שיתוק שינה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מחלה ריקה.

שיתוק שינה הוא מצב המאופיין בשיתוק זמני של הגוף מיד לאחר יקיצה. לרוב, מצב זה מתרחש לפני ההירדמות או לאחר ההתעוררות.

מהות שיתוק השינה

שיתוק השינה נגרם במהלך שנת רע"מ (REM), כאשר המוח מתעורר, אך הגוף עדיין נמצא במהלך שינה, ולכן "משותק" עקב החסימה הנגרמת על ידי מערכת העצבים, כדי שלא נבצע פעולות לא רצויות בזמן השינה (מה שאנו חווים בחלום). לפיכך לא ניתן להזיז שום איבר בגוף במצב זה, וגם אין יכולת לדבר.

לשיתוק השינה עשויות להתלוות הזיות. לרוב, ההזיות הן סיוטים שסיבתם אינה ידועה, אשר מתרחשים במקום בו ישנים, למשל נשמעים צעדים מאיימים ההולכים וקרבים, תחושה של נוכחות בלתי רצויה או רעשים מפחידים. עקב כך, המצב הזה מלווה בתחושות פחד, גם בשל הפאניקה עקב אי היכולת לזוז. הרבה אנשים אשר חוו או חווים את השיתוק הזה, חשים לחץ על החזה, כאילו מישהו יושב להם על החזה. תופעות נלוות נוספות שתוארו על ידי אנשים הן רעד בגוף ותחושה של נפילה. הזיות אלו נבדלות על פי ה-DSM מהזיות "רגילות", למשל של שמיעת קולות, בתור לא-פתולוגיות, כלומר, הן אינן מצביעות על קיומה של מחלה נפשית או גופנית.

הסיבות לשיתוק

עדיין לא ידועה סיבה ודאית לשיתוק השינה. אומנם נמצא קשר מסוים בין שיתוק השינה לבין הנרדמות (נרקולפסיה), אך אין תופעה זו מעידה על כך שהאדם החווה את שיתוק השינה לוקה בתסמונת הנרקולפטית. שיתוק השינה נגרם כאשר הגוף נמצא תוך כדי שנת הרע"מ, כאשר המערכת העצבית חוסמת את תנועת השרירים בגוף, אך המוח מתעורר בפתאומיות – דבר המתרחש ממש שניות או דקות ספורות לאחר ההירדמות או בזמן שהגוף מתעורר. סיבות משוערות הן: שינה על הגב, עייפות רבה המלווה בשינה לא סדירה ונמנומים, לחץ ומתח נפשי. כמעט כל אדם חווה את תופעת שיתוק השינה לפחות פעם אחת בחייו.

דרכי מפלט

מדובר בתופעה שאינה מסוכנת. ההזיות אינן נעימות, אך יכולת הבנה והכרה של החוויה מאפשרת להפוך את החוויה הזו למיוחדת או אף מהנה. ההזיות הללו יכולות להיות נתונות לשליטה של האדם החולם[דרוש מקור], וקיימת היכולת לעיתים לכוון את החלום, שנותן תחושה מציאותית, לפי רצונותיו של החולם. במצב בו יחליט האדם לא להילחץ ולהפוך את החוויה הנוראית הזו לחוויה מהנה הוא יוכל להגיע למצב של חלום צלול, אשר בו למעשה הוא ישלוט בחלום ויחליט על מה לחלום במדויק.

כאשר נמצאים במצב השיתוק הזה, קיימות בעצם כמה אפשרויות התלויות באדם החווה זאת והאם הוא יכול להירגע ולא להיכנס ללחץ עקב השיתוק שהוא חש בגופו. כאשר קיימת מודעות למצב בזמן החוויה, ניתן לעצום עיניים ולנסות להירדם בחזרה. אפשרות אחרת היא לתת לגוף להתעורר, בין אם "להילחם" או "להתנגד" לשיתוק על ידי ניסיון להזיז איברים מסוימים בגוף כגון ידיים, רגליים, אצבעות ולהחזיר לגוף את התחושה בשרירים. ניתן גם לנסות לדבר, באותו אופן. אפילו אפשר לנסות "להפיל" את הגוף מהמיטה כדי "להתעורר" מהמכה. עם זאת, כל "תזוזה" במצב של שיתוק מקורה איננו בשרירים אלא בראש, ולכן ניסיונות "תנועה" לשם התעוררות יתבררו כלא יעילים. גם ללא ניסיונות התנגדות, הגוף יתעורר כעבור זמן קצר מאוד (אם לא חזר למצב שינה), והתחושה בשרירים תשוב למצב הרגיל. שיטה נוספת היא לעצור את הנשימה לפרק זמן קצר, דבר שיגרום לגוף להתעורר.

שיתוק שינה כפי שמתואר בתרבויות השונות

קיימות אמונות שונות לגבי שיתוק השינה המנסות להסביר את התופעה. בין אם זה שדים או רוחות הבאים לגנוב את האנרגיה הקיימת בגופנו, מכשפות הבאות להעניש אותנו על מעשה רע, ואף הסבר ללחץ המורגש בחזה בעקבות יצורים מוזרים העומדים או יושבים עלינו.

בסדרת הטלוויזיה "מי מתגורר בבית היל" סובלת נלי משיתוק שינה, אליו נלווים חזיונות של רוח הרודפת אותה מאז ילדותה.

באחד הפרקים של הריאליטי "משפחת קרדשיאן" אמרה קנדל ג'נר בשיחה עם אמה קריס ג'נר כי היא סובלת משיתוק שינה.

שיתוק שינה בישראל

בשנת 2012 פרסם יאיר לביא, פסיכותרפיסט מהזרם הטראנס-פרסונלי, עבודת מחקר שבה הציע מודל תרפויטי לשיתוק שינה המבוסס על כך שאדם החווה שיתוק שינה צריך קודם כל להכיר וללמוד את התופעה על מנת להפחית את הפחד ובשלב השני להשתמש בטכניקות שניתן להיעזר בהן על מנת להשיג שליטה רבה יותר על שיתוק השינה.

מחקרו מתייחס להיבט החיובי של שיתוק השינה בכך שאלו החווים אותו מתמודדים למעשה עם 'פחד מוות', להגדרתם, מה שיכול למעשה לתרגל התמודדות עם תחושות פחד במצבים שבהם אין סכנה מוחשית ובכך להשפיע לטובה על הדרך בה אנשים אלו מתמודדים עם פחדיהם במהלך היומיום. בבלוג של יאיר לביא ניתן למצוא מידע ומחקרים עדכניים בעברית בנושא שיתוק השינה.

בשנת 2019 נפתחה קבוצת פייסבוק בנושא שיתוק שינה שבה אלו שחווים את התופעה יכולים לשתף, להתייעץ זה עם זה ולהפסיק להתמודד לבד עם החוויה וההשלכות שלה. בנוסף לכך, השיתוף ההדדי של 'חוכמת ההמונים' תורם להבנת התופעה, אשר לאלמנטים רבים שלה עדיין אין הסבר מדעי.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0