שיכון ה' (בני ברק)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שיכון ה'
מידע
עיר בני ברק
תאריך ייסוד 1949
מייסדים הפועל המזרחי
שכונות נוספות בבני ברק

שיכון ה' היא שכונה בבני ברק שהוקמה על ידי הפועל המזרחי בראשית ימיה של מדינת ישראל. השכונה גובלת בכביש גהה רחוב השומר ושכונת רמת אהרן.

היסטוריה

אבן פינה לשכונה הונחה בנובמבר 1949[1]. המשתכנים הראשונים, קרוב ל-500 משפחות, נכנסו לבתיהם באמצע 1951[2]. הבתים חוברו לרשת החשמל רק מעל שנה לאחר אכלוס הבתים[3]. בשנת 1956 התגוררו בשכונה כ-700 משפחות, רובן מאנשי הציונות הדתית[4]. בשנת 1964 היו בשכונה כ-800 משפחות[5].

חלק מבתי האזור כונה "שכונת מרמורש" ויועד ליוצאי אזור מרמורש שברומניה[6]. מספר בנינים ברחוב צירלזון בשיכון מכונים "רמת לעלוב".

בתי כנסת ורבנים

בשנת 1953 הונחה אבן הפינה לבית הכנסת המרכזי בשכונה[7], שתוכנן על ידי יעקב נטל. בשכונה היה גם בית כנסת של פועלי אגודת ישראל[8].

בשנת 1964 התקיימו בשכונה, בנוסף לבית הכנסת המרכזי, בית כנסת של יוצאי טריפולי, שלושה מנייני תימנים, מניינים של גור, סאטמר, צאנז וחוג חתם סופר וכן מניין של יוצאי פולין בשם "בית יצחק"[5].

בשנת 1952 התמנה הרב נתן צבי פרידמן כרב השכונה[9]. טקס הכתרה רשמי התקיים במאי 1953 עם הנחת אבן פינה לבית הכנסת[7]. לאחר פטירתו, בשנת 1993, מילא את מקומו בנו, הרב יעקב פרץ פרידמן. בשנת 2008 נפטר הרב יעקב פרץ פרידמן ואת מקומו ממלא חתנו הרב מרדכי בונם זילברברג, אף הוא בוגר ישיבת פוניבז'.

מוסדות חינוך

בשכונה היה בית ספר ממלכתי דתי[5] ותלמוד תורה של בעלזא[10]. כן נמצא בשכונה מוסד אחוזת שרה.

השכונה כיום

כיום השכונה מאוכלסת בכל חלקי הציבור החרדי: חסידים ליטאים וספרדים. קיימים בה בתי כנסת רבים של כל העדות.

והשכונה שינתה את פניה לאחר שבניינים בה עברו שיפוצים ופינוי בינוי וגינות ישנות חודשו, אך עדיין קיימים בה אזורים ומבנים ישנים.

תושבי השכונה

בשכונה התגורר זבולון המר, שעל שמו רחוב בשכונה. כן התגוררו בה אברהם שלום שאקי וראובן אהרונוביץ'[5]. בשכונה מתגורר כיום הרב שמעון גלאי.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0