קרפ סוזט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרפ סוזט עם פטל

קרפ סוזטצרפתית: Crêpe Suzette) הוא קינוח אופייני למטבחים הצרפתי והבלגי, אשר מורכב מקרפ עם רוטב העשוי מסוכר, מיץ תפוזים, מעט קליפת תפוז מגורדת וליקר (בדרך כלל גראן מרנייה), אשר מחוממים יחדיו.

הכנה

הדרך הנפוצה ביותר להכין את הקינוח היא על ידי מזיגת ליקר גראן מרנייה (או ליקר על בסיס תפוזים אחר) מעל קרפ שבושל לא מכבר עם סוכר שהפך לקרמל ושילהובו. הדבר יגרום להתנדפות האלכוהול, ויביא לכך שהרוטב יהפוך לסמיך וקרמלי.

מקורות הקינוח

מקורותיו של הקינוח ושל שמו עלומים במקצת. הכול מסכימים שהוא הוכן בטעות על ידי אנרי שרפנטייה, עוזר טבח צרפתי בן 15 בשנת 1895. גרסה אחת מספרת שהקינוח הוכן ב"קפה דה פארי" שבמונטה קרלו (ולפי גרסה אחרת - במסעדה בפריז), עבור הנסיך מוויילס, לימים אדוארד השביעי מלך אנגליה. למנה האחרונה תכנן שרפנטייה להגיש קרפ עם רוטב. לרוע מזלו, הארוחה התמשכה מעבר למתוכנן, והוא רצה לחמם את הקרפ שנית על מנת להגישו. כשהחזיר את הקרפ למחבת, הוא הוסיף לו בטעות גם אלכוהול, והלהבה שלא כבתה עם הגשת הקרפ לשולחן הוציאה את שמו של הקרפ לתהילה. עוד מספרים, שסוזט הייתה ילדה קטנה, בתו של אחד המסובים לשולחן, אשר הנסיך החליט לקרוא את המנה החדשה על שמה. עם זאת, אחרים מטילים ספק בטענה כאילו עוזר טבח שירת את הנסיך במקום הטבח הראשי.

גרסה אחרת טוענת שסוזט הייתה דווקא יפהפייה אלמונית שליוותה את הנסיך בעת ביקורו במונטה קרלו, והקינוח הוכן לכבודה. ואחרים טוענים שהמאכל הוכן דווקא באתר המרחצאות של באדן-באדן, ושסוזט הייתה אחת מפילגשיו של הנסיך.


ידוע שהקינוח נחשב למומחיות של מסעדת Marie's בצרפת בשנת 1898.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרפ סוזט בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0