קארה ווקר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אמן ריקה. קארה אליזבת ווקראנגלית: Kara Elizabeth Walker,26 בנובמבר 1969) היא ציירת ואמנית אמריקאית, שיצירותיה כוללות צלליות מחיתוכי נייר, הדפסים, מיצבים, ועבודות וידאו. היא חוקרת בעבודתה נושאים הקשורים לגזע, למגדר ולזהות. החל משנת 2002 היא מרצה בתוכנית לתואר שני במחלקה לאומנות חזותית באוניברסיטת קולומביה[1].

ביוגרפיה

ווקר נולדה בסטוקטון, קליפורניה ב-26 בנובמבר 1969[2]. היא חיה עם אביה, לארי ווקר[3], שעבד כצייר ומרצה[4]. ועם אמה, גוונדולין[5] שעבדה כעוזרת אדמיניסטרטיבית[6].

בגיל 13 עברה ווקר עם משפחתה לסטון מאונטן שבמדינת ג'ורג'יה בה נולד אביה[4], בניגוד חד לאווירה הרב-תרבותית הנרחבת שממנה נהנתה בחופי קליפורניה, בסטון מאונטן, עדיין התקיימו עצרות גזעניות של ארגון הקו קלוקס קלאן. בתיכון החדש שלה, שחזרה ווקר, "קראו לי 'כושית', אמרו לי שאני נראית כמו קוף והאשימו אותי (לא ידעתי שזו האשמה) בהיותי 'ינקית'."[7]

ב-1991 קיבלה ווקר את התואר הראשון ממכללת אטלנטה לאומנות וב-1994 את התואר השני מבית הספר לעיצוב רוד איילנד[8]. בשנותיה הראשונות בקולג' לא הרגישה בנוח לעסוק בנושא הגזע באומנות שלה, עם זאת, נתנה ביטוי לקולה בנושא זה במהלך לימודי התואר השני שלה, אז החלה לשלב אלמנטים של גזע ביצירותיה. ווקר חששה שהפיכת הגזע למוקד העיקרי בעבודתה יתקבל כ"טיפוסי" או כ"מובן מאליו".

יצירות וקריירה

ווקר ידועה ביותר בזכות יצירת תמונות פנורמיות בגודל טבעי בהן צלליות מחיתוכי נייר, המתארות לרוב דמויות שחורות כנגד קיר לבן, דימויים אלה מתכתבים עם היסטוריית העבדות והגזענות האמריקאית, באמצעות דימויים אלימים ומטרידים[9]. בנוסף היא יצרה עבודות בגואש, ובצבעי מים, הקרינה סרטוני אנימציה ודימויים מ"פנס קסם", והציגה תיאטרון צלליות, כמו גם מיצבי פסלים בממדי ענק, כמו אלה שהוצגו בתערוכה הציבורית שלה יחד עם ארגון "קריאייטיב טיים" שנקראה "עדינות, או שוגר בייבי המופלאה[10]" (2014).

ווקר משכה את תשומת ליבו של עולם האומנות לראשונה ב-1994 בזכות המיצב "אבוד: רומן היסטורי על מלחמת אזרחים כפי שהתרחשה בין הדברים האפלוליים של נערה שחורה אחת וליבה[11]״, העשוי מחיתוכי נייר ומציג את דרום ארצות הברית טרום מלחמת האזרחים כמקום רווי עבדות. מיצב זה הפך ללהיט בן רגע[12].

יצירתה של ווקר מנקבת חורים ברומנטיקה של העבר – חושפת את המציאות הנואשת והמשפילה שהייתה נחלתם של עבדי המטעים באחוזות.

מחלוקת

ב-1999 הוסרה יצירתה "אמצעי למטרה: דרמת צללים בחמש מערכות" (1995)[13] שהוצגה במכון לאומנות בדטריוט בעקבות מחאתם של אומנים ואספנים אפרו-אמריקאים על הצגתה[14].

יצירה נוספת שכותרתה: "המצב האידיאלי עליו נשענת קשת המוסריות ההיסטורית - רק עד הרגע שבו היא אינה סובבת לאחור נוכח הברבריזם, הסדיזם והכאוס הבלתי נשלט"[15] עוררה מחלוקת בקרב עובדי הספרייה הציבורית בניוארק, שהעלו את השאלה האם היצירה ראויה לתלייה בחדר הקריאה. ביצירה מתוארים אנשי הקו-קלוקס-קלאן יחד עם צלב שעולה בלהבות ודימוי של ברק אובמה. בעקבות כך, במרץ 2013, הגיעה ווקר לספרייה על מנת לדון ביצירה ובמחלוקת שהיא מעוררת[16].

ב-1997 שלחה האומנית האפרו-אמריקאית בטי סאאר מכתב בדוא"ל ל-200 אמנים ופוליטיקאים בו מובעת דאגתה לגבי השימוש של ווקר בדימויים גזעניים, וקבלתם החיובית בעולם האומנות[17], תשומת הלב הזו הובילה לכנס באוניברסיטת הרווארד שבו נידונו יצירותיה בשנת 1998[18].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קארה ווקר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Doreen St. Félix Act, KARA WALKER’S NEXT ACT, New York Magazine, ‏April 16, 2017
  2. ^ Shaw, Gwendolyn DuBois, Speaking the Unspeakable: The Art of Kara Walker, Duke University Press, 2004, עמ' 14
  3. ^ Belkove, Julie L., "History Girl, www.wmagazine.com, ‏March 2007
  4. ^ 4.0 4.1 Ian Aldrich, Kara Walker Biography, The Biography.com website, ‏April 14, 2021
  5. ^ Silva, Horacio, [https://thegentlewoman.co.uk/library/kara-walker Kara Walker The artist of epic works with curiously humorous titles], thegentlewoman.co.uk (באנגלית)
  6. ^ Looking at the History of the United States, Including the Shocking Parts, ‏September 14, 2011
  7. ^ Biography of Kara Walker, www.theartstory.org, ‏2017
  8. ^ The Art of Kara Walker, https://web.archive.org/, ‏March 8, 2012
  9. ^ Kara Walker
  10. ^ Sugar? Sure, but Salted With Meaning, https://www.nytimes.com/
  11. ^ Gone: An Historical Romance of a Civil War as It Occurred b'tween the Dusky Thighs of One Young Negress and Her Heart, https://www.moma.org/
  12. ^ Cotter, Holland, Black and White, but Never Simple, https://www.nytimes.com/
  13. ^ The Means to an End...A Shadow Drama in Five Acts, https://chazen.wisc.edu/
  14. ^ Gwendolyn DuBois DuBois Shaw, 4, Seeing the Unspeakable: The Art of Kara Walker, November 2004
  15. ^ Kara Walker’s Powerful Work Upends How We See Race in America, https://www.artsy.net/
  16. ^ Kramer, Jessica, Kara Walker Addresses Art and Controversy at the Newark Public Library, https://www.huffpost.com/, ‏Dec 06, 2017
  17. ^ HUNTER DROHOJOWSKA-PHILP, Reframing a Black Experience, https://www.latimes.com/, ‏OCT. 31, 1999
  18. ^ Mary Chou, כרך 5, Walker, Kara. The Grove Encyclopedia of American Art, עמ' 139-140
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0