פרשת ג'ייקוב בארנט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
"איזק קאזובון", מאת אמן לא ידוע

פרשת ג'ייקוב בארנט התרחשה בשנת 1612 כאשר ג'ייקוב בארנט, מורה יהודי, נעצר ונכלא על ידי פקידי אוניברסיטת אוקספורד בגין שינוי דעתו לגבי הטבילה לנצרות.

רקע כללי

במהלך ימי הביניים ועד לשנות ה-50 של המאה ה-20, דרשה אוניברסיטת אוקספורד מכל הסטודנטים וצוות הפקולטה להיות נוצרים. בעקבות הרפורמציה האנגלית, הם נדרשו להיות חברים בכנסייה האנגליקנית. בנוסף, האיסור של אדוארד הראשון על יהודים החיים באנגליה נותר בתוקף עד שקרומוול ביטל אותו. עם זאת, כמה מורים אורחים יהודים לעברית לימדו סטודנטים באוניברסיטה באופן פרטי, או עבדו בספריית בודליאן על כתבי יד עבריים.

בשנת 1609, המלומד ההוגנוטי הצרפתי איזק קזובון הזמין את יעקב ברנט, יהודי איטלקי, לביתו בדורי ליין, לונדון. במהלך שהותם יחד דנו בטקסטים יהודיים בנושאים שונים, וברנט הוכיח בפני קאזובון כי אותו האיש נקבר בנוהג קבורה יהודי סטנדרטי ולא (כפי שטען הקרדינל ברוניו ) בשיטה חדשה שהפכה לשיטת הקבורה הקתולית. לאחר מכן העסיק קאזובון את ברנט כמזכירו, ובשנת 1610 הגיעו שניהם לאוקספורד.

אוקספורד

התכונות האישיות של ברנט, כמו גם ההשכלה שלו, הביאו לכך שהיה אהוב ומכובד על ידי חוקרים באוניברסיטה. בהיותו באוקספורד, החליט להיטבל כנוצרי, וסיפר לקאזובון על החלטתו; קאסובון אמר לסגן הקנצלר, שבדומה לשאר חברי האוניברסיטה מרוצה מהחלטת ברנט. נערכו הכנות להטבלת ברנט בטקס דתי מפואר בכנסיית אוניברסיטת סנט מרי הבתולה.

דלת תא בכלא בוקארדו

ברנט, לא השתתף בטקס, לאחר שהחליט שלא להמיר את דתו. עזב את אוקספורד ברגל. על פי אנתוני ווד האנטיקוואר של אוקספורד במאה ה-17, ארתור לייק, סוהר ניו קולג' באוקספורד, שלח מרדף רגלי ורכוב אחרי בארנט; לייק היה אחד ה"רופאים המלומדים" של האוניברסיטה שלדבריו ווד הולך שולל בגלל ה"טריקים" של ברנט. בארנט נתפס והוחזר לאוקספורד, שם סירב להיטבל. לאחר מכן נעצר בתנאים לא נוחים של בכלא בוקארדו.

אחרית דבר

קאזובון נחרד מהטיפול בברנט ורואה בכך "הפרה של האתיקה הנוצרית". מאוחר יותר אמר כי הוא לא חושב ששינוי דעתו בנושא דת כזה הוא עניין פלילי. הוא פנה בשם ברנט למלך ג'יימס הראשון, שהוציא צו לשחרורו. כמה חודשים לאחר מעצרו הוא הועלה על ספינה לצרפת והוגלה. מאוחר יותר, בארנט היה יועץ בבית המשפט הצרפתי בענייני יהודים.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0