קרל השנים עשר, מלך שוודיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: סגנון.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: סגנון.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
קרל השנים עשר, מלך שוודיה
Karl XII
קרל השנים עשר בבגדי מלוכה
קרל השנים עשר בבגדי מלוכה
לידה 17 ביוני 1682
טירת שלושת הכתרים, סטוקהולם, ממלכת שוודיה שוודיהשוודיה
פטירה 30 בנובמבר 1718 (בגיל 36)
האלדן, דנמרק-נורווגיה דנמרקדנמרק
מדינה שוודיהשוודיה שוודיה
שושלת בית פפאלץ-צווייבריקן
אב קרל האחד עשר, מלך שוודיה
אם אולריקה אלאונורה מדנמרק
יורש העצר אולריקה אלאונורה
מלך שוודיה
5 באפריל 169730 בנובמבר 1718
(21 שנים)

קרל השנים עשר (17 ביוני 168230 בנובמבר 1718) מלך שוודיה בין השנים 16971718 משושלת ויטלסבאך.

ביוגרפיה

קרל היה ילדם השני ובנם היחיד של קרל האחד עשר ואולריקה אלאונורה מדנמרק. בגיל צעיר היה חולני מאוד, וחשבו שלא ישרוד עד גיל מבוגר, אך הוא החל לעסוק בספורט, במיוחד ברכיבה על סוסים, וכושרו הגופני השתפר לאין שעור. ב-14 בדצמבר 1697, כשהיה בן 15 עלה על כס המלוכה, לאחר מות אביו, ולמרות הציפייה שהעוצרים ישלטו עד הגעתו לבגרות, החל מיד לבסס את שלטונו ולשלוט בעצמו ביד רמה. לאחר שלוש שנים בכס המלוכה נאלץ לעזוב את שוודיה כדי להשתתף במלחמות עם שכנותיה, שאיימו על שלמות הממלכה, רוסיה, פולין ודנמרק. מלחמתו הראשונה הייתה נגד דנמרק, שבסופה ביקשה שלום. לאחר ניצחונו עליה פנה לצד הרוסי. למרות שצבא רוסיה עלה על צבאו פי ארבעה, הוא נחל ניצחון מוחץ בקרב ליד נארווה. מטרתו הבאה הייתה פולין, שם שלט אוגוסט השני מסקסוניה. קרל הנחיל גם לו תבוסות מוחצות בקרבות בקליסוב 1702 ובפוטוסק 1704, והחליפו בבעל בריתו, מושל פוזנן, סטניסלאב לשצ'ינסקי. בינתיים התקדמו הרוסים בגבול המשותף עם שוודיה, ייסדו את סנקט פטרבורג ופלשו לליבוניה ולאינגריה, שהיו בשליטת שוודיה.

מזלו הטוב של קרל הסתיים כאשר החליט לצאת למסע כדי לכבוש את מוסקבה, הבירה הרוסית. תנאי מזג האוויר היו הפעם לרעתו, והוא איבד שליש מצבאו עד שהגיע לפולטבה, והתחמושת, שהיה אמור לקבל נשבתה על ידי הרוסים. הרוסים הנחילו לו בפולטבה ב-27 ביוני 1709 הפסד מחפיר, הוא איבד את כל צבאו, וברח לעיר טיגינה, שבשטח האימפריה העות'מאנית. שם קרל ניסה להיכנס להסכם עם הטורקים על מלחמה נוספת עם רוסיה, אך הטורקים לא הראו עניין רב ביוזמה זאת. ב-1713 הם האשימו את קרל במרד וניסו לאסרו. המלך החליט לברוח חזרה לשוודיה. הוא התחפש לפרש פשוט, ותוך חמישה עשר ימים חצה את אירופה דרך היבשה והגיע לשוודיה. המצב בביתו היה קשה, מאחר שכל המדינות שכבש נלקחו ממנו. אוגוסט הפולני חזר לכיסאו, והדנים כבשו מחדש את מה שהוא לקח מהם. המסע האחרון של קרל היה בנורווגיה נגד הדנים ב-1718, שם נהרג על ידי צלף, שלא ברור האם היה נורווגי, או שוודי.

לאחר מותו ירשה אותו אחותו הצעירה, אולריקה אלאונורה, על אף שהיה לאחותם המבוגרת בן.

התואר המלא הרשמי של המלך קרל השנים עשר

קרל, בעל זכותו האלוקית, מלך השוודים, הגוטים והבלאטים. הנסיך הגדול של פינלנד. דוכס סקונה, אסטלנד, ליוולנד, קארלן, ברמן, וורדן, סטטין, פומראן, קסוביה ו-וונדן. לורד איניירמנלנד ו-וויסמאר, וכך גם הפלטין של ראן, בבאיירן, ביחד עם יוליך, קלאבא, ובג-הר (Berg Hertig). רוזן וולדנס, ספאנהיים, מארק וראבנסבורג. לורד רוונסטהיים.

