תיעדוף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תיעדוף (בלועזית: פּרִיוֹריטיזציה) היא פעילות של קביעת סדר עדיפויות לביצוען של משימות, תוך התחשבות במגבלות של המשאבים הנמצאים. משאבים מוגבלים. תיעדוף נדרש בפעילות של ניהול - קביעת סדר עדיפויות לתקצובן ולביצוען של משימות.

בפרויקט של תחזוקת תוכנה נדרש מנגנון לתיעדוף (אנ') של הדרישות לשיפורים בתוכנה.

קביעת סל הבריאות היא סוג של תיעדוף - זו פעילות תיעדוף בינארית הקובעת את התרופות שראוי לתקצב את רכישתן במסגרת תקציב המדינה.

תיעדוף נעשה גם באמצעות מערכות ממוחשבות. פונקציית תיעדוף במערכות הגנה אקטיביות מפני טילים מקבלת את נתוני המטרות וקובעת לכל מטרה מספר חיובי שקובע את מידת האיום שמטרה זו מהווה, ובכך מאפשרת לתת עדיפות ליירוט מטרות מסוימות על פני אחרות.

שיטת תיעדוף בסיסית, למשימות המגיעות בזו אחר זו, היא נכנס ראשון יוצא ראשון - טיפול במשימות לפי סדר הגעתן, בלי ייחוס משקל נפרד לכל משימה. שיטה זו טובה כאשר כל המשימות שוות במהותן, ולכן אין הצדקה להבחנה ביחס הניתן להן. שיטה זו אינה טובה לחדר מיון, משום שבו נדרש תיעדוף גם לפי חומרת הבעיה הרפואית של כל אדם המגיע לחדר המיון. בטיפול באירוע רב-נפגעים לתיעדוף חשיבות קריטית - כוחות הרפואה פועלים להצלת חיי אדם רבים ככל האפשר, דבר שמשמעותו לפעמים היא החלטה מודעת להזניח את הטיפול בפצועים לא דחופים, בפצועים שסיכויי הצלתם דלים, ובפצועים שהטיפול בהם דורש משאבים רבים מדי.

תיעדוף לפי משך הזמן הנדרש לביצוע המשימה בא להעניק עדיפות למשימות קצרות, שביצוען יצמצם במהירות את צבר המשימות הכולל. דוגמה לתיעדוף כזה ניתנת במרכול, שבו מוקצב בקופה תור נפרד ללקוחות שקנו מעט פריטים.

דוגמה לתיעדוף שיטתי: מול אישה המתמודדת בתוכנית הריאליטי "הרווקה" ניצבים עשרה גברים המנסים לכבוש את לבה. לשם בחירת הראשון שיקבל הזדמנות לכך, האישה קובעת קריטריונים להתאמה, כגון יופי, השכלה, הון ומשכורת חודשית. כל קריטריון מקבל משקל, המשקף את חשיבותו בעיני האישה. לאחר הכנת תשתית זו, כל מתמודד מקבל ציון בכל אחד מהקריטריונים, והציון המשוקלל למתמודד בכל הקריטריונים קובע את מקומו בסדר העדיפויות של האישה.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0