צ'אק ייגר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף צ'ארלס ייגר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צ'ארלס אלווד "צ'אק" ייגר
צ'אק ייגר
צ'אק ייגר
לידה 13 בפברואר 1923 (גיל: 101)
מירה, וירג'יניה המערבית, ארצות הברית
השתייכות חיל האוויר האמריקניחיל האוויר האמריקני חיל האוויר האמריקני
תקופת הפעילות 19411975 (כ־34 שנים)
דרגה בריגדיר גנרל (חיל האוויר של ארצות הברית)בריגדיר גנרל
פעולות ומבצעים
עיטורים
תפקידים אזרחיים
מדריך טיסה

צ'ארלס אלווד "צ'אק" ייגראנגלית: Charles "Chuck" Elwood Yeager; ‏13 בפברואר 1923 - 7 בדצמבר 2020) היה טייס אמריקאי, הראשון ששבר את מחסום הקול בטיסה.

חייו

נולד בווירג'יניה המערבית למשפחה דלת אמצעים. לייגר היו שני אחים ושתי אחיות, שאחת מהן נהרגה בתאונת ירי בינקותה. היורה בשוגג היה אחד מאחיו.

בתקופת מלחמת העולם השנייה, בספטמבר 1941 התגייס לחיל האוויר האמריקאי ושירת בתחילה כמכונאי מטוסים. ב-1942 הצטרף לקורס טיס. ב-5 במרץ 1944 הופל מטוסו והוא צנח בצרפת, והגיע בעזרת תנועת ההתנגדות הצרפתית לספרד. במהלך שהותו עם אנשי המחתרת הצרפתית הדריך אותם בבניית פצצות - מיומנות אותה למד מאביו.

בהמשך חזר לטוס מעל שטח אויב (אירופה הכבושה), למרות איסור שהוטל על טייסים ששהו עם חברי המחתרת הצרפתית לעשות זאת (מחשש שיתפסו וימסרו מידע על חברי המחתרת). את חזרתו לטיסות קרב השיג לאחר ששכנע את גנרל הצבא דווייט אייזנהאואר, מפקד כוחות בעלות הברית באירופה, שאין ברשותו מידע שיכול להזיק גם אם ייתפס שוב. במהלך המלחמה הפיל מטוסים גרמניים רבים במהלך קרבות אוויר, והיה אחד הבודדים שהצליחו להפיל חמישה מטוסי אויב בגיחה אחת ("ace in a day").

לאחר המלחמה הוכשר כטייס ניסוי. וב-14 באוקטובר 1947 נכנס להיסטוריה כאדם הראשון ששבר את מחסום הקול (טס במהירות הגבוהה ממהירות הקול). הטיסה בוצעה במטוס בל X-1.

ב-1975 פרש משירות בחיל האוויר של ארצות הברית, לאחר שפיקד על טייסת במלחמת וייטנאם, בדרגת בריגדיר גנרל. זכה בעיטורים וכיבודים רבים, בהם מדליית החירות הנשיאותית שהוענקה לו ב-1985 ופעמיים בכוכב הכסף.

סרטון על הטיסה של ייגר
צאק ייגר ומטוס הבל X-1 לאחר שבירת מחסום הקול

הלך לעולמו ב-7 בדצמבר 2020.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צ'אק ייגר בוויקישיתוף
Aeroclipart.JPG ערך זה הוא קצרמר בנושא תעופה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0