קרצינומה של הקיבה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנדוסקופיה של linitis plastica, סוג של סרטן קיבה

קרצינומה של הקיבה הוא גידול סרטני בקיבה (ראו סרטן הקיבה), ממקור אפיתליאלי.

כ-91%-95% מהמקרים של סרטן קיבה הם קרצינומה של הקיבה. קרצינומה זו קרויה גם אדנוקרצינומה היות שהיא מאופיינת במבנה בלוטי. באזורים מסוימים, למשל יפן ופינלנד, מופיעה תדירות גבוהה של גידולי קרצינומות, ובאזורים אחרים התדירות נמוכה - כמו בארצות הברית. ייתכן שהסיכון המוגבר להופעת קרצינומה קשור באכילת מזון הנשמר על ידי ניטרטים, דגים מעושנים, או במיעוט מוצרי חלב, פירות וירקות בהרכב התזונתי. כ-60% מהקרצינומות יתרכזו באזור הפיילורוס והאנטרום (החלקים הקרובים יותר לתריסריון.

קרצינומה של הקיבה יכולה להופיע כגוש בולט, ככיב, או כהתעבות של הדופן. התעבות הדופן נקראת linitis plastica (הדופן הופכת קשה ועבה, linitis=עץ). נפוליאון סבל ככל הנראה מ- linitis plastica.

היסטולוגיה

במיקרוסקופיה ניתן להבחין בין שני סוגים של קרצינומת הקיבה (ראו טבלה). השוני בין שני הסוגים, בנוסף על הרשום בטבלה, קשור לדלקת כרונית של הקיבה- במקרים של intestinal type (קרצינומה דמוית מעי) הקרצינומה קשורה לדלקות בקיבה כרוניות- גסטריטיס כרוני. מכאן שניתן להוריד את שכיחות הקרצינומה על ידי טיפול בגסטריטיס כרוני. במקרים של הסוג המפושט, אין קשר למטפלזיה של הקיבה, ולכן לא ניתן להוריד את שכיחות הופעת סרטן מסוג זה.

קרצינומה דמוית מעי קרצינומה מפושטת
הופעה פוליפ- בולט לחלל הקיבה לרוב צורה של linitis plastica
התמיינות טובה מאד, מורכב מבלוטות התמיינות נמוכה, תאים הנראים כמו signet ring cell
הופעה של ריר מועטה, בדרך כלל בתוך הבלוטות יציאה של ריר במקרה פיצוץ התא- colloid carcinoma

אופן התפשטות הקרצינומה

הקרצינומה מתחילה להתפשט באופן מקומי, ולאחר מכן חודרת לדופן הקיבה, תת-רירית, שרירית, סרוזה וכולי. הקרצינומה יכולה להיות שטחית ולהתפשט רק ברירית ולא יותר עמוק- זוהי קרצינומה שטחית הקרויה גם Early gastric carcinoma. הפרוגנוזה של קרצינומה שטחית היא טובה יחסית- 95% עד 100% שרידות לאחר 5 שנים, זאת לעומת קרצינומה חודרנית של הקיבה, עם פרוגנוזה גרועה יחסית.

הקרצינומה יכולה לשלוח גרורות, דרך לימפה וכלי דם.

גרורות דרך נוזל הלימפה מופיעות בבלוטות לימפה הנמצאות בשומן העוטף את עקומות הקיבה, וכן לבלוטות לימפה מרוחקות יותר- כגון, בלוטות לימפה במדיאסטינום, בלוטות לימפה בצד ה- supra clavicular השמאלי, בלוטות לימפה של הכבד והלבלב. שליחת גרורות דרך מערכת הדם תביא לגרורות בכבד ובאיברי מערכת העיכול, אך גם לריאות, ואף לשחלות. גרורות של סרטן הקיבה לשחלות קרויה גם Kruckenberg tumor.

תסמינים וטיפול

רוב הקרצינומות בשלבים המוקדמים נטולות תסמינים. הופעת התסמינים נובעת מהפרעות בתנועתיות הקיבה או מחסימות בה כתוצאה מהגידול. החולה יחוש מלאות, חולשה, ירידה במשקל וחוסר תיאבון. הירידה במשקל היא תסמין בולט, המעיד בדרך כלל על נוכחות מפושטת של הגידול. הקאות מופיעות בשלב מאוחר של החסימה. גם דימום חד עלול להיות סממן לקרצינומה של הקיבה, ולעיתים יש התנקבות של החלל. בבדיקה ניתן למשש גוש קשה, לא רגיש ונייד באפיגסטריום. הטיפול המקובל בקרצינומה הוא כריתת הגידול. כריתה זו מביאה להחלמה מלאה רק בחלק מהמקרים (כ- 30% עד 60%). ההישארות בחיים מעל 5 שנים אינה גבוהה- בממוצע כ- 15% מהמקרים.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0