רכבת על גלגלים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Autonomous Rail Rapid Transit (ART)
智能轨道快运系统 (智轨)
"רכבת על גלגלים"
"רכבת על גלגלים"
מאפיינים כלליים
נקרא גם "רכבת על גלגלים"
רכבת אוטונומית מהירה
יצרן CRRC
שנות ייצור 2017–הווה
סיווג אוטובוס
אורך 31.64 מטר
רוחב 2.65 מטר
גובה 3.4 מטר
מפרט טכני
מהירות מרבית 70 קמ"ש
טווח נסיעה 40 ק"מ

"רכבת על גלגלים" (באנגלית: Autonomous Rail Rapid Transit‏ – ART) היא סוג של מערכת הסעת המונים באמצעות אוטובוסים מונחי לידאר. המערכת פותחה על ידי CRRC הסינית והוצגה ב-2 ביוני 2017.

המוצר תואר כ"קרוסאובר" בין אוטובוס וחשמלית. ההופעה החיצונית של הרכב, המורכב משלושה עד חמישה קרונות המחוברים במפרקים משלבים את הגמישות של אוטובוס דו-מפרקי עם הקיבולת של רכבת קלה או חשמלית. למרות שהמערכת מוגדרת "אוטונומית" באנגלית, הדגמים שיוצרו עד כה כוללים תא נהג ודורשים הפעלה של אדם.

תיאור

כלי ART בנסיעת מבחן

אורכו של אוטובוס ART הוא כ-30 מטרים ועלותו היא כ-2.2 מיליון דולר ליחידה. הכלי יכול לנסוע במהירות של עד 70 קמ"ש ויכולה לשאת בין 250 ל-500 נוסעים[1]. ל-ART עיצוב בעל רצפה נמוכה, דבר המאפשר זמן עלייה וירידה קצר, ועמו המתנה קצרה בכל תחנה. בנוסף, בכל ART קיימים שני תאי נהג, אחד בכל צד, המאפשרים נסיעה לשני הכיוונים.

בשנת 2018 נחנך מסלול ART ראשון במרכז העיר זוזו שבסין ואורכו 6.5 ק"מ.

חיישנים וסוללות

ה-ART מצויד בחיישנים המאפשרים לו לעקוב אחרי הסימונים בכביש. ההגה שבתא הנהג מאפשר לו לנהוג ולעקוף בעת הצורך. ב-ART קיימות גם מערכות למניעת סטייה מנתיב, מערכת התראת התנגשות ואמצעים אחרים. עוד קיימת גם תוכנת ניווט המתריעה מפני עומסים ומתכננת מסלולים שמאפשרים לעקוף אותם.

ה-ART מופעל באמצעות סוללות ליתיום-טיטאנט המספקות טווח נסיעה של 40 ק"מ. ניתן להטעין את הכלים באמצעות קבלים הממוקמים בתחנות קצה או בתחנות לאורך הדרך, דבר שיכול לאפשר במסלול מרובה תחנות טווח בלתי מוגבל. בתוך 30 שניות של טעינה מתקבלים 3–5 ק"מ של נסיעה, ו-25 ק"מ בתוך 10 דקות טעינה[2].

מאפיינים

יתרונות

  • זמן עבודות קצר, שכן כל שנדרש הוא בעיקר סימוני צבע על הכביש והקמת תחנות.
  • היעדר מסילת רכבת מאפשרת גמישות במסלולים, דבר שמאפשר עקיפה של עבודות בדרך או תאונות דרכים.
  • המערכת מקיימת אינטראקציה עם רמזורים ומקבלת בהם עדיפות, דבר שמקצר את זמן הנסיעה.
  • עלויות התחזוקה נמוכות, מכיוון שאין פסי רכבת.
  • השימוש בסוללות מאפשר ויתור על חוטי חשמל שיטעינו את הרכבת לאורך הדרך, ובמקביל יצמצמו את פליטת המזהמים בתוך הערים.
  • ל-ART קיימת היכולת לעקוף כלי רכב אחרים שעוצרים בתחנות, מה שמאפשר יצירת שירותי אקספרס, בדומה לקיים באוטובוסים. תכונה זו לא קיימת ברכבות קלות ללא סלילת תשתית גדולה נוספת.

חסרונות

  • המערכת אינה אוטונומית לחלוטין, דבר שמחייב נהג.
  • המערכת אינה רכבת מלאה, ולכן היא דומה באיכות הנסיעה לאוטובוס רגיל.
  • כלי רכב עשויים להיכנס לנתיבי ה-ART, דבר שעלול לעכב אותה.
  • בהיות ה-ART מיוצרת על ידי חברה אחת בלבד, מכרז לרכישתה יהיה לא תחרותי.

שימוש

כמה הצעות לקווי רכבת קלה זכו לתחייה כשהן הוחלפו בקווי ART. ממשלת ניו סאות' ויילס שקלה את המערכת כחלופה לרכבת קלה שתחבר בין הפארק האולימפי של סידני ופרמאטה. עם זאת, הועלו חששות בשל העובדה שקיים יצרן אחד בלבד בשוק[3] וגם בגלל שהפיתוח של "אוטובוסים מפרקיים ארוכים" היה "בשלב מוקדם מדי" מכדי שיעמוד ביעדי הפרויקט. בשל כך, הוחלט לסלול קו רכבת קלה שיתחבר לרכבת קלה אחרת שכבר בסלילה[4].

קבוצת הרכבת הקלה של אוקלנד במחקר על חשמליות ללא פסים מצאה של-ART קיבולת נמוכה יותר ממה שנטען. המפרט הרשמי של ה-ART מניח צפיפות של 8 אנשים למ"ר, בעוד שבמערכות תחבורה מערביות רבות הצפיפות היא של 4 נוסעים למ"ר[5].

בישראל

בעבר תוכנן בישראל הקו החום כקו רכבת קלה שתחבר בין לוד, רמלה, באר יעקב וראשון לציון, אולם ב-2019 הוחלט להעביר את הפרויקט מנת"ע לנתיבי איילון ולתכנן מחדש את הקו. במסגרת התכנון מחדש, הוחלט לעשות שימוש במערכת ART. בדצמבר 2021 זכתה CRRC במכרז לאספקת מספר קרונות לניסויים בישראל והקו צפוי להיפתח ב-2025. עם זאת, הקו דורש התאמות תכנוניות ותקינה ישראלית שלא קיימת כיום למערכת ה-ART, דבר שעלול לעכב את הפרויקט בשנתיים לעומת קו BRT. בנוסף, הרכבת דורשת נתיב רחב יותר ב-25 ס"מ.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Why trackless trams are ready to replace light rail, web.archive.org, ‏12 במאי 2019
  2. ^ Track-less train : The transit system uses rubber wheels on a plastic core : Trains without track, נבדק ב-2022-04-09
  3. ^ Matt O'Sullivan, Longer commute, inconvenient, not competitive: Internal report raises trackless tram concerns, The Sydney Morning Herald, ‏29 בדצמבר 2020 (באנגלית)
  4. ^ Tom Rabe, Missing link in Sydney’s light rail back on track, The Sydney Morning Herald, ‏14 ביוני 2021 (באנגלית)
  5. ^ Auckland Light Rail Group, Trackless Tram Overview, 2021
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0