פרס באומגרטן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פרנץ פרדיננד באומגרטן, מייסד פרס באומגרטן

פרס באומגרטן[1] היה פרס ספרותי בהונגריה, שהקים פרנץ פרדיננד באומגרטן[2], סופר, מבקר ספרותי הונגרי-יהודי שכתב בגרמנית. הפרס היה הפרס הספרותי החשוב בהונגריה בין שתי מלחמות העולם וחולק על ידי קרן באומגרטן.

תולדות הפרס

המייסד החליט בצוואתו מ-17 באוקטובר 1923, כי תוקם בחלק מעושרו קרן שתעניק סיוע לסופרים הונגרים בצורת מענק שנתי, גמול או סיוע שהם "חסרי דעות קדומות דתיות, גזעיות וחברתיות ומשרתים בכתיבתם רק מטרות אידיאליות נעלות ולכן זקוקים לתמיכה חומרית". כאשר מייסד הקרן מת בשנת 1927 תקפה המשפחה את הצוואה. סופרים גרמנים והונגרים מחו נגד כוונת המשפחה. מסיבה זו, הצוואה נכנסה לתוקף רק באפריל 1928. חבר הנאמנים של קרן באומגרטן החליט אז על הענקת הפרסים. הפרסים הראשונים הוענקו בשנת 1929.

הפרס האחרון חולק בשנת 1949. עד אז, למעט שנת 1945, חילקו את הפרסים מדי שנה ב-18 בינואר במטה הקרן. הפרסים השנתיים היו בין 3,000 ל-8,000 פנגו הונגרי. במהלך קיומו, קרן באומגרטן העניקה 126 מענקים ופרסים. לאחר מותו של אלדאר שופלין, אחד ממנהלי הקרן (9 באוגוסט 1950) בוטלה כליל פעילות הקרן. לאחר פירוקה הוחלף הפרס ב"פרס אטילה יוז'ף" שהוקם על ידי ממשלת הונגריה. לאחר חילופי השלטון בשנת 1990, ניסה ארתור באומגרטן, מצאצאי פרנץ באומגרטן, להחיות את הפרס אך מאמציו לא צלחו.

ביקורות בקשר לפרס

  • היו אינספור התקפות על הקרן, על חברי חבר הנאמנים, וגם על המייסד עצמו. אחת ההאשמות הייתה שחבר הנאמנים רצה לתמוך רק בסופרים ומשוררים ליברליים.
  • בשנת 1940 הותקפה הקרן הן מימין והן משמאל
  • בשנת 1945 הודיעו רשמית כי אין צורך יותר בפרס משום שמשוררים הונגרים אינם זקוקים לו.

עובדות מעניינות

המשורר הגדול אטילה יוז'ף היה אחד מזוכי הפרס בשנת 1936, אבל בשל צירוף מקרים ביש מזל מיהאי באביץ, מנהל הקרן, שינה את דעתו ברגע האחרון והסיר את מועמדותו של אטילה. כך הוא לא זכה בפרס, אלא רק במענק בלבד.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Tezla, Albert (1970). Hungarian Authors; a Bibliographical Handbook. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. ISBN 978-0-674-42650-4 פרסים בספרות. פרס באומגרטן (מאמר באנגלית)
  2. ^ מיהאי באביץ: פרנץ באומגרטן והקרן שלו (בהונגרית)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0