שער ספטימיוס סוורוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־03:42, 19 ביולי 2020 מאת משה מנחם (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תבנית:אנדרטה

שער ספטימיוס סוורוס בציור של קאנאלטו, 1742

שער ספטימוס סוורוס הוא שער ניצחון שיש לבן המצוי בקצה הצפון מזרחי של הפורום של העיר רומא. השער הוקם בשנת 203 להנציח את ניצחון הקיסר הרומי ספטימיוס סוורוס ובניו קרקלה ופובליוס ספטימיוס גטה על האימפריה הפרתית בקרבות שנערכו בשנת 195 ו-203.

מראהו של השער שונה ממראהו בזמן חנוכתו. השער בעל שלוש הקשתות היה מוצב בעבר על בימה מוגבהת עשויה אבן טרוורטין, אליה הגיעו באמצעות גרם מדרגות. תקרת הקשת המרכזית של השער מעוטרת. גרם מדרגות במבנה השמאלי ביותר (הדרומי) של השער הוביל אל הגג, עליו הייתה מוצבת קוודריגה ובה פסלי הקיסר ושני בניו. את השער מעטרים תבליטים המתארים את הניצחון. שער זה היווה מודל לחיקוי בשערי הניצחון שנבנו בשנים מאוחרות יותר באירופה.

לאחר מותו של ספטימוס סוורוס משלו יחד בניו, עד שקרקלה רצח את גטה. בעקבות רצח זה הוסרו כל פסליו של גטה שהיו מוצבים במקומות ציבוריים. במסגרת פעולה זו הוסר פסלו של גטה מראש שער הניצחון ונמחקה דמותו מכל תבליטי השער.

במהלