13 סיבות (סדרת טלוויזיה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
13 סיבות
13 Reasons Why
מבוסס על 13 סיבות מאת ג'יי אשר
סוגה סדרת נעורים
פסקול Eskmo
ארץ מקור ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
שפות אנגלית
הפקה
אתר צילומים קליפורניה, ארצות הברית
טכניקת צילום מצלמה יחידה
אורך פרק 49–98 דקות
שידור
רשת שידור נטפליקס
פורמט (תמונה) 4K (Ultra HDTV)
תקופת שידור מקורית 31 במרץ 20175 ביוני 2020 (3 שנים ו־9 שבועות)

13 סיבותאנגלית: 13 Reasons Why) היא סדרת טלוויזיה אמריקאית המבוססת על הרומן "שלוש-עשרה סיבות" מאת ג'יי אשר. הספר עובד לסדרת טלוויזיה על ידי בריאן יורקי עבור נטפליקס. העונה הראשונה שוחררה לנטפליקס ב-31 במרץ 2017. הסדרה סובבת סביב תלמיד תיכון קליי וחברתו האנה נערה שהתאבדה לאחר שסבלה משורה של נסיבות מדכאות שנגרמו על ידי אנשים מבית הספר שלה. קופסת קלטות שהוקלטו על ידי האנה לפני ההתאבדות מפרטות את שלוש עשרה הסיבות לסיום חייה. העונה הראשונה קיבלה שבחים מהמבקרים ומהקהל, ששיבחו את הנושא בה היא עוסקת ואת הליהוק. הסדרה עוררה מחלוקת מצד גורמים שונים, כולל אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, על תיאור גרפי של סוגיות בנושאים כמו התאבדות, יחד עם תוכן בוגר אחר.

בחודש מאי 2017 הוכרז כי הסדרה חודשה לעונה השנייה, אשר שוחררה ב-18 במאי 2018, העונה השנייה קיבלה ביקורות מעורבות יותר מהמבקרים, ונמתחה ביקורת על העלילה, בה העונה כונתה "הרסנית" ו"אינה ראויה לצפייה". בפרט, העונה גם עוררה מחלוקת בקרב המבקרים והקהל בעקבות סצנה גרפית המתארת תקיפה. בשנת 2019 הורדה מנטפליקס סצנת ההתאבדות עקב מקרים מרובים של התאבדות באופן דומה, כנראה, לאחר צפייה בסצנה. באוגוסט 2019 דווח כי חודשה הסדרה לעונה רביעית ואחרונה. אשר עלתה לשידור ב-5 ביוני 2020.

עם פרסום הסדרה ועלילותיה החלה דאגה בציבור ההורים והמחנכים שהדבר יעלה את המודעות להתאבדות בקרב בני נוער - במיוחד אצל אלה הסובלים ממחשבות אובדניות. הצגת התכנים הרגישים שמוצגים בסדרה, כמו התאבדות בני נוער, פגיעה עצמית, בריונות יחד עם תוכן בוגר אחר עוררה ביקורת, במיוחד על תוכנו הגרפי, ובעיקר על סצנת ההתאבדות. מספר חוקרים ואנשי מקצוע בתחום הרפואה טוענים כי הסדרה הפרה את ההנחיות לתיאור התאבדות בתקשורת ועלולה לעורר "חיקוי" בקרב תלמידי תיכון ואנשים פגיעים. עם זאת, חוקרים בחנו את ההשפעה שעלולה סצנה בדיונית להשפיע על מחשבות והתנהגויות אובדניות קטנה ככל הנראה לעומת השפעת גורמי סיכון פסיכולוגיים וחברתיים אחרים.

עליית הסדרה הגיעה עם 900,000–1.5 מיליון חיפושים בגוגל בארצות הברית הקשורים להתאבדות, כולל עלייה של 26% בחיפושים אחר משפטים כגון "כיצד להתאבד", עלייה של 18% ב"מתאבד", ועלייה של 9% ב"איך להרוג את עצמך."

השירות לבריאות הנפש האוסטרלי לבני 12–25, Headspace, פרסם אזהרה בסוף אפריל 2017 על התוכן הגרפי המוצג בסדרה, עקב העלייה במספר הפניות לשירות בעקבות יציאת הסדרה במדינה. נטפילקס תייגה את הסדרה כמיועדת לבני 15 ומעלה על מנת לעמוד בתנאים של מערכת דירוג הצופים האוסטרלית. הם ליוו את הצגתה עם אזהרות נוספות ועצות לצופים בתחילת כל פרק, והבטיחו שיכללו הפניות לייעוץ ולא ידלגו על כך בסיום אף פרק. ואכן, בסיום כל פרק, נשמע שחקן אחר מהסדרה אומר ומזהיר שאם ישנה מצוקה נפשית כלשהי, אפשר לפנות לעזרה ולייעוץ, כולל אתר אינטרנט שהשיקה הסדרה לפניות למצוקה נפשית של בני נוער.