קומודיאנוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קוֹמוֹדְיַאנוּסלטינית: Commodianus) היה משורר לטיני נוצרי, שפרח בערך בשנת 250 לספירה.[1][2][3]

הסופרים הקדומים היחידים שמזכירים אותו הם גנאדיוס ממסיליה (אנ') (סוף המאה ה-5), בספרו "De scriptoribus ecclesiasticis" (על סופרי הכנסייה), והאפיפיור גלסיוס הראשון בדקרטל "De libris recipiendis et non recipiendis" (על לקבל ולא לקבל ספרים), שבו יצירותיו מסווגות כאפוקריפיים (אנ'),[4] כנראה בגלל הצהרות אפיקורסיות מסוימות הכלולות בהן.[2] קומודיאנוס אמור להיות מהפרובינקיה הרומית באפריקה, על רקע הדמיון שלו לקיפריאנוס (אנ'), וגם משום שהאסכולה האפריקאית הייתה המרכז הראשי של הנצרות הלטינית במאה השלישית; הועלתה גם השערה שמוצאו מסוריה.

כפי שהוא עצמו אומר לנו, הוא במקור היה עובד אלילים, אך התנצר כאשר התבגר, והרגיש שהוא נקרא להורות לבורים את האמת. הוא היה מחברם של שני אוספי שירה לטיניים ששרדו, "Instructiones" (הוראות) ו-"Carmen apologeticum" (שיר להגנת הדת) שפורסמו לראשונה ב-1852 על ידי ז'אן-בטיסט פיטרה (אנ') ב-Spicilegium Solesmense. כיום באוסף מידלהיל (Middlehill collection), כעת בצ'לטנהאם, שלפי ההשערה הובאו ממנזר בוביו (אנ').[2]

  1. ^ Catholic Encyclopedia (1913)/Commodianus
  2. ^ 2.0 2.1 2.2 1911 Encyclopædia Britannica/Commodianus
  3. ^ Baldwin, Barry (1989). "Some Aspects of Commodian". Illinois Classical Studies, Vol. 14, No. 1/2 (Spring/Fall 1989), pp. 331–346.
  4. ^ בטרמינלוגיה הנוצרית הקדומה אפוקריפה היא ספרות קודש שערכה מפוקפק