תכל'ס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תַּכְלֶ'ס (תכלית בהגייה אשכנזית) הוא ביטוי סלנג עברי נפוץ בישראל, המציין פנייה אל שורש העניין. ביטויים מקבילים: "בשורה התחתונה" (תרגום של ביטוי מאנגלית), "בקיצור" או "גש ישר לעניין".

מקור הביטוי בהגיית המילה "תכלית" ביידיש (על פי ההגייה האשכנזית של העברית). הביטוי מקובל בישראל בקרב כל שכבות האוכלוסייה.

הביטוי משמש דוברים כמילת הקדמה והתרעה על הגעתם לנקודה עיקרית בסיפור עלילה. מאזינים עושים בו שימוש כמילת שאלה ("ובתכל'ס?") כדי לזרז את המספר להגיע לעיקר. ערכו האמיתי של הביטוי טמון בעובדה שמיד אחריו יושמע הדבר שאותו המאזין באמת חפץ לשמוע, מה שהופך אותו לביטוי בעל פוטנציאל גדול לקיצורי דרך משמעותיים בשיח הישראלי.

שימוש נוסף למילה הוא אישור של הנאמר, לרוב בצירוף סימן קריאה (שירה: "ההופעה הייתה ממש אדירה!" יוסי: "תכל'ס!"), או בצירוף שלוש נקודות (שירה: וואו, משעמם פה." יוסי: "תכל'ס...").

בנוסף לשימושה המודרני בעברית, המילה חדרה במידת מה גם לגרמנית עם משמעות דומה. כך מרכז אמנות בברלין מכונה בית האמנות תכלס ועיתון שווייצרי יהודי בגרמנית נושא את השם Tachles.

אזכורים

  • בשנות ה-90 נעשה שימוש בביטוי לצורכי שיווק בבנק המזרחי בסלוגן "בתכל'ס, בנק המזרחי". השימוש בביטוי המדובר היווה פנייה עממית אל קהל לקוחות פוטנציאלי של הבנק, המחפשים כביכול בנקאות בגובה העיניים.
  • בית האמנות תכלס (Kunsthaus Tacheles) הוא שמו של מוזיאון לאמנות עכשווית בברלין. במוזיאון בחרו לאמץ את השם תכל'ס (שהושאל מן היידיש בעקבות מיקומו של המוזיאון ברובע היהודי לשעבר שויננפירטל) בזכות משמעותו - דיבור או עשייה לשורש העניין.
  • חברת ישראכרט מבית בנק הפועלים משתמשת בסלוגן "תכל'ס, אין על ישראכרט" (נכון ל-2014).
  • פרויקט תכל'ס הוא פרויקט סאטירי-חברתי. חברי הפרויקט (רועי מישר, לירון אטיה ועידן מור) פרסמו ב-2014 סרטוני פארודיה על פרסומות מוכרות. הסרטונים זכו למליוני צפיות ולחשיפה רבה בכלי התקשורת. הסרטון "סעמקום", פארודיה על סרטוני הפרסומת של סלקום, זכה למאות אלפי צפיות בשלושה ימים עד שהוסר במפתיע מאתר שיתוף הווידאו YouTube. בהמשך יצרו חברי הפרויקט סרטונים בעלי אופי חברתי שכוונו לקהל העולמי, כדוגמת "לא כל-כך סופר מריו", שזכה למעל 100 מיליון צפיות בפלטפורמות שונות.

קישורים חיצוניים

Kamats.PNG ערך זה הוא קצרמר בנושא בלשנות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0