תגובה המוליטית מאוחרת למתן דם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תגובה המוליטית מאוחרת למתן דםאנגלית: Delayed Hemolytic Transfusion Reaction, DHTR) היא אחת מסוגי התגובות האימוניות (חיסוניות) לעירוי דם. התגובה נוצרת כתוצאה מהימצאותם של נוגדנים בדם של מקבל העירוי לכדוריות הדם של התורם. בניגוד לתגובה המוליטית חדה (Acute Hemolytic Tranfusion Reaction), אשר מופיעה קרוב לזמן העירוי ויכולה להוות סכנת חיים, התגובה המאוחרת מופיעה בדרך-כלל כ-2–10 ימים לאחר העירוי, ולרוב מהווה תגובה מתונה יותר.

מנגנון המחלה

התגובה ההמוליטית המאוחרת מתרחשת משנית לחשיפה קודמת לאנטיגן (אנגד). בחשיפה הראשונית, אנטיגן שעל כדוריות הדם של התורם יוצר תגובת נוגדנים איטית בגוף הנמען. רמת הנוגדנים דועכת עם הזמן, וכתוצאה מכך בדיקות הסקר לסוג דם והצלבה (בדיקות בהן נבדקת התאמה בין סוג דם התורם לסוג דם הנמען) לפני מתן הדם יהיו שליליות. האנטיגנים הנפוצים ביותר בתגובות מהסוג הזה הם מסוג Kidd, Rh, Kell, Duffy, בניגוד לתגובות המוליטיות חריפות בהן האנטיגן הוא מקבוצת ה-ABO. בחשיפה השנייה, הנמען כבר רגיש לאנטיגן ומייצר תגובה חיסונית עזה יותר, עם ייצור מוגבר יותר של נוגדנים אשר מופיעים תוך מספר ימים. כתוצאה מכך, כדוריות הדם של התורם מתכסות בנוגדנים, ומסולקות במערכת הרטיקולואנדותליאלית (טחול וכבד בעיקר), דהינו הרס חוץ-כלי (extra-vascular).

התייצגות

לרוב, התגובה היא נטולת-תסמינים (אסימפטומטית). אם ישנם סימנים, הם יכולים לכלול: חום, ירידה בהמטוקריט, צהבת, עלייה בהמוגלובין בדם והמוגלובינוריה (המוגלובין בשתן). התייצגויות קשות יותר הן נדירות, ויכולות לכלול אי-ספיקת כליות חדה ואפילו מוות.

טיפול

לרוב התגובה ההמוליטית המאוחרת אינה דורשת טיפול. אם מופיעים תסמינים, יש לתת עירוי נוזלים תוך-ורידי (הידרציה). במקרים בהם ההמוליזה קשה יותר, ייתכן ויהיה הצורך בעירויי דם נוספים (לאחר בדיקת סקר חוזרת). בכל מקרה של חשד לתגובה המוליטית מאוחרת, יש לשלוח בדיקת דם למעבדה לביצוע מבחן קומבס, ואם זה חיובי, לנסות לבודד את הנוגדן.

לקריאה נוספת

  • John P. Greer, Wintrobe's Clinical Hematology, thirteenth ed. (Philadelphia: Wolters Kluwer, Lippincott Williams & Wilkins Health, 2014
  • Longo, Dan L. Harrison's principles of internal medicine. New York: McGraw-Hill, 2012. Print.

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0