קטאן: עליית שבט האינקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קטאן: עליית שבט האינקה
CATAN: Rise of the Inka
אין תמונה חופשית
כללי
מספר שחקנים 4-3
פיתוח קלאוס טויבר ובנג'מין טויבר
הוצאה לאור גרמניהגרמניה Kosmos
בריטניהבריטניה ארצות הבריתארצות הבריתMayfair Games
יפןיפןCapcom
הולנדהולנד בלגיהבלגיה Games 999
ספרדספרד פורטוגלפורטוגל ברזילברזיל Devir
קנדהקנדה Strategy Games
רוסיהרוסיה Smart
איטליהאיטליה Tilsit,Giochi Uniti
צרפתצרפת Firosofia
הונגריההונגריה Piatnik
ישראלישראל הקוביה
יפןיפן Jipi
גילאים 12 ומעלה
זמן למידת המשחק 20-40 דקות
זמן המשחק 90 דקות
מיומנות אסטרטגיה, מסחר ומזל

קטאן: עליית שבט האינקה היא גרסה עצמאית למשחק המתיישבים של קטאן שתוכננה על ידי קלאוס טויבר ובנו בנימין (בנג'מין). המשחק הופץ לראשונה בסתיו 2018 והיה למשחק העצמאי השני המופץ בסדרת המשחקים. בשנת 2019 תורגמה הגרסה לעברית על ידי חברת "הקוביה". בשונה מהרחבות קטאן, על מנת לשחק במשחק זה אין צורך במשחק הבסיס. המשחק מיועד לשלושה עד ארבעה שחקנים.

חוקי המשחק

רוב חוקי המשחק זהים לחוקי משחק הבסיס עם מספר שינויים עיקריים:

  • חלק מהמשאבים במשחק הבסיס מתחלפים במשאבים אחרים: הלבנה מתחלפת באבן והחיטה - בתפוחי אדמה. כל חבלי הארץ וקלפי המשאבים מעוצבים באופן המאפיין את דרום אמריקה - האזור שבו התפתח שבט האינקה. בנוסף, מתווספות למשחק שלוש סחורות חדשות: נוצות, עלי קוקה ודגים. את הסחורות ניתן להרוויח מחבלי ארץ חדשים שמתווספים למשחק: את הנוצות ניתן להרוויח מהג'ונגל, את עלי הקוקה - מהיער, ואת הדגים - מהים.
  • לא ניתן להניח את השודד על חבל ארץ שמניב סחורה.
  • אין במשחק את קלף הצבא הגדול ביותר וקלף הדרך הארוכה ביותר (קלפי נקודות ניצחון). במקומם מופיעים שני קלפי יתרון:

הראשון, קלף הדרך הארוכה ביותר (בתור קלף יתרון) - השחקן הראשון שבונה דרך רציפה שמורכבת מלפחות 3 קטעי דרך מקבל את קלף היתרון. אם שחקן אחר יבנה דרך ארוכה יותר מדרכו של אותו שחקן או שדרכו הארוכה של השחקן תיקטע, הקלף יילקח ממנו ויועבר לשחקן האחר בעל מספר קטעי הדרך הרציפים הגדול ביותר (בתנאי שגם לו יש לפחות 3 קטעי דרך). קלף זה מעניק לשחקן המחזיק בו את היכולת לסחור פעם בכל תור עם הבנק בסחר של 2:1.

השני, קלף אמנות הלחימה - השחקן הראשון שהשתמש ב-3 קלפי פיתוח מסוג אמנות לחימה זכאי לקבל את קלף זה. אם שחקן אחר יצבור יותר קלפי אמנות לחימה ממנו, אז הוא ייקח ממנו את הקלף לעצמו. כאשר השודד נמצא על חבל ארץ שבנוי עליו ישוב או עיר של השחקן המחזיק בקלף אמנות הלחימה רשאי שחקן זה לנצל את היתרון לו הוא זכאי ולגרש את השודד מחבל ארץ זה ליער עד. כשהוא עושה זאת הוא זוכה במשאב מחבל הארץ שעליו היה שודד.

  • בגרסה זו של המשחק ניתנות שתי אפשרויות חדשות של סחר - השחקן רשאי להמיר שתי סחורות זהות לסחורה או למשאב אחר לבחירתו או להמיר שלוש סחורות שאינן זהות לשני משאבים או לשתי סחורות (שני המשאבים\סחורות אינם חייבים להיות זהים, מותר להמיר גם לסחורה אחת ולמשאב אחד).

השבטים

  • על מנת לנצח במשחק על השחקן להרוויח 11 נקודות פיתוח - 4 נקודות בעבור השבט הראשון, 4 נקודות בעבור השבט השני, ו-3 נקודות - לשלישי. נקודות הפיתוח מסומנות על ידי מטבעות והן מושמות על לוח הפיתוח של השחקן.
  • על כל יישוב שבונה השחקן, הוא מוסיף נקודת פיתוח אחת ללוח הפיתוח שלו. כשהוא בונה עיר, הוא מוסיף עוד נקודת פיתוח ללוח (כי הוא כבר הוסיף אחת משתי הנקודות ללוח כשבנה את היישוב).
  • לכל שבט יש יעד פיתוח: על השבט הראשון ועל השבט השני לבנות עיר אחת ושני יישובים או ארבעה יישובים ויעדו של השבט השלישי הוא עיר אחת ושני יישובים או שלושה יישובים.
  • לכל שבט מותר לבנות עיר אחת בלבד!
  • כשהשבט הראשון משיג את יעד הפיתוח שלו הוא עובר מפלה: כל קטעי הדרך של השבט מוצאות מן הלוח ובמקרה הצורך נלקח מהשחקן קלף הדרך הארוכה ביותר. לאחר מכן מכוסים כל יישובי השחקן בסבך, אך הם ממשיכים להניב משאבים. באותו תור הוא בונה יישוב אחד בחינם (ללא דרך), אך יישוב זה ושאר היישובים שיבנה עד שישיג את יעד הפיתוח של השבט השני לא יניבו משאבים, אלא רק יעניקו לשחקן נקודות פיתוח.
  • כשהשבט השני משיג את יעד הפיתוח שלו גם הוא עובר מפלה: כל קטעי הדרך של השבט השני מוצאות מן הלוח ובמקרה הצורך נלקח מהשחקן קלף הדרך הארוכה ביותר. בנוסף, גם היישובים והערים של השבט השני מוצאים מהלוח. לאחר מכן כל היישובים והערים של השבט השני שבנה השחקן מכוסים בסבך, אך הם ממשיכים להניב משאבים. באותו תור הוא בונה יישוב אחד בחינם (ללא דרך), אך יישוב זה ושאר היישובים שיבנה עד שישיג את יעד הפיתוח של השבט השלישי לא יניבו משאבים, אלא רק יעניקו לשחקן נקודות פיתוח. כשהשחקן ישיג את יעד הפיתוח של השבט השלישי הוא ינצח.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0