics". The Economist. ISSN 0013-0613. נבדק ב-2025-04-22.
- ↑ Chauncey DeVega, "They’ve told me he’s Jesus": Unpacking Trump's empty pseudo-religion, Salon, 2024-03-06 (באנגלית)
- ↑ Philip R. Conway, Repressive suspicion, or: the problem with conspiracy theories, Cultural Studies 0, עמ' 1–32 doi: 10.1080/09502386.2024.2364260
- ↑ West Philadelphia Collaborative History - Malcolm X, Part IV: Malcolm’s Rendezvous with Death and Beyond, collaborativehistory.gse.upenn.edu
- ↑ Chris Carter published in Features, 18 February 1954: the Church of Scientology is incorporated, Moneyweek, 2016-02-18 (באנגלית)
- ↑ Eva Hartog, Russia vs. Scientology: Kremlin Cracks Down on Controversial Church, The Moscow Times, 2016-03-25 (באנגלית)
- ↑ R. Scott Appleby, Religious fundamentalisms and global conflict, Ithaca, N.Y. : Foreign Policy Association, 1994, מסת"ב 978-0-87124-157-3
פסאודו-דת40911108Q7255488