צ'הארשנבה סורי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חגיגת צ'הארשנבה סורי בקפיצה מעל האש
חגיגת צ'הארשנבה סורי ביצירת צורות בעזרת האש

צ'הארשנבה סוריפרסית: چهارشنبه ‌سوری, בתרגום לעברית: יום רביעי של האור או יום רביעי האדום[1]), נקרא גם פסטיבל האש. נחגג בקרב העמים האיראניים, כדוגמת הפרסים, האזרים, הכורדים ועוד. האירוע מתקיים בערב יום רביעי שלפני הנורוז; יום רביעי האחרון של לוח השנה הפרסי כהקדמה לנורוז, המציין את בואו של האביב.[2] הפסטיבל מתוארך להתקיים בקרב העמים הכורדים זורואסטרים מכ-1,700 לפני הספירה.[3]

הפסטיבל כולל הדלקת מדורות ומשחקי אש: קפיצה ואקרובטיקה מעל האש, ויצירת צורות בעזרת האש שמטרתם העברת האדמומיות, הבשלות והבריאות של האש לאנשים דרך פעולות אלו.[5] המדורות נשארות דולקות עד לשעות הבוקר כדי "לשמור על השמש בחיים". החגיגה מתחילה בדרך-כלל בערב בהדלקת המדורות; האנשים קופצים מעל למדורות וקוראים: "zardi-ye man az toh, sorkhi-ye toh az man", שפירושו: "הצהוב שלי אליך והאדום שלך אלי". הכוונה בכך למעין טקסט טיהור שבו החולי, החיוורון, הבחילות, והבעיות של האדם עוברים למדורה – והאדמומיות, הבשלות, החום, האנרגיה והבריאות של המדורה עוברים לאדם.[6] ביום זה יש אנשים הלובשים תחפושות ועוברים מדלת לדלת בבקשה לממתק או קונדס; נוהגים לחלק פירות יבשים או דליי מים.

ביקורת

אנשי דת איראנים מוסלמים יצאו נחרצות נגד מנהג חגיגות הצ'הארשנבה סורי, לאור מקורו הלא-אסלאמי. מגמה זאת התחזקה בפרט החל מ-1979 והמהפכה האסלאמית, בטענה כי "מנהגי החג הם בבחינת אמונה תפלה שיש לבטלה."[7]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צ'הארשנבה סורי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Kasheff and Saʿīdī Sīrjānī, Manouchehr and ʿAlī-Akbar. "ČAHĀRŠANBA-SŪRĪ". Encyclopædia Iranica. Retrieved 2014-12-29.
  2. ^ Persian Fire-Jumping Festival, Alison Fu. ČAHĀRŠANBA-SŪRĪ. Retrieved 2012-03-18.
  3. ^ Massoume Price, Chahar Shanbeh Soori, The Fire Festival of Kurdish Peoples
  4. ^ Kasheff and Saʿīdī Sīrjānī, Manouchehr and ʿAlī-Akbar. "ČAHĀRŠANBA-SŪRĪ". Encyclopædia Iranica. Retrieved 2014-12-29.
  5. ^ [4]
  6. ^ Massoume Price, Chahar Shanbeh Soori, The Fire Festival of Iranian Peoples
  7. ^ רז צימט, "צ'הארשנבה סורי": ויכוח מתמשך על מסורת טרום-אסלאמית ברפובליקה האסלאמית, 2012.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0