קומיסר העם (הונגריה 1919)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קומיסר העם או נציב העםהונגרית:Népbiztos, ברוסית: народный комиссар) הוא חבר ממשלה (למעשה שר לענייני...) במערכות מהסוג הסובייטי. סגנו הוא סגן נציב העם/סגן קומיסר העם, שמתכתב עם "מזכיר מדיני" (דומה לסגן שר בשיטת הממשל המקובלת בהונגריה).

קומיסרי העם במדינות שונות

השם אומץ כחיקוי של ממשלת הרפובליקה הסובייטית הפדרטיבית הסוציאליסטית הרוסית (לימים ברית המועצות) על ידי מדינות שונות בעלות מבנה קומוניסטי, כמו הרפובליקה הסובייטית ההונגרית, הרפובליקה הסובייטית הסלובקית, הרפובליקה הסוציאליסטית הפינית (1918) והרפובליקה הסובייטית הבווארית. תפקיד קומיסרי העם ברפובליקה הסובייטית ההונגרית היה שונה מעט מזה שברוסיה הסובייטית בכך שתפקידם לא היה פקידותי או פיקוחי בלבד אלא ביצועי ממש, כשרים, ולא מונו קומיסרי עם פוליטיים ביחידות הצבא.

הממשלה המהפכנית בתחילתה

"המועצה הממשלתית המהפכנית" (לעיתים רחוקות נקראת גם ממשלת גרבאי) הייתה הגוף המנהל, הגוף המבצע העליון, או ממשלת הרפובליקה הסובייטית ההונגרית. היא פעלה מה-21 במרץ 1919 עד ה-1 באוגוסט 1919, ועמד בראשותה שאנדור גרבאי לכל אורך הזמן. היא נקראה גם "ממשלת המועצה". חבריה כונו קומיסרי העם. עד 3 באפריל 1919 היו לקומיסרי העם גם סגנים, אך אז הוצבו בראש אותו מיניסטריון כמה אנשים בדרגה שווה לעניינים שונים בתחום סמכותו של אותו מיניסטריון, לכן המועצה המהפכנית הייתה הממשלה הגדולה ביותר בתולדות הונגריה: מ-7 באפריל עד 24 ביוני 1919 היו בה 35 חברים, בעוד במועד הקמתה היו במועצה רק 15 חברים. רוב קומיסרי העם הלאומיים היו פוליטיקאים סוציאל-דמוקרטים לשעבר, אחדים היו קומוניסטים. המפלגה השלטת ברפובליקה הסובייטית הייתה המפלגה הסוציאליסטית ההונגרית, שהוקמה על ידי מיזוג המפלגה הסוציאל-דמוקרטית ההונגרית ומפלגת הקומוניסטים של הונגריה.

לאחר פרסום החוקה הזמנית של הרפובליקה הסובייטית ההונגרית בתחילת אפריל, המועצה המהפכנית התארגנה מחדש כאמור. תפקיד סגן קומיסר העם בוטל והסגנים לשעבר נקראו גם הם רשמית קומיסר העם. מלבד בשנים מהמיניסטריונים (לענייני מיעוטים לאומיים), בראש כל אחד מהמיניסטריונים הוצבו שניים עד שישה קומיסרי עם.

קומיסרי העם לאחר אישרור החוקה

האספה הלאומית של המועצות (TOGY), הגוף העליון של הרפובליקה הסובייטית ההונגרית, התכנסה בין 14 ל-23 ביוני ואימצה את חוקת הרפובליקה הסובייטית ההונגרית.[1] ביום האחרון לכינוסה, האספה בחרה בוועדת היגוי מרכזית של 150 חברים. זו למחרת מינתה את המועצה הממשלתית המהפכנית החדשה. הרכבה, בהתאם לחוקה שאושררה, היה כדלקמן (קומיסרי עם):

  • יו"ר המועצה הממשלתית המהפכנית: שאנדור גרבאי
  • סגן נשיא המועצה הממשלתית המהפכנית: אנטל דוֹבצַ'אק
  • חברי נשיאות המועצה הכלכלית העממית: ינה ורגה, ג'רג' ניסטור, דיולה לנדיאל ופרנץ באיאקי
  • קומיסר העם לענייני פנים: ינה לנדלר
  • קומיסר העם למלחמה: בלה סאנטו
  • קומיסר העם לענייני משפט: פטר אגושטון (בפועל לא נמסר לו התפקיד; קומיסר העם הקודם זולטאן רונאי, שימש גם בתפקיד זה)
  • קומיסר העם לחינוך ציבורי: יוז'ף פוגאני
  • קומיסר העם לענייני חוץ: בלה קון
  • קומיסר העם למיעוט הגרמני: הנריק קלמר
  • קומיסר העם לרווחת הציבור ובריאות הציבור: אנטל גוט
  • קומיסר העם למיעוט הרוסיני (רותני) (זקרפטיה): שטפאן אגושטון

מקורות

  • "népbiztos". Magyar Katolikus Lexikon-הלקסיקון הקתולי ההונגרי.
  • תולדות תנועת הפועלים-לקסיקון היסטורי Munkásmozgalom-történeti lexikon. Szerkesztette Vass Henrik–Bassa Endre–Kabos Ernő. Budapest: Kossuth Könyvkiadó 1976

ראו גם

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0