קביעת מגדר תלוית טמפרטורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מיקום הביצים משפיע על מגדרם בשל הטמפרטורה השונה בקן. על פי רוב טמפרטורות גבוהות יותר או נמוכות יותר יוצרות זכרים, וטמפרטורות ממוזגות יוצר תיצורנה נקבות.

קביעת מגדר תלוית טמפרטורהאנגלית: Temperature-dependent sex determination או בקיצור TSD), היא אחד מהמנגנונים המופיעים בטבע לקביעת המגדר של אורגניזם. בדרך זו מגדר הצאצא נקבע לפי הטמפרטורה השוררת בסביבתו בזמן הדגירה. היא נפוצה בעיקר בקרב חולייתנים בעלי שפיר עוברי, למשל תנינאים.

מנגנון קביעת המגדר אצל קבוצות הזוחלים החיות בימינו שונה מזה הנפוץ אצל מרבית החולייתנים המתבסס על כרומוזומים. הביצים מושפעות מן הטמפרטורה בה הן מודגרות במהלך השליש הראשון של התפתחות העובר[1]. מנגנון זה נפוץ בעיקר אצל התנינאים (תנינים, אליגטורים, קיימנים וגאביאלים), אצל חלק ממיני הצבים ואצל לטאות אחדות. אצל הצבים - הזכרים מתקבלים בטמפרטורות דגירה נמוכות יותר מהנקבות, כאשר טווח הטמפרטורות בו מתקבלים שני המינים (בהרכב משתנה) הוא בין מעלה אחת לשתיים[2]. אצל לטאות ותנינאים, המנגנון פועל על-פי רוב באופן הפוך. בסמוך לטווח הטמפרטורות "המעורבות" ובתוכו מתקבל שילוב מסוים (תלוי בטמפרטורה) של שני המינים, ולעיתים רחוקות יותר מתקבלים צאצאים בעלי מאפיינים של שני המינים[2].

בנוסף, קיימת סינרגיה בין הטמפרטורה ובין הורמונים מסוימים. החדרת אסטרדיול לביצים שהודגרו בטמפרטורות מייצרות-זכרים הביאה לבקיעת נקבות שהיו זהות פיזיולוגית לנקבות המתקבלות בטמפרטורות מייצרות-נקבות.[3] מתוך ביצוע הניסוי ההפוך (קבלת זכרים בטמפרטורות מייצרות-נקבות) נמצא כי האנזים שאחראי להמרה של טסטוסטרון לאסטרדיול, ארומטאז, ממלא תפקיד כלשהו בהתפתחות הנקבות[4]. בנוסף, ההורמונים והטמפרטורה מראים סימנים לפיהם הם פועלים באותו כיוון, במובן זה שבסמוך לטמפרטורות המעורבות נחוצות כמויות קטנות יותר של הורמון זה או אחר כדי להביא לשינוי "כפוי" של המגדר.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Wibbels, T., J.J. Bull, and D. Crews 1991. Chronology and morphology of temperature dependent sex determination. The Journal of Experimental Zoology 260: 371-381.
  2. ^ 2.0 2.1 Bull, J. J. 1980. Sex determination in reptiles. Quart. Review of Biology 55: 3-21.
  3. ^ Wibbels, T., J.J. Bull, and D. Crews 1991. Synergism between temperature and estradiol: A common pathway in turtle sex determination. The Journal of Experimental Zoology 260: 130-134.
  4. ^ Crews, D. 1996. Temperature-dependent sex determination: the interplay of steroid hormones and temperature. Zoo. Sci. 13:1-13.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0