רונלד מקדונלד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית דמות בדיונית ריקה. רונלד מקדונלדאנגלית: Ronald McDonald) הוא דמות ליצן, המשמשת כקמע העיקרי של רשת המזון המהיר, מקדונלד'ס. הקמע התפרסם בעיקר בזכות סרטוני הפרסומת של החברה.

אישים רבים עובדים במשרה מלאה בתחפושות של רונלד מקדונלד, חלק מבקרים ילדים חולים בבתי חולים וחלקם משתתפים באירועים שונים. בשיאו של המותג היו בין 100 ל-300 ליצנים שעבדו במשרה מלאה במקדונלד'ס[1]. בנוסף לכך קיימים גם בתי רונלד מקדונלד, בהם ההורים יכולים לשים את ילדיהם במתקנים לטיפול במחלות כרוניות.

את הדמות של רונלד מקדונלד בישראל אותו גילם שלומי לניאדו (חצי מהצמד "שלומי וסתם") עד 2016.

לרונלד יש עולם פנטזיה שנקראת "מקדונלדלנד" ויש לו חברים בשמם גרימס, המבורגלר, בירדי הציפור המוקדמת ואחרים.

היסטוריה

היוצר של הדמות היה ככל הנראה וילארד סקוט, שהיה אז איש רדיו בוושינגטון שגילם דמות של ליצן מקומי בסוף שנות ה-50 של המאה ה-20. סקוט התפרסם כליצן שנשא את הכינוי "רונלד מקדולנד".

הדמות הופיעה לראשונה בפרסום טלוויזיה לאומי ב-1965, במהלך מצעד חג ההודיה של מייסיס. לאחר שהתפרסמה במצעד חג ההודיה הפרסומת כיכבה ב-1966 במשחק הסופרבול, שנחשב לאחד מהמשחקים הנצפים והאהובים בטלוויזיה האמריקאית[2]. באותה תקופה עבד סקוט עבור אוסקר גולדשטיין, הזכיין של מקדונלד'ס. אישים רבים תיארו את תפקידו של סקוט כ"לא יותר מהשחקן של הליצן רונלד מקדונלד" בזמן שגולדשטיין קיבל במרבית המקרים את הקרדיט על יצרת הקמע[3]. לאורך שנים רבות לא הכירה או הכריזה החברה שסקוט אכן יצר את הדמות. רק במרץ 2000 הודה הנרי גונזלס, נשיא החטיבה הצפונית-מזרחית של החברה לסקוט על כך שיצר את הדמות.

בסוף 2010 ניסו כ-550 חברות וארגונים בבוסטון להוציא לפרישה את הדמות של רונלד מקדונלד לאור התרחבות הופעת ההשמנת יתר בקרב ילדים, אותם ארגונים טענו כי הדמות מעודדת השמנת יתר ואכילת ג'אנק פוד[4]. חרף הלחץ הציבורי שהופעל על החברה הצהיר מנכ"ל החברה, ג'ים סקינר כי אין בכוונת החברה להוציא את הדמות לפרישה[5][6].

בינואר 2011 פעיל פוליטי בשם יאני לינונן הוכרז בתקשורת כמנהיג קבוצה בשם "צבא שחרור המזון". חברי הקבוצה גנבו פסל רונלד מקדונלד ממסעדת מקדונלד'ס בהלסינקי, ופרסמו קטעי וידאו באינטרנט בהם הם מביעים ביקורת על חברת מקדונלד'ס ומאיימים "לערוף את ראשו" של הליצן אם החברה לא תשנה את אופי פעולותיה. החברה סירבה "לנהל משא ומתן עם פושעים", ומשטרת פינלנד עצרה את חברי הקבוצה[7]. הם נשפטו וקיבלו קנס של כ-2,000 אירו.

באפריל 2014 הודיעה מקדונלד'ס כי רונלד מקדונלד צפוי לעבור "מהפך" ובגדיו יוחלפו בכאלו חדשים יותר. בנוסף לכך הם הצהירו כי הדמות תתחיל לכבב בפרסומות החדשות שלהם, באתרי הרשתות החברתיות כמו טוויטר[8].

באקוטובר 2016, בזמן שהתרחבה תופעת הליצנים המפחידים הכריזה החברה כי רונלד מקדונלד "יוריד פרופיל" ודמותו פחות תכבב לזמן מה בפרסומות או בסניפי החברה[9][10].

