שאוהאו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שָׁאוהָאו (少昊), הידוע גם בכינויים שָׁאו הָאו (מילולית: "האו הצעיר"), אדון גִ'ין טְייֵן (מילולית: "אדון שמי הזהב"), אדון צְ'יוֹנְג סָאנְג (מילולית: "אדון עץ התות שבגבול"), אדון יוּ'ן יָאנְג, ושׂוֵ'אנְשְׂיָאו היה קיסר סיני בסביבות 2600 לפנה"ס. על פי חלק מהמסורות (כמו זו המועברת בספר ההיסטוריה), הוא נחשב לאחד מחמשת הקיסרים.

שמו הפרטי היה נְיֵה[1], שם משפחתו גִ'י[2], ומקום הולדתו, על פי "רשומות איסוף האבדות", היה בצְ'יוֹנְג סָאנְג[3], שנמצא באזור צ'וּ'פֿוּ במחוז שָׁאנְדונְג של היום. כאשר עבר לדרום-מערב שאנדונג הצטיין בהסדרת שטפונות ובתחומי החקלאות.

על פי המסורת הוא ירש את הסגולה של טָאי הָאו, אשר פירוש שמו "האו הגדול", ומכאן הכינוי "האו הצעיר" לשָׁאוהָאו.



הדמות ההיסטורית

שָׁאוהָאו ההיסטורי נחשב בדרך כלל לבנו של הקיסר הצהוב, אולם החוקר גוּ גְ'יֵה-גָאנְג מאמין כי שיוכו של שָׁאוהָאו לשושלתו של הקיסר הצהוב מקורו בליו שין, בתקופת שושלת שין[5].

הוא היה מנהיגם של בני יִי, ובאותה תקופה העביר את הבירה של אותם שבטים לצ'וּ'פֿוּ[6] בשָׁאנְדונְג, שם שלט במשך שמונים וארבע שנים. לבסוף ירש את מקומו אחיינו גְ'ווָאנְשׂ'וּ.

על פי רשומות ההיסטוריון, תקופת שלטונו של גְ'ווָאנְשׂ'וּ הגיעה מיד אחרי זו של הקיסר הצהוב. אולם שָׁאוהָאו אכן מוזכר שם כאדם אשר חי בין תקופות החיים של שני קיסרים אלו, ואשר התלונן על בן רמאי. פעמים רבות נהוג לזהות אותו עם שׂוֵ'אנְשְׂיָאו[7], בנו הבכור של הקיסר הצהוב, אשר מוזכר מוקדם יותר באותו טקסט. זיהוי כזה מצביע על כך שהבן הרמאי הוא גְ'יָאוגִ'י[8], בנו היחיד של שׂוֵ'אנְשְׂיָאו, אשר גם עליו פסחה ירושת כס השלטון. ואולם בנו של גְ'יָאוגִ'י, קוּ, ונכדיו (גְ'ה ויָאו) כן נעשו לקיסרים.

קברו של שָׁאוהָאו, הבנוי כפירמידה גדולה, נמצא על פי המסורת בכפר גְ'יוֹשְׂייֵן, שנמצא בפרברים המזרחיים של צ'וּ'פֿוּ. סביר להניח כי נבנה במהלך שושלת סונְג.

נראה שהקישור שלו לציפורים, מקורו בשבטים שהיו תחת שלטונו, אשר סמליהם היו ציפורים שונות.

הערות שוליים

  1. ^
  2. ^
  3. ^ 窮桑, מילולית: "עץ התות שבגבול".
  4. ^ 1

    ראה דְזְווֹ גְ'ווָאן (《左传》), [http://ctext.org/chun-qiu-zuo-zhuan/zhao-gong-shi-qi-nian/zh?searchu

    %E6%88%91%E9%AB%98%E7%A5%96%E5%B0%91%E7%9A%9E&searchmode=showall#result בפרק "שנתו ה17 של הדוכס גָ'או"].

  5. ^ על פי המאמר 《评顾颉刚五德终始下的政治和历史》 ("דיון באשר לביסוס הפוליטיקה וההיסטוריה של נקודת ההתחלה של חמש הסגולות") של צְ'ייֵן מוּ (钱穆), שנכלל בקובץ 《顾颉刚古史论文集》 ("אוסף מאמרי דיונים באשר לביסוס ההיסטוריה העתיקה") מחברת שלישית, עמוד 477.
  6. ^ על פי כרך 6 של הספר 《绎史》 ("פירוש ההיסטוריה"), המצטט את 《田俅子》 ("טְייֵן צְ'יוֹ דְזְה") ועל פי כרך 79 ב《太平御览》 (""המקראות הקיסריות של עידן טאיפינג") המצטט את 《帝王世纪》 ("עידן השליטים"): "בירתו של שָׁאוהָאו בצ'וּ'פֿוּ".
  7. ^ 玄囂
  8. ^ 蟜極