רכב תפעולי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רכב תפעולי הוא כלי תחבורה ממונע המיועד להסעת נוסעים, שינוע מטענים וגרירה. רכבים תפעוליים נמצאים בשימוש במגוון ענפים כגון תעשייה, לוגיסטיקה, תפעול, בנייה, חקלאות, ביטחון, שיטור ועוד אך השימוש בהם מותר אך ורק בתוך אזור רכב תפעולי. כלי הרכב התפעוליים מצטיינים בניצול מיטבי של אנרגיה, עוצמה המאפשרת עבודה רציפה ועלויות אחזקה נמוכות יחסית לכלי רכב אחרים.

בישראל מוגדרים כלליהם של רכב תפעולי ואזור רכב תפעולי בסימן י"ג1 של חלק ב' של תקנות התעבורה.

דגמים ואביזרים

קיימים דגמים רבים של רכבים תפעוליים המיוצרים על ידי חברות שונות בהן Simai מאיטליה, Yamaha היפנית ו-Marshell. כל דגם מתאים לביצוע משימות שונות: בעוד שדגם אחד מיועד להסעת נוסעים בגן חיות או בטרמינל בנמל תעופה, דגם אחר מיועד להעמסת ארגזים ומטענים במחסן לוגיסטי גדול. מרבית הרכבים התפעוליים מיוצרים עם מנועים חשמליים ו/או מנועי בנזין. לרכבים תפעוליים ניתן להוסיף מגוון אביזרים בהתאם למטרה ולמרחב הפעילות – ארגזים למטען, תוספת של מקומות ישיבה לנוסעים, מתקני אחסון, משטחים מתקפלים להעמסה, רמפות ועוד.

שימושים

בתחום הפנאי והתיירות משמשים הרכבים להסעת נוסעים במגרשי גולף, בתי מלון בעלי שטח גדול, פארקים, מרכזי קניות, טיולי שטח ועוד. בתחום הלוגיסטיקה, התעשייה והתפעול הרכבים התפעוליים מסייעים בשינוע ארגזים, מכונות, כלים כבדים, רהיטים, חומרי בניין ועוד ממקום למקום לצד גרירה של מטענים כבדים. חלק מהדגמים של הרכבים הללו מאופיינים בכושר נשיאה של משקל גבוה של 8 טון ואף יותר. בתחום השיטור והביטחון משמשים הרכבים כאמצעי תחבורה לסיירים ושוטרים באבטחת מתחמים, שכונות ועוד. באזורים עירוניים דלילי אוכלוסין קיים שימוש ברכבים תפעוליים להתניידות בתוך היישוב ללא צורך באחזקת רכב.

אזור רכב תפעולי

אזור רכב תפעולי הוא שטח מוגדר אשר רק בו רשאי לנוע הרכב התפעולי. האזור נתון תחת אחריותו של מפקח מיוחד והוא זה אשר קובע באזור את כללי הנסיעה, את מהירויות הנסיעה וכדומה. בשטח זה משמש המפקח כרשות רישוי והשטח עצמו מסומן בתמרור המציין זאת. אזורי רכב תפעוליים ניתן למצוא בחצרות מוסדות, אתרים, מפעלים, בתי אריזה וכדומה. גופים אלו נדרשים לצורך פעילותם התקינה לשטח אזור מוגדר ותחום בו מתבצעות פעולות מגוונות של ייצור, שינוע, אריזה, איחסון, תיקונים וכדומה באמצעות כלי רכב תפעוליים[1].

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, הנחיות לתכנון אזור רכב תפעולי, באתר gov.il, ‏13.08.2012
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0