קיכל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קיכל
קיכלעך
Kichlach edit0760 (4999713307).jpg

קיכליידיש: קיכל; ברבים קיכלך וגם קיכלעך, הקטנה של השם קוכן=עוגה) הוא קרקר או עוגיה מתוקה במקצת במטבח היהודי. עשוי מביצים, קמח וסוכר, מרדדים את הבצק לשטוח וחותכים לצורות של עניבת פרפר.[1][2]

מאפיינים

קיכלך מיוצרים גם מסחרית כמאפים יבשים בצורת עניבת פרפר ומפוזר עליהם סוכר.[3] הם הוגשו באופן מסורתי בקידוש בבתי הכנסת לאחר תפילות השבת והיוו פעם גם את הקינוח הפופולרי בראש השנה.[4][5]

היסטוריה

נראה כי קיכלך התפתחו במרכז או במזרח אירופה בקהילות אשכנזיות עד המאה ה-19, ולאחר מכן צברו פופולריות ברחבי העולם היהודי בכל הגולה דרך הגירות היהודים לרבות ההגירות במאה העשרים.[6][7] הקידוש בבתי הכנסת האשכנזים של תחילת המאה העשרים התרכז סביב הקיכלך, דג מלוח ושנאפס.[8] יהודים בדרום אפריקה עדיין מגישים קיכל עם הרינג קצוץ, הגשת קיכל היה נוהג נפוץ גם בבתי כנסת אמריקאים עד שנות ה-50.[8] קיכלך אוכלים לפעמים עם סוג אחר של מתאבנים או בתוספת מלוחים.[9]

בשל המרקם הקל והאוורירי שלהן, העוגיות נקראות לפעמים "גורנישט", כלומר כְּלוּם, שׁוּם דָּבָר, מְאוּם.[10]

לקיכלך יש מוניטין של עוגייה יבשה ולעיתים קרובות טובלים אותם במשקה חם כמו תה.[11]

בהכנה עם קמח מצה ניתן לצרוך קיכלך גם במהלך חג הפסח.

הערות שוליים

  1. ^ Nathan, Joan (2011-01-12). Joan Nathan's Jewish Holiday Cookbook (באנגלית). Knopf Doubleday Publishing Group. ISBN 978-0-307-77785-0.
  2. ^ Levi, Yona (2019-12-15). "Is Kichel a Cracker or a Cookie?". aishcom (באנגלית). נבדק ב-2021-03-01.
  3. ^ Kichels Recipe: Jewish Bow Tie Cookies
  4. ^ Kichel
  5. ^ Nathan, Joan (2002-09-04). "To the New Year, Southern Style". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2022-05-29.
  6. ^ "Folksongs. Patch, Patch, Kichelech! sung by Ruth Rubin". YIVO Archives. נבדק ב-2022-05-29.
  7. ^ "Kichlach". Consulate of the General of Israel to the Mid-Atlantic. 1999. נבדק ב-2022-05-29.
  8. ^ 8.0 8.1 Koenig, Leah (2019). "Kichlach: History Lesson". The 100 most Jewish foods : a highly debatable list (באנגלית). Alana Newhouse, Stephanie Butnick, Noah Fecks, Joana Avillez, Gabriella Gershenson. New York: Artisan. p. 153. ISBN 978-1-57965-927-1. OCLC 1089264811.
  9. ^ Riklin, Matt (21 ינו' 2021). "Go Eat Houston: Kichel, teiglach and marunchinos, oh my!". Jewish Herald-Voice. נבדק ב-2022-05-29. {{cite web}}: (עזרה)
  10. ^ Mmm… kichelicious!
  11. ^ Hoffmann, Wayne (2019). "Kichlach". The 100 most Jewish foods : a highly debatable list (באנגלית). Alana Newhouse, Stephanie Butnick, Noah Fecks, Joana Avillez, Gabriella Gershenson. New York: Artisan. p. 152. ISBN 978-1-57965-927-1. OCLC 1089264811.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0