שוגייז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שוגייז
מקורות סגנוניים פוסט-פאנקדרים פופמוזיקה פסיכדליתנאו-פסיכדליה • אינדי רוק • רוק אלטרנטיביאמביינט
מקורות תרבותיים שנות ה-80 המאוחרות, בריטניה
נגזרות Nu gaze
סוגות היתוך
Blackgaze
נושאים קרובים
דרים פופרוק אלטרנטיבירוק פסיכדליפוסט-רוקנויז רוק

שוגייז (באנגלית: Shoegaze, Shoegazing) הוא תת-ז'אנר של רוק אלטרנטיבי ואינדי רוק, שהתפתח בבריטניה במהלך שנות השמונים. הז'אנר מתאפיין בשירה עדינה ומלודית העטופה בחומת צליל של דיסטורשן כבד ומגוון אפקטי גיטרה נוספים, פידבק וכן ווליום גבוה במיוחד. השם נטבע על ידי תקשורת המוזיקה הבריטית, בפרט המגזינים NME ומלודי מייקר, במקור ככינוי גנאי, כדי לתאר להקות שנהגו להופיע בצורה אדישה ומופנמת, עם מבט מופנה לרצפה, מה שיצר את הרושם שהן בהו בנעליים שלהן (Shoe gaze). בפועל הסיבה לכך נבעה מהשימוש הרב של להקות אלו באפקטי גיטרה, שהפדאלים המפעילים אותם נמצאים על רצפת הבמה.

השפעות

להקות השוגייז הראשונות הושפעו ישירות מהמוזיקה של להקות פוסט-פאנק בריטיות כמו הקיור, סוזי והבנשיז, The Jesus and Mary Chain, ובמיוחד קוקטו טווינס, שהמוזיקה שלהם התאפיינה בשירה אוורירית ומעורפלת ונגינת גיטרה עתירת אפקטים. כמו כן, להקות אלטרנטיביות כמו סוניק יות', דינוזאור ג'וניור, Hüsker Dü והוולווט אנדרגראונד נתנו גם את השפעתן על הז'אנר.

היסטוריה

האלבום Psychocandy של דה ג'יזס אנד מארי צ'יין מ-1985 נחשב לאלבום השוגייז הראשון, אך הלהקות שהפכו למזוהות ביותר עם הז'אנר הן Slowdive, Ride וההרכב האירי My Bloody Valentine, שרבים מחשיבים כלהקה החשובה ביותר בז'אנר ואלבומם Loveless מ-1991 נחשב כאבן דרך של הרוק האלטרנטיבי, המגנום אופוס של ההרכב וכן של תת-הז'אנר כולו.

תת-הז'אנר החל לדעוך בפופולריות באמצע שנות ה-90 עם עליית הבריטפופ בבריטניה והגראנג' בארצות הברית ונעלם כליל עד סוף העשור. עם זאת, הוא זכה להתעניינות מחודשת בתחילת המאה ה-21, מה שבא לידי ביטוי בהיווצרות גל חדש של להקות שוגייז, לרוב אמריקאיות, תחת הכינוי Nu gaze. במקביל התפתח תת-ז'אנר חדש המשלב בין שוגייז לבלאק מטאל, הנקרא Blackgaze, שמקורו בהרכב הצרפתי Alcest.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שוגייז בוויקישיתוף


P music.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מוזיקה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0