קריפטו AG

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריפטו AG
Crypto AG
נתונים כלליים
תקופת הפעילות 1952–2018 (כ־66 שנים)
שליטה בחברה CIA, BND
מוצרים עיקריים מכונות הצפנה
מכונת הצפנה דגם Hagelin CX-52

קריפטו AG (‏Crypto AG) הייתה חברה שווייצרית שעסקה באבטחת מידע. החברה פיתחה וייצרה מכונות הצפנה ופעלה החל מ-1952 בשווייץ.

ב-1970 נרכשה החברה באופן חשאי על ידי ה-CIA ושירות הביון הפדרלי של גרמניה המערבית ומשנת 1993 עד סגירת החברה ב-2018 הייתה בבעלות מלאה של ה-CIA. סוכנויות הריגול האמריקאית והגרמנית עשו שימוש בחברה על מנת להפיץ פתרונות אבטחה בעלי "דלת אחורית" שיאפשרו להם ניטור אחר המידע המועבר דרכן, במבצע שזכה לכינוי "תזאורוס" ולאחר מכן "רוביקון". בתקופה זו מוערך כי כ-40% מפעילות התקשורת הדיפלומטית המוצפנת של ממשלות זרות נעשתה תוך שימוש במכונות החברה. לאחר ששירות המודיעין האסטרטגי השווייצרי התוודע למבצע הוא הוכנס כשותף סוד. הפרשה נחשפה בתקשורת העולמית ב-2020.

היסטוריה

החברה נוסדה על ידי בוריס הגלין, יזם וממציא רוסי שנמלט לשוודיה בעקבות המהפכה הבולשביקית. הגלין עבר לארצות הברית ב-1940 בעקבות כיבוש נורווגיה על ידי גרמניה הנאצית. הוא הביא עימו לאמריקה מכונת ההצפנה דגם M-209 שיתרונה בזכות היותה ניידת וניתנת לשימוש בשטח. במהלך מלחמת העולם השנייה יוצרו במפעל סמית'-קורונה (אנ') כ-140,000 מכונות הצפנה לשימוש כוחות בעלות הברית. בתום המלחמה שב הגלין לשוודיה ופיתח מכונת הצפנה משוכללת יותר, דגם CX-52. ב-1952 עבר לשווייץ בה ייסד את חברת Crypto AG. האמריקאים שחששו מיכולות ההצפנה החדשות, סיכמו עם הגלין על שיתוף פעולה, שכלל זכות סירוב שלהם למכירת מכונות ללקוחות מסוימים, בתמורה לפיצוי כספי. ב-1967 פנתה אל הגלין סוכנות הביון הצרפתית בבקשה לרכוש את פעילות החברה יחד עם סוכנות הביון המערב גרמנית. הגלין דחה את ההצעה ודיווח על כך לאמריקאים. ב-1970 נמכרה החברה ל-CIA ולסוכנות הביון הגרמנית תמורת 5.75 מיליון דולר. הבעלות החדשה על החברה הוסתרה על ידי שימוש בחברות קש בליכטנשטיין. לצורך הגדלת פעילות החברה גויסו חברות סימנס ומוטורולה. תוך חמש שנים קפצו מכירות החברה מ-15 מיליון פרנק שווייצרי לכ-50 מיליון פרנק, ומספר עובדיה גדל לכ-250.

תשדורות דיפלומטיות שהועברו תוך שימוש במכונה נוטרו על ידי ה-NSA, וכללו בין השאר את הקשר בין המשלחת המצרית בראשות אנואר סאדאת לקהיר במהלך פסגת קמפ דייוויד, תשדורות בין איראן לאלג'יריה במהלך משבר בני הערובה באיראן בו שימשה אלג'יריה כמתווכת, העברת מידע לבריטניה מתשדורות מוצפנות של ארגנטינה במהלך מלחמת פוקלנד, תשדורות של המשטר הלובי שחשפו את מעורבותו בפיגוע במועדון לה בל בברלין, תשדורות של הוותיקן שחשפו את מקום מסתורו של מנואל נורייגה שביקש מקלט מדיני בשגרירות הוותיקן בפנמה.

בשנת 1992 נעצר באיראן באשמת ריגול, האנס בולר, סוכן מכירות של החברה, שלא היה מודע לקשרי החברה עם סוכנויות המודיעין הגרמני והאמריקאי. בולר שוחרר לאחר תשעה חודשי חקירה ממושכת על ידי הרשויות האיראניות, לאחר החברה שילמה כופר של מיליון דולר.

בתום המלחמה הקרה ואיחוד גרמניה, הופסקה המעורבת הגרמנית בחברה, מחשש שפעילותה תתגלה ותעורר זעם בקרב בעלות בריתה האירופאיות, שגם תשדורות שלהן נוטרו. חלקה של גרמניה נמכר תמורת 17 מיליון דולר ל-CIA. ב-2018 פורקה החברה ונכסיה נמכרו, בעיקר לשתי חברות: CyOne Security שמוכרת מערכות אבטחת מידע באופן בלעדי לממשל השווייצרי וחברת Crypto International שירשה את פעילותה הבינלאומית ומותג החברה. שתי החברות מכחישות כי יש להן קשר לפעילות ריגול.

הפרשה נחשפה ב-2020 על ידי כלי התקשורת וושינגטון טיימס, ZDF ו-SRG SSR.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0