בשנת 2018 איגוד שנקרא "the Humane Leauge" פצח בקמפיין בשם "I'm not lovin' it" (על רקע הסלוגן המוכר של מקדונלד'ס 'I'm lovin it') היוצא נגד היחס הנוראי של החוות שמגדלות את התרנגולות עבור מוצרי העוף של מקדונלד'ס, והשתמשו בעיקר בפרסומות מזויפות לארוחות ילדים בכיכובו של רונלד מקדונלד, חלקן מתחילות בצורה חמודה ונהפכות למזעזעות (כמו ילדה קטנה פותחת קופסת ארוחת ילדים ומוציאה ממנה בובת תרנגולת ומחבקת אותה, ולאחר מכן רונלד מקדונלד חוטף את הבובה מהילדה ומחייך ברשעות, כשברקע נשמעות צרחות של תרנגולות), וחלקן מפחידות מתחילתן. הקמפיין גרר מאות ואלפי תומכים בעזרת פרסומות מזויפות אלו ומופעי רחוב, והגיע גם לבריטניה. הקמפיין נמשך עד היום, ולדבריהם של מקדמי הקמפיין, הם לא יפסיקו אותו עד שהחברה תשנה את יחסה לתרנגולות.

בינואר 2019 פרצו מהומות ליד מוזיאון חיפה לאמנות, שם הוצגה יצירתו של יאני לינונן "מק ישו" בה נראית דמותו של רונלד מקדונלד כישו על צלב. מאות מפגינים נוצרים השליכו אבנים על המוזיאון ודרשו להסיר את הפסל. בהפגנה נפצעו שלושה שוטרים[11] לינונן הצהיר כי הוא תומך בחרם אמנותי על ישראל וביקש בעצמו מהמוזיאון להסיר את יצירתו[12][13].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רונלד מקדונלד בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Heller, Karen (30 במרץ 2018). "It's the worst time in history to be a clown. They just want you to love them again". The Washington Post. {{cite news}}: (עזרה)
  2. ^ Cross, Mary (2002). A Century of American Icons: 100 Products and Slogans from the 20th-Century Consumer Culture. Greenwood Press. pp. 146–147. ISBN 978-0313314810. נבדק ב-4 בספטמבר 2020. {{cite book}}: (עזרה)
  3. ^ "McDonald's sends in the clown, again". USA Today. 10 בדצמבר 2001. נבדק ב-7 בנובמבר 2017. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ סוכנויות הידיעות, "על מקדונלד'ס להפסיק לשווק ג'אנק פוד וצעצועים לילדים", באתר כלכליסט, 18 במאי 2011
  5. ^ סוכנויות הידיעות, מקדונלד'ס מתעקשת: הליצן רונלד מקדונלד "לא הולך לשום מקום", באתר כלכליסט, 21 במאי 2011
  6. ^ McDonald's says no way Ronald will retire, Yahoo!, נבדק ב-2 באוגוסט 2010 {{citation}}: (עזרה)
  7. ^ none, ‏צפו: קלטת ה"חטיפה" של רונלד מקדונלד, באתר ‏מאקו‏‏, ‏13 בפברואר 2011‏
  8. ^ Ronald McDonald Loses Jumpsuit and Joins Twitter, נבדק ב-24 באפריל 2014 {{citation}}: (עזרה)
  9. ^ סוכנויות הידיעות, בגלל הליצנים הרוצחים: רונלד מקדונלד מוריד פרופיל, באתר ynet, 13 באוקטובר 2016
  10. ^ בגלל ליצנים מפחידים: רונלד מקדונלד ימעיט בהופעות, באתר וואלה!‏, 14 באוקטובר 2016
  11. ^ אתר למנויים בלבד נעה שפיגל, שלושה שוטרים נפצעו בהפגנה בחיפה נגד יצירה שמציגה את ישו כרונלד מקדונלד, באתר הארץ, 13 בינואר 2019
  12. ^ דבר ראשון, ‏מיצג המריבה, באתר דבר העובדים בארץ ישראל, 15 בינואר 2019
  13. ^ אתר למנויים בלבד נעמה ריבה, פרשת "מק'ישו": הכנסייה פנתה לביהמ"ש, האמן רוצה להחרים את ישראל, באתר הארץ, 14 בינואר 2019
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0