שייקה דן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שייקה דן במדי צנחן בריטיים

שייקה דן (15 בנובמבר 1909 - 2 במרץ 1994) היה מצנחני היישוב שנשלחו לארצות אירופה, הכבושות בחלקן על ידי הנאצים, ובחלקן בנות ברית של גרמניה הנאצית; דן היה מהפעילים המרכזיים של תנועת הבריחה, וממייסדי "נתיב".

חייו

שנותיו המוקדמות

שייקה דן נולד כישעיהו טרכטנברג בעיירה ליפקאני שבבסרביה, אז חלק מן האימפריה הרוסית, ואחר כך, מ-1918, ברומניה, לחיים ורבקה טרכטנברג. היו לו שלושה אחים ואחיות, אחת מהם הייתה שפרה (טרכטנברג) ויצרבין. בהיותו נער פיתח תודעה ציונית, והצטרף לתנועת מכבי. במסגרת התנועה הצטרף להכשרה חלוצית. במשך הזמן הפך לפעיל ולמארגן בתנועה.

עלייתו לארץ

ב-1935 עלה לארץ ישראל. כיוון שלא מצא מענה לשאיפתו לחיים חלוציים שיתופיים במסגרת 'מכבי', חזר לרומניה, ואחר נסע לצ'כוסלובקיה, ונטל חלק בארגון מכבי הצעיר. לאחר זמן קצר חזר לארץ, והתיישב בקיבוץ ניר חיים (כיום: ניר-עם).

מלחמת העולם השנייה ואחריה

בשנת 1944 הוצנח שייקה דן יחד עם יצחק בן-אפרים לשטחי האויב ברומניה. תפקידם היה לסייע בחילוץ כמה טייסים בריטים ואמריקאים שנאלצו לצנוח ברומניה, ולהציל יהודים משם ולארגנם לעלייה לארץ ישראל. בתום מלחמת העולם השנייה המשיכו השניים ועסקו בשיקום התנועה הציונית ברומניה.

החל מינואר 1947 פעל שייקה דן גם בארגון העלאת יהודי בולגריה ארצה, ועם הקמת המדינה נשלח ליוגוסלביה לפעול להעלאת היהודים גם משם לארץ. במהלך פעילותו הוא נתפס על ידי המשטרה החשאית והובא לשיחה עם מפקדה, ובחקירתו אמר "אינני אויב לכם, באתי להשיב את היהודים למדינתם". באופן מפתיע, התייחס אליו הקצין הבכיר בכבוד ואף והציע לו עזרה בכל מה שיצטרך. בהמשך אכן נעזרה בו מדינת ישראל, בהבאת נשק חיוני רב בחשאי לארץ.

בשנות ה-50 היה דן ממייסדי לשכת הקשר ליהודי ברית המועצות ("נתיב"). מבסיסו בווינה הוא עסק במילוט יהודים ממדינות מזרח אירופה ארצה.

שייקה דן היה נציג ממשלת ישראל במשא ומתן עם שלטונות רומניה לגבי פדיון היהודים משם והיה נושא עמו משלוחי כסף מזומן לשם כך.

בראשון לציון ובתל אביב נקראו רחובות על שמו; כמו כן הוענק לו פרס יגאל אלון לשנת ה'תשנ"ג כהוקרה על פעילותו.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

P vip.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0