ילדות

קרל נולד ב"טירת שלושת הכתרים", ארמון המלוכה שנשרף כמה שנים לאחר מכן ב"שרפה הגדולה", ב-17 ביוני (או ה-27 ביוני לפי הספירה החדשה) 1682. אביו, קרל האחד-עשר, כתב ביומנו:

"השבעה-עשר ביוני, בוקר יום שבת, בשעה שלוש ושבע דקות, עשתה בת-זוגתי מעשה נס וילדה בן. מי ייתן והאל הטוב יזכה אותה בתודה ובאהבה, ובאשר הרס את כוחה, יביאה במהרה בחזרה לחוסנה".[1]

קרל השנים-עשר נולד עם שליה, חלק מהקרום השפיר, אשר נותר על ראשו. דבר זה נחשב כסימן חשוב מאוד, מאחר שעל פי האמונה העממית המקומית, ילד שנולד כך יזכה לאושר והצלחה רבה בחייו. בילדותו זכה קרל לחינוך גבוה מוריו, אשר רובם הובאו מאוניברסיטת אוספלה, הראשונה והחשובה בשוודיה, היו מחשובי הפרופסורים השוודים באותה התקופה, וכמו כן גם זכה לחינוך דתי על ידי הבישוף אריק בנזליוס "הזקן" (Erik Benzelius the Elder), בישוף אוספלה. קרל השנים-עשר היה ילד מחונן, ולימד את-עצמו לטינית, גרמנית וצרפתית, וכמו גם נודע כבעל הבחנה טובה לזמנו לגבי שאלות תאולוגיות. בתקופה מאוחרת יותר לימד את עצמו גם מעט פינית, כדי שיוכל להתערב גם מול השליטים המקומיים של פינלנד. כמו כן, התעניין גם בלימודי המתמטיקה ותורת החינוך הצבאי. בנוסף לכל הידע הזה, אשר היה חשוב לנסיך בתקופתו לדעת, הוא גם עסק בחינוך גופני, זאת מאחר שכבר בנעוריו התייעד להצטרף לעיסוקיו של אביו ולערוך מסעות ארוכים.

המלחמה הצפונית הגדולה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – המלחמה הצפונית הגדולה

פרוץ המלחמה

כבר עם מותו של המלך קרל האחד עשר, ב-1697, ניסתה דנמרק ליצור בחשאי ברית עם רוסיה, על מנת לייצר קואליציה נגד שוודיה. ההתערבות של הממשלה המלכותית השוודית לטובת הולסטיין-גוטורפס נתנה משקל נוסף לשאיפת דנמרק ליצור ברית זו; אך, לאור העובדה שהצאר פטר היה במסעו מערבה (1697–1698),לא הייתה שום התקדמות משמעותית. בשלב זה החל אוגוסט הגדול (מלך פולין ו"הנסיך הגדול" של סקסוניה), נתמך על ידי האציל (הגולה) של ליבוניה והפוליטיקאי יוהאן פטקול, להכין תוכניות לכיבוש ליבוניה (שהייתה בשליטה שוודית). הצעתו לברית-מלחמה (קואליציה) נגד שוודיה מצאה אוזן קשבת בקופאנהגן ובמוסקבה, ובחלקה אף בברלין. במהלך הקיץ והסתיו של 1699 תפסו השיחות בין דנמרק, רוסיה והמלך אוגוסטוס תאוצה. בפברואר שנת 1700 החלו המלחמה במתקפה מתואמת של הקואליציה על שוודיה, ונסתיימה ב-1721 עם חתימת חוזה נישטאד והסכמי סטוקהולם.

אילן יוחסין

יוהאן קזימיר, רוזן פפאלץ-קלבורג
 
קתרינה משוודיה, רוזנת פפאלץ-קלבורג
 
פרידריך השלישי, דוכס הולשטיין-גוטורפ
 
אליזבת מריה מסקסוניה
 
כריסטיאן הרביעי, מלך דנמרק
 
אנה קתרינה מברנדנבורג
 
גאורג, דוכס בראונשווייג-לינבורג
 
אנה אלאונורה מהסן-דרמשטדט
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
קרל העשירי גוסטב, מלך שוודיה
 
 
 
 
 
הדוויג אלאונורה מהולשטיין-גוטורפ
 
 
 
 
 
פרדריק השלישי, מלך דנמרק
 
 
 
 
 
סופיה אמליה מבראונשווייג-לינבורג
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
קרל האחד עשר, מלך שוודיה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
אולריקה אלאונורה מדנמרק
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
קרל השנים עשר, מלך שוודיה


ספרים על קרל

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הקודם:
קרל האחד עשר
מלכי שוודיה הבא:
אולריקה אלאונורה
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0