רפאגליניד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רפאגליניד
Repaglinide ball-and-stick.png

רפאגליניד (repaglinide) היא תרופה הגורמת לשחרור אינסולין על ידי הלבלב.

רפאגליניד משמשת לטיפול בחולי סוכרת שאינה תלויה באינסולין (סוכרת של מבוגרים). ניתן להשתמש ברפאגליניד לבד או בשילוב עם metformin. את הטיפול התרופתי יש לשלב ביחד עם דיאטה מתאימה והתעמלות.

רפאגליניד שייכת למשפחה חדשה של תרופות (מגליטינידים), והיא מדמה את אופן הפעולה של האינסולין בגוף. רפאגליניד מאופיינת בזמן התחלת פעולה מהיר, ומעודדת הפרשת אינסולין רק כאשר רמות הסוכר בגוף עולות. על כן היא נלקחת מיד לפני הארוחות. כמו כן, לרפאגליניד משך זמן השפעה קצר, כך שהאינסולין מופרש רק כאשר יש צורך בכך (כלומר בזמן הארוחה).

מנגנון פעולה

רפאגליניד גורמת לשחרור אינסולין מהלבלב על ידי סגירת תעלות אשלגן תלויות ATP הנמצאות בקרום התא שלי תאי בטא בלבלב. על ידי כך גורמת לדיפוליריזציה של תאי הבטא ופתיחת תעלות הסידן, מה שגורם לזרימת סידן אל תוך התאים ושחרור אינסולין.

תופעות לוואי

תרופה זו נסבלת היטב בדרך כלל. יחסית לתרופות אחרות לטיפול בסוכרת השכיחות של ירידה מסוכנת ברמת הסוכר בדם נמוכה מאוד.

תגובה עם תרופות אחרות

נוגדי סוכרת אחרים, מעכבי MAO, חוסמי בטא לא סלקטיביים, מעכבי ACE, סאליצילאטים, נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, אוקטראוטיד, אלכוהול, סטרואידים אנאבולים: תרופות אלו מגבירות את ההשפעה ההיפוגליקמית של רפאגליניד.

גלולות נגד הריון, תיאזידים, קורטיקוסטרואידים, הורמוני תירואיד, תרופות סימפאתומימטיות: תרופות אלו מפחיתות את ההשפעה ההיפוגליקמית של רפאגליניד. תרופות ממשפחת חוסמי בטא: עלולות למסך תסמינים של היפוגליקמיה. יש להשגיח בקפידה על רמות הסוכר בדם.

מידע והוראות שימוש

אופן נטילת התרופה: טבליות. תדירות וזמן נטילה יש ליטול את התרופה עד חצי שעה לפני כל ארוחה, עד 4 פעמים ביום. טווח המינון: מינון התחלתי: 0.5 מ"ג למנה. מינון התחלתי במידה ורפאגליניד מחליפה תרופה אחרת: 1 מ"ג למנה. מינון מרבי למנה: 4 מ"ג (לא יותר מ 16 מ"ג ליום). המינון לתרופה מותאם עבור כל חולה עד אשר מושגות רמות סוכר נורמליות. יש לחכות לפחות שבוע בין כל שינוי במינון. תחילת השפעה: תוך 30 דקות. משך השפעה: ההשפעה קיימת בכל זמן הארוחה. התרופה מופרשת מהגוף לאחר 4 שעות. תזונה: ניתן ליטול את התרופה מיד או עד חצי שעה לפני כל ארוחה. אחסון:

מנה שנשכחה: אם קרב הזמן לנטילת המנה הבאה, דלג על המנה שנשכחה, וקח את המנה הבאה כרגיל, לפני הארוחה. אין לקחת מנה כפולה. הפסקת התרופה: אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא; הפסקתה עלולה להחמיר את הסוכרת. מינון עודף: יש לפנות לחדר מיון. מינון עודף עלול להביא לירידה מוגזמת ברמת הסוכר בגוף (היפוגליקמיה) ולתסמינים כגון: סחרחורת, הזעה, רעד, כאבי ראש. יש לקחת מיד מזון או משקה עתיר סוכר. דרושים אמצעי חירום אם מופיעים התקפי עווית או איבוד הכרה.

אזהרות מיוחדות

  • היריון: - אין מספיק מידע לגבי בטיחות השימוש בתרופה בנשים הרות. יש לשקול את ייתרונות התרופה לעומת הסיכון לעובר. (C)
  • הנקה: - התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע על התינוק. מומלץ להיוועץ ברופא.
  • תינוקות וילדים: - בטיחות השימוש בתינוקות ובילדים לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא הילדים.
  • קשישים: - ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.
  • נהיגה: - אין בעיות ידועות.
  • אלכוהול: - מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו. השילוב של אלכוהול עם תרופה זו עלול להיות מסוכן.
  • פרטי טיפול בתרופה לטווח ארוך: - דרוש ניטור סדיר של רמת הסוכר. היכולת של תרופות רבות נגד סוכרת להפחית את רמות הסוכר בדם עלולה לפחות עם הזמן. הסיבה לכך אינה לגמרי ברורה, אולם קשורה ככל הנראה להתקדמות המחלה או לירידה בתגובת הגוף לתרופה.
  • ניתוח והרדמה כללית: - דווח לרופא במקרה של: מחלת כליה, מחלת כבד, זיהום כלשהו
  • השפעת שימוש ממושך - דרוש ניטור סדיר של רמת הסוכר. היכולת של תרופות רבות נגד סוכרת להפחית את רמות הסוכר בדם עלולה לפחות עם הזמן. הסיבה לכך אינה לגמרי ברורה, אולם קשורה ככל הנראה להתקדמות המחלה או לירידה בתגובת הגוף לתרופה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רפאגליניד בוויקישיתוף

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.