שיטפוסטינג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שיטפוסטינגאנגלית: Shitposting) הוא מונח מתרבות האינטרנט המתאר פרסום "אגרסיבי, אירוני או מטריל"[1] בפורום או ברשת חברתית למטרות ספאם, בלבול, בידור, ואף פיצוץ דיונים ושלהובם[2][3]. שיטפוסטים מתאפיינים בתוכן בוטה או אנטגוניסטי באיכות ירודה, וכן באלמנטים סוריאליסטים חסרי הקשר, בהומור נונסנסיקלי או שימוש באמרות כנף חזרתיות[4].

הגדרה

השימוש המתועד הראשון במונח נובע מפוסט שפורסם לפורום Something Awful, שמטפח תרבות דיון בוטה וכאוטית, בשנת 2007[5]. משם המונח ככל הנראה התפשט לפורומים דומים כגון 4chan. בינואר 2008, המונח התווסף לראשונה למילון הרשת Urban Dictionary ותואר בזמנו כ"פרסום פוסטים חסרי ערך לפורום אינטרנטי"[6].

למרות שבמקור המונח התייחס לפרסום ארעי ופתאומי בפורומים, עם התפשטות הרשתות החברתיות נוצרו עמודים ופורומים מיוחדים המיועדים ספציפית לשיפוסטינג בפלטפורמות כגון פייסבוק, טוויטר, טינדר, Reddit, ו-4chan. משתמשים הנוהגים לפרסם תוכן כזה בתכיפות נקראים "שיטפוסטרים".

העיתונאית ג'סיקה לינדסי, בתגובה ל-BBC, תיארה את התופעה כך:

שיטפוסטינג הוא חסר ערך. מדובר במקבילה האינטרנטית ללירות בקופסאות שימורים בשממה באמצעות אקדח קפצונים. (שיטפוסטינג) זה לחזור על מה שהאדם שלידך אמר בקול טיפשי שוב ושוב עד שהוא מוותר והולך הביתה[3].

שימוש

בתרבות הפופולרית ובתקשורת קיימת אי-הסכמה לגבי המונח ומטרותיו.

יש הרואים בשיטפוסטינג סוג של הטרלה מודרנית, ואף דרך להפצת דברי שטנה ומידע כוזב. המונח התפרסם בתקשורת האמריקאית בהקשר זה בעת הבחירות לנשיאות ארצות הברית 2016, במהלכה הצדיקו תומכי דונלד טראמפ והימין האלטרנטיבי הכפשות כנגד הילרי קלינטון וכן אמרות גזעניות וקיצוניות ברשתות חברתיות כ"שיטפוסטינג"[2][7][8]. כתב האינדפנדנט אנדרו גריפין טען כי שיטפוסטינג הוא מעשה א-פוליטי בבסיסו, וכי מדובר ב"כלי שניתן ליישם אותו עבור מגוון מטרות ומשתמשים בו רבים: החל מהימין הקיצוני שתומך בטראמפ וכלה בקבוצות שמאל התומכות בברני סנדרס"[9].

מאידך, יש הרואים בשיטפוסטינג התפתחות של Image macro וממים דומים[5] ואף צורת אומנות חדשה ברשת. סם גרזס, כתב באתר Polygon, השווה את האלמנטים הסוריאליסטים וחסרי ההקשר של שיטפוסטים לזרם הדאדא באומנות, ומציין שמטרת התופעה היא "לבלבל את הקהל כל כך, עד שהם לא יכולים לעשות דבר מלבד לחייך או לצחוק"[4].

הערות שוליים

  1. ^ Miles Klee, How spammers nearly destroyed the biggest ‘Simpsons’ meme page, The Daily Dot, ‏24 באוגוסט, 2016
  2. ^ 2.0 2.1 John Biggs, Papa, what’s a shitpost?, TechCrunch, ‏16 בספטמבר, 2016
  3. ^ 3.0 3.1 Jessica Lindsay, FAO BBC, this is what sh*tposting actually is, Metro, ‏8 בנובמבר, 2019
  4. ^ 4.0 4.1 Sam Greszes, Shitposting is an art, if history is any indication, Polygon, ‏17 בדצמבר, 2018
  5. ^ 5.0 5.1 ­­­Alex Mercer, "Shitposting", KnowYourMeme
  6. ^ jarrynkell, Shitpost, Urban Dictionary
  7. ^ Cooper Fleishman, Leslie Jones hack: Inside the alt-right's racist celebration of Jones' humiliation, Mic, ‏25 באוגוסט, 2016
  8. ^ Gideon Resnick, Ben Collins, Palmer Luckey: The Facebook Near-Billionaire Secretly Funding Trump’s Meme Machine, The Daily Beast, ‏22 בספטמבר, 2016
  9. ^ Andrew Griffin, Shitposting: What is the bizarre online behaviour that could win Donald Trump the election?, אינדיפנדנט, ‏23 בספטמבר, 2016
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0