תאומים כלואים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מחלה ריקה. תאומים כלואים (locked twins) הוא השם של סיבוך נדיר המתרחש בלידת תאומים. כאשר התאום הראשון נמצא במצג עכוז והתאום השני במצג ראש עלולה להתרחש "כליאה". כליאת העוברים הוא מצב מסוכן לשני העוברים שעלולים למות או לחלופין להיפגע באופן קשה. מחשש למצב כליאה זה, נהוג היום לילד על ידי ניתוח קיסרי כמעט כל הריון תאומים שלא במצג - ראש[1].

מצב "תאומים כלואים" מתרחש בתדירות של 1 ל-90,000 לידות או 1 מתוך 1000 הריונות תאומים[2]האבחנה במקרים אלו מגיעה בדרך כלל באיחור ולמעשה מתרחשת כאשר האישה נמצאת כבר בתהליך הלידה. במצב זה ישנו קושי ליילד את העובר הראשון[1].

גורמי סיכון

גורמים המעלים את הסיכון להיווצרות תאומים כלואים הם: תינוקות קטנים, אגן רחב, אישה שזוהי לידתה הראשונה, מיעוט מי שפיר, שלפוחית היפרטונית, קרע מוקדם מדי של שק מי השפיר, תאומים מונו-כוריוטיים, מונו-אמניוטים[3].

כאשר העוברים קטנים הכליאה מתרחשת לרוב לאחר הירידה לאגן בעוד בעוברים גדולים יותר יש נטייה להיכלא עוד לפני הירידה לאגן ובעצם לעצור את תהליך הלידה.

סכנות

כאשר עובר אחד נמצא במצג עכוז ומתחילה לידה העובר יכול להכלא ללא יכולת לצאת ולכלוא גם את העובר השני. במקרה זה סיכויי ההישרדות של העוברים הוא נמוך, במיוחד של העובר הראשון.

טיפול

תמותה ותחלואה של תינוקות ניתנות למניעה על ידי זיהוי מוקדם של המצב דרך מעקב צמוד על הריונות תאומים וביצוע תדיר של אולטרסאונד. כאשר מאובחן מצב בו עובר אחד במצג עכוז יש לקבוע ניתוח קיסרי אלקטיבי בזמן ובמועד הנכונים. במצב בו הלידה החלה אפשר לנסות ולחלץ את העובר על ידי תמרון על שם ZAVANELLI. בתמרון זה דוחפים את העובר כלפי מעלה בחזרה לאגן ומבצעים ניתוח קיסרי להוצאת העוברים והוא נעשה תחת הרדמה.

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 Borah, T., and A. Das., Locked twins: A rarity, Annals of medical and health sciences research 2.2 (2012): 204-205
  2. ^ Sharma, Sudhaa, Amandeep Anand, and Reema Khajuria., "Interlocked Twins: A Case Report." (2014)., JK Science Journal of Medical Education and Research. 2014 Oct-Dec; 16(4): 188-189
  3. ^ Salmon, Y. M., Locked twins–report of 2 cases, Singapore Med J 9 (1968): 89-91

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0