פעימת לב (מחשבים)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פעימת לבאנגלית: Heartbeat), הוא מושג המשמש במערכות מחשוב, המתאר אות מחזורי המיוצר על ידי חומרה או תוכנה אשר משמש מחוון לתקינותה או כדי לסנכרן את פעולתה עם רכיבים אחרים במערכת מורכבת.

בדרך כלל פעימת לב נשלחת בין שתי מכונות במרווח קבוע; במרווח אופייני של מספר שניות. במצב בו לא נקלטת פעימת לב במשך מרווח מרבי, בדרך כלל כפולה קטנה יחסית של מרווח בין שתי פעימות (זמן המחזור), המערכת השולחת תיחשב כתקולה.

פרצת האבטחה "Heartbleed" אשר נתגלתה במנגנון פעימת הלב של הפרוטוקול הנפוץ OpenSSL, פורסמה באפריל 2014.

פרוטוקול

פרוטוקול המממש פעימת לב משמש בדרך כלל בניטור זמינות של משאב מערכת, כגון כתובת IP. כאשר פעימת לב מתחילה במכונה מסוימת, יחל תהליך קביעה ברשת פעימת הלב, מי מנהל את המשאב.

ברשתות עם יותר משתי פעימות לב, יש לקחת בחשבון מצבים בהם המערכת מתחלקת לשתיים או יותר תת-מערכות על ידי ניתוק אחד או יותר ברשת, במצב זה כל משאב בתת-מערכת עדיין יכול לתקשר עם חבריו אך לא עם משאבים בתת-מערכת שנותקה. אולם אז חשוב שכל משאב ינוהל על ידי רכיב אחד ולא אחד לכל תת-מערכת.

לאור העובדה שפעימת לב משמשת לחיווי בריאות המערכת, חשוב שהפרוטוקול והרשת עליה הוא מועבר יהיו אמינים ככל שניתן. תופעה של משאב שנחשב כתקול בשל תקלה "מדומה" שנוצרה כתוצאה מבעיות רשת המונעות מעבר יציב של פעימות לב, תהווה בעיה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פעימת לב בוויקישיתוף
Crystal Clear app ktalkd.png ערך זה הוא קצרמר בנושא מחשבים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0