תיאו ואורה קוסטר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תיאו ואורה קוסטר היו זוג מפתחי משחקים וצעצועים ישראלים.

תיאו קוסטר נולד ב-1929 באמסטרדם. היה חבר לכיתה של אנה פרנק, ובמהלך המלחמה הסתתר הרחק מאמסטרדם אצל בני זוג נוצרים, שהוכרו כחסידי אומות העולם. עבד בבית הדפוס של אביו באמסטרדם, ובשנת 1955 עלה לישראל. אצל חברים בנתניה פגש את אורה, מורה לציור ממושב כפר חיים, ולימים התחתנו. השניים הקימו חברה לפיתוח משחקים וצעצועים בשם "דגמי תאורה"[1] (הלחם של שמותיהם) שבו אורה הגתה את הרעיון ותיאו עסק במימושו. את המשחק הראשון המציאה אורה למען בנה בן החמש, והמשחק נרכש על ידי חברת "דלק" כדי שישמש כמתנה לעובדי החברה. בשנים הראשונות שלאחר מכן עסקו בני הזוג קוסטר בהמצאת מתנות מיוחדות ומוצרי קידום מכירות לחברות ישראליות, בהן ויטה, שופרסל והמועצה לשיווק פרי הדר. סוכן ספרים שהשיג להם חוזים בחו"ל לייצור משחקים שהמציאו הוביל להתמקדותם בפיתוח משחקים. ב-1965 המציאו את "שין שין", מקלוני פלסטיק צבעוניים שניתן לחברם זה לזה בדרכים שונות.[2] המשחק נמכר בישראל לגלידות "שטראוס", ובמדינות נוספות, ובין השאר נמכר לחברת המזון האמריקאית "בורדן" (אנ'), שהתמשה במקלונים כמחזיקי שלגון שנקראו "Elsie Stix", על שם אלסי הפרה, שהייתה סמל מסחרי של החברה. עד 1981 נמכרו בארצות הברית כ-12 מיליארד שלגונים עם מקלונים אלה.

בשנת 1975 עתרה חברת "דגמי תאורה" לבג"ץ, בתביעה שעל ייצוא דגמי צעצועים שפיתחה, לשם ייצורם בחו"ל, יינתנו לה תמריצי מס, כמקובל ביחס לייצוא תעשייתי. העתירה נדחתה בנימוק שייצוא זה איננו ייצוא של מוצרים תעשייתיים אלא ייצוא של דגמים שלפיהם מייצרים מוצרים תעשייתיים, ולכן אינו נכלל בפעילות שמזכה בתמריצי מס, אף שגם הוא מכניס מטבע זר למדינה.[3]

בני הזוג קוסטר פיתחו משחקים נוספים, בהם כאלה המיוצרים על ידי חברת המשחקים הגרמנית הגדולה "רבנסבורגר". המשחק "נחש מי?" שפיתחו מיוצר על ידי חברת "הסברו" האמריקאית. בשנת 2021 זכה להצלחה גדולה הצעצוע "פופיט", שאותו פיתחו בני הזוג בשנת 1975 ונמכר ב-2012 לחברת FoxMind הקנדית.

אורה קוסטר חיברה גם ספרי משחקים רבים.[4]

תיאו קוסטר נפטר באפריל 2019[5] ואורה קוסטר נפטרה ביולי 2021.[6] בניהם, בועז וגדעון, ואשתו של בועז עליזה, ממשיכים את דרכם בחברה המשפחתית, שסל המוצרים שפיתחה כולל 190 משחקים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0