קפוצ'ינו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קפוצ'ינו עם לאטה ארט בצורת לב

קפוצ'ינואיטלקית: Cappuccino; בישראל מכונה גם קפה הפוך) הוא משקה קפה איטלקי המוכן באמצעות עירוב של אספרסו, חלב חם, וחלב מוקצף. מקור השם במסדר הנזירים הקפוצ'ינים, אשר צבע גלימות לבושם מזכיר את צבעיו של משקה הקפוצ'ינו.

הגדרה

קפוצ'ינו הוא משקה קפה המכוסה בחלב מוקצף, אשר מוכן באמצעות מכונת אספרסו. האספרסו נשפך לשליש התחתון של הכוס, והוא מלווה אחריו בכמות שווה של חלב חם. השליש העליון של הכוס מכיל חלב מוקצף, אשר לרוב מעוטר באיורים אמנותיים הנעשים באמצעות החלב המוקצף, וידועים בכינוי "לאטה ארט". על גבי המשקה המוגמר נהוג לפזר קקאו, סוכר, קינמון ותבלינים אחרים. משקאות קפוצ'ינו מוגשים בדרך כלל בליווי כפית.

מקור השם קפו'צינו אינו קשור לקפה אלא מגיע מדמיון צבע המשקה לצבע של החלוקים של המסדר הקפו'ציני.

כוס קפוצ'ינו עם ציור בקפה עליו ומבחש הקינמון לצידו.

היסטוריה

מכונות אספרסו מן הסוג אשר משמש להכנת משקאות קפוצ'ינו, הוצגו לראשונה בתחילת המאה ה-20. לואיג'י באזרה ממילאנו רשם עליהן את בקשת הפטנט הראשונה בשנת 1901. הפופולריות של משקה הקפוצ'ינו עלתה עם שדרוג מכונות האספרסו הגדולות בבתי הקפה ובמסעדות לאחר מלחמת העולם השנייה, ובאופן ספציפי עם הכנסתן של מכונות הקפה המודרניות, בלחץ גבוה, על ידי החברה האיטלקית גאג'יה בשנת 1948. המשקה התפתח לצורתו המוכרת היום בשנות החמישים של המאה ה-20.

בממלכה המאוחדת, קפה אספרסו צבר פופולריות בצורת ההגשה של קפוצ'ינו, בעיקר בשל המנהג הבריטי של שתיית קפה עם חלב.

אופן הכנה

המרכיב החשוב ביותר בהכנת קפוצ'ינו, מעבר לשוט האספרסו, הוא המרקם והטמפרטורה של החלב. כאשר מרתיחים חלב מעל 75°C החלבון נשרף והחלב מאבד מטעמו. כאשר בריסטה מחמם חלב בעזרת קיטור עבור כוס קפוצ'ינו, מתחיל להיווצר קצף אחיד באמצעות חדירה של בועות אוויר זעירות אל תוך החלב, מה שנותן לחלב המוקצף את המרקם הקטיפתי המיוחל. הקפוצ'ינו המסורתי מורכב משוט אספרסו, שעליו נמזג חלב מוקצף באופן שיוצר שכבת קצף בעובי 2 ס"מ. קיימות וריאציות נוספות של המשקה, אשר משלבות יותר או פחות חלב מוקצף, ומכונות קפוצ'ינו "רטוב" או "יבש" בהתאמה. בריסטה מנוסה עשוי להשתמש בחלב המוקצף לצורך ציור בקפה תוך כדי מזיגת החלב, במה שמכונה לאטה ארט.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0