רבי אברהם חיים רוזנבוים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אברהם חיים רוזנבוים
רוזנביום.jpg
תמונה זו מוצגת בהמכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.

רבי אברהם חיים רוזנבוים (כונה גם רבי אברהם חיים מפעלעשניץ; ה'ת"ר - כ"ה בכסלו ה'תרע"ד) היה מרבני חב"ד ורבה של קהילת חסידי חב"ד בפלעשניץ, במשך כ-10 שנים.

ביוגרפיה

נולד בפלעשניץ לאביו ר' דובער לערך בשנת ת"ר[1].

רבי אברהם חיים היה שם מנכבדי וחשובי העיר, לאור כך שהיה למדן גדול בנגלה, וגם משכיל בתורה, וחסיד גדול. וכן מובא כי היה ידיד ואהוב על תשובי העיר, כיוון שהיה חכם גדול ובעל מידות טובות וכשרונות[2].

היה מתלמידי ומחסידיו של רבי מנחם מנדל שניאורסון (הצמח צדק) מליובאוויטש, ואף החזיק ברשותו טלית שהתפלל עמה רבי מנדל[3]. לאחר שרבי מנדל הסתלק, היה מחסידיו של בנו, רבי שמואל שניאורסון, וכן לאחר מכן של רבי שלום דובער שניאורסון.

לפרנסתו עסק במסחר, והיה בעל חנות גדולה בעירו, אותה ניהלה בעיקר רעייתו. כמו כן מובא כי עסק כמה שנים במכירת משקאות, אך עבודה זו ללא הצלחה[4].

בשנת תרמ"ח נאסר על ידי השלטונות ברוסיה, עקב חשד שזייף פטור מהצבא. רבי אברהם חיים ישב בבריסוו כשנה, ולאחריה התקיים משפט, בו נגזר על רבי אברהם שיוגלה לסלמאנסק. אודות מאסרו רבי אברהם חיים כותב בעת שישב בסלמאנסק[5], כי משהו חתם בשמו אשר הינו בן יחיד[6], ועובדה זו הגיעה לשלטונות ברוסיה, שאסרוהו, וכפי שהוא כותב:

מי האמין אשר לעת זקנתי, ככלות כחי, אשב במסגר אסיר, חיל וחומה הקיפו עלי יחד, ותעבוני שלמותי, עם שודדי ליל ורוצחי יער מנת חלקי, עם שובבים ופראים בני בלהות יחד אתרועע, כמו שודד נאות ישרים שופך דמי נקיים שפטוני, אשר שלחתי יד בשגגה לחתום את שמי על אחד ואח אין לו.

במכתב מתאריך 27.3.89.

כמו כן, מובא[7], כי מי שחתם בשם רבי אברהם חיים, היה עוזרו, אשר כוונתו הייתה לשם שמיים, אך עובדה זו נתגלתה למתנגדים לחסידות, אשר הלשינו לשלטונות על כך, וגרמו למאסרו.

וכן במכתב אל ידידו המשפיע ר' הענדל[8] במאסרו כותב, כי שפטו אותו על דבר אשר משהו אחר החתימו. ממכתב זה עולה בבירור שמשהו מיריביו[9] הלשין עליו, לשלטונות[10].

רבי אברהם חיים היה בגלות בסמלאנסק כשנתיים, מקיץ תרמ"ח עד קיץ תר"נ.

לאחר סיום מאסרו, ברח רבי אברהם חיים בשנת תרנ"ב לאמסטרדם, שם עסק עם החסיד ר' אברהם אבא פערסון[11] במסחר. באמסטרדם ישב אצל חוקר, אשר רמז לו כי עליו לברוח לחו"ל, לאור כך שעתידים להתקיים עוד משפטים אודותיו, ויצטרך ליישב בבית הכלא, ואכן, באותו לילה ברח מאמסטרדם. כאשר שמעו המתנגדים שברח, עכבו אחריו, אך לא הצליחו להשיגו. מביתו נסע תחילה אל וורשא, שם היה מקום דירת אחיו[12][13]. מוורשא מסע לפרנקפורט, לשם הגיע גם אחד מבניו, ופתחו שם חנות מאכלי חלב, ושהו שם כשנה בערך. לאור פקודת אחד הפקידים שם, שגזר עליו לעזוב את אשכנז, לאור כך שאין לו רשות לגור שם, נסע רבי אברהם לאמסטרדם, ומשם לאמריקה, היות ולא מצא פרנסה באמסטרדם. אל ניו יורק הגיע רבי אברהם עם משפחתו בי"ג בכסלו תרנ"ה.

באמריקה עסק במסחר, ובמקביל אסף יהודים בניו יורק אשר ישבו ללמוד ביחד תורה.

בשנת תרס"ד נפטרה אשתו מרת יענטא, ובעצת ידידיו נישא פעם שנית עם מרת לאה.

רבי אברהם חיים נפטר בכ"ה בכסלו ה'תרע"ד.

משפחתו

  • בנו, זלמן
  • בנו, יוסף

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בתולדות חב"ד ברוסיה הצארית פרק צ"ז, מובא דברי ר' דוד שפרין, שבשנת תר"נ הי' בן 52, ואם כן נולד בשנת תקצ"ח. ובסוף פרק ‎צח מובא הרישום מהאניה, שבראשית שנת תרנ"ה הי' בן 54.
  2. ^ ממכתב ר"ש רוזנבוים אל רבי יוסף יצחק שניאורסון.
  3. ^ אותה שלח לנכדו של רבי מנחם מנדל, רבי שלום דובער שניאורסון.
  4. ^ מסופר שם כי לעסק זה היה לו שותף, ולאחר שרבי אברהם מכר את חלקו בעסק, נתעוררו ביניהם חילוקי דעות, והתייעצו עם רבי שלום דובער, שהביא לפשרה ביניהם.
  5. ^ במכתב מתאריך 27.3.89.
  6. ^ ועל ידי כך השיג פטור מהצבא.
  7. ^ במכתב של ר' דוד שפרין אל רבי יוסף יצחק שניאורסון.
  8. ^ מכ' באייר תרמ"ט.
  9. ^ ה'מתנגדים'.
  10. ^ וכלשון המכתב: ”המשלם לאיש כמעשהו, אשר חפץ להדכיאני, מצא את עוני, מקצוי ארץ וים רחוקים אח לצרה נולד, מכל מחשכים נודע בן בוז משפחות להתיצב לפני רוזנים, על מכון כסאות למשפט עלה שמו וזכרו, ויהי לחץ שנון אשר ירד חדרי בטני, מכתי לא זֹרה ולא חובשה, גם בהגישי את משפטי לוועד שרי המלוכה, ופתשגן כתב הדת ניתן לאשר ולקיים.”.
  11. ^ ראה אודותיו באגרות קודש של רבי שלום דובער שניאורסון, ח"א אגרת לא, וח"ג אגרת תקסד, ועוד.
  12. ^ ר' שניאור זלמן, שהתיישב בוורשא בשנת תרמ"ט.
  13. ^ על פי עדות ר"ד שיפרין, במכתב אל רבי יוסף יצחק שניאורסון, שם.