פ-ענח'י

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פ-ענח'י
חלק מהאסטלה של פ-ענח'י
חלק מהאסטלה של פ-ענח'י
לידה ?
פטירה 714 לפנה"ס
מדינה השושלת ה-25 של מצרים
שושלת ה-25 של מצרים
תואר פרעה
פרעה של השושלת ה-25 של מצרים ה־1
751 לפנה"ס714 לפנה"ס
(כ־37 שנים)
בוכחוריס (השושלת ה-24)

פִּ-עָנְחִ'י (לקח על עצמו את שמות הכס יוּסִימָארֵה וסְנֶהָפְאֶרֵה) היה מגדולי פרעוני מצרים ואחד מכובשיה האדירים של מצרים העתיקה. הוא הקים את השושלת הכושית הידועה גם בתור השושלת ה-25 של מצרים והחזיר את מצרים למעמד של אימפריה לאחר שנים של חוסר בממשל ריכוזי מאוחד. מבין פועליו ידוע כי פעל להעצמתו של האליל המצרי אמון. המידע אודותיו מקורו באַסְטֵלָה של פִּ-עָנְחִ'י.

כיבוש מצרים

עם השליטה בנוביה ובמצרים העליונה, פ-ענח'י השתמש במלחמה הפנימית של מצרים אשר התקיימה בין השושלות ה-22, 23 ו-24 לצורכיו, להגדלת השפעתו אל מעבר לתבאי ואל מצרים התחתונה. ברואה הוא את המתרחש, הפרעון תפנ אח'ת מהשושלת ה-24 יצר קואליציה של שליטי אזור הדלתא נגד פ-ענח'י ואף פיתה את בן בריתו של האחרון, נימלוט להצטרף אל הקואליציה. תפנ אח'ת שלח את צבא הקואליציה דרומה לעבר הרקליאופוליס מגנה אשר הייתה תחת חסות נובית. מלך העיר ואנשיו קראו לעזרתו של פ-ענח'י אשר מיהר. בשנה ה-20 למלכותו יצא בראש צבאו לכבוש את מרכז וצפון מצרים. פעולותיו הצבאיות מתוארות באסטלה של הניצחון שממוקמת בג'בל ברקל ואתרי אזור נפאטה בצפון סודאן של היום:

"שמע מה עשיתי בהעלאת האבות הקדמונים. אני המלך, ייצוג האליל, דמותו החיה של אטום, שהוצא מהרחם המסומן כשליט, שמפחיד הגדולים ממנו שהוריו ידעו עוד מהרחם כי יהיה שליט, האליל הטוב, אהוב האלילים, בן רע, הפועל בשתי זרועותיו, פ-ענח'י, אהוב אמון ..."

האסטלה של פיענח'י

פיענח'י ראה במלחמתו מלחמת "קודש". הוא הורה לחייליו לטהר עצמם נפשית לפני כל קרב ואף הציע קורבנות למען האליל אמון. לאחר הניצחון בהרקליאופוליס מגנה ההתקדמות צפונה הייתה קלה לצבא של פ-ענח'י, שכן רוב כוחות הקואליציה נפגשו בקרב זה. צבאו של פ-ענח'י לקח ערים כממפיס עד אשר מלכי הקואליציה, וביניהם גם בן בריתו לשעבר נימלוט נכנעו לעליונותו והכירו בו בתור הפרעה החדש ושליט כל מצרים.

מנקודה זאת ואליך פ-ענח'י יאדיר את ממלכתו לעבר מדבר הסהרה, קרן אפריקה, ים סוף וחצי האי סיני עד לפטירתו בשנת 714 לפנה"ס.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פ-ענח'י בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0