קרל האנקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האנקה נושא נאום בפני מגויסים חדשים ל'פולקסשטורם', ברסלאו, פברואר 1945

קארל הַאנְקֶהגרמנית: Karl Hanke‏; 24 באוגוסט 1903 - 8 ביוני 1945) היה פושע מלחמה נאצי, מחליפו של היינריך הימלר בראשות האס אס.

ביוגרפיה

האנקה נולד בעיירה לאובאן שבשלזיה ועבד כשוליה לטוחן ולאחר מכן כמורה להנדסה. בשנת 1928 הצטרף למפלגה הנאצית והתקדם בשורותיה.

בשנת 1932 נבחר כציר לבית הנבחרים (הלנדטאג) בפרוסיה וכן לרייכסטאג מטעם המפלגה הנאצית. בשנת 1933 מונה למזכירו האישי של יוזף גבלס ולמנהל משרדו.

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה הצטרף האנקה לגדוד טנקים ושירת כחייל. שירותו הקרבי "טיהר" את שמו בקרב ההנהגה הנאצית ובשנת 1941 מונה למשרת הגאולייטר (מפקד המחוז) של שלזיה התחתית.

ידידו הטוב של האנקה, שר החימוש הנאצי אלברט שפר, אשר האנקה הוא שהכירוֹ להיטלר, מסר כי בשנת 1944 הופיע האנקה במשרדו מיוסר ויעץ לו שלא להתקרב למחנה הגדול שהוקם בשלזיה עילית, שכן נעשים שם דברים שלא ייעשו. הכוונה הייתה למחנה המוות אושוויץ[1]. האנקה עצמו, שהיה נאצי קנאי, מן הסתם ידע, כגאולייטר, בדיוק מה מתרחש במחנה שהיה סמוך לתחום שלטונו, זמן רב לפני שנת 1944.

עם התקרבות הצבא האדום לשטחי גרמניה הכריז האנקה על העיר ברסלאו (כיום ורוצלב שבפולין) כמבצר. החוקר אנטוני ביוור מייחס להאנקה בספרו "נפילת ברלין" את גירוש מקצת האוכלוסייה האזרחית הגרמנית מן העיר בינואר 1945 ואת מותם של רבים מהם ברעב ובחשיפה לקור. בעיר הושלט משטר אימים, והאנקה תלה את ראש העיר הקודם. בפברואר 1945 השלימו הרוסים את המצור על העיר כשהם לוכדים בתוכה חיל משמר בן 80,000 חיילים גרמנים וכן אזרחים רבים, כלפיהם הפעיל האנקה וכן הפלדמרשל פרדיננד שרנר אמצעים של טרור כדי לגרום להם להילחם, כאשר שאר ערי גרמניה (לרבות ברלין) כבר נכנעו. ברסלאו נכנעה ב-6 במאי 1945, לאחר שבמצור נהרגו עשרות אלפי אזרחים.

בסוף אפריל פיטר היטלר את היינריך הימלר מכל משרותיו, מכיוון שהימלר נשא ונתן עם הרוזן פולקה ברנדוט על כניעה. עם מותו של היטלר מינה זה בצוואתו את האנקה ל"רייכספיהרר אס.אס." במקומו של הימלר. סמוך לתאריך זה, במועד בלתי ידוע, חמק האנקה מן העיר ברסלאו הנצורה, תוך שימוש מבצעי באחד המסוקים הראשונים, בדרכו אל פראג.

גורלו אינו ברור, ויש הסבורים כי נשבה בידי פרטיזנים צ'כים כשהוא לוחם עם יחידת אס.אס. והוכה למוות כשניסה לחמוק מטור של שבויים צועדים.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרל האנקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "אלברט שפאר - ביוגרפיה", יואכים פסט, תל אביב: הוצאת דביר, ע"מ 230.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0