שדה אברהם
שדה אברהם היה מנחת צבאי זמני שהוקם במהלך מבצע עובדה במלחמת העצמאות, ושימש את כוחות צה"ל בדרך לכיבוש אילת במרץ 1949. המנחת שכן באזור הערבה הדרומית, כ־40 קילומטרים מצפון לאום רשרש, בסמוך למיקומו של נמל התעופה עובדה.
היסטוריה
מבצע עובדה, שנערך בתחילת מרץ 1949, נועד לקבוע את שליטת מדינת ישראל בדרום הנגב ובמפרץ אילת, לקראת סיום הלחימה. כדי לייעל את הלוגיסטיקה ולאפשר אספקה מהירה לכוחות, הוחלט להקים מנחת חירום עבור מטוסי תובלה של חיל האוויר.
בין ה־5 ל־7 במרץ 1949, הוקם המנחת בשטח מישורי של אדמת מלחה טבעית. המנחת כונה שדה אברהם על שמו של אברהם אדן ("ברן"), קצין צעיר מחטיבת הנגב שלימים היה מהראשונים שהניפו את דגל הדיו באום רשרש.
בליל ה־7 במרץ נחתו במקום מטוסי דקוטה ראשונים כשהם מובילים לוחמים ואספקה לכוחות בדרום. ההצלחה בהקמת השדה ונחיתת המטוסים סייעה בהשלמת כיבוש אילת ללא קרב.
חשיבות מבצעית
- שדה אברהם היה נקודת ציון לוגיסטית חשובה שאפשרה תגבורת מהירה לכוחות חטיבת הנגב.
- נחשב לאחת הפעולות המבצעיות ההנדסיות החדשניות של התקופה.
- הפעלת המנחת בוצעה תוך זמן קצר ובתנאים מדבריים קשים.
לאחר המבצע
לאחר סיום מבצע עובדה וכיבוש אילת ב־10 במרץ 1949, פסקה פעילותו של שדה אברהם. המנחת לא שימש עוד בתור שדה תעופה מבצעי, אך זכרו נשמר כחלק ממורשת מלחמת העצמאות.
כיום, המיקום שבו שכן שדה אברהם נמצא בקרבת בסיס עובדה של חיל האוויר הישראלי, אך אין בו פעילות תעופתית, ואין בו שרידים גלויים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
שדה אברהם41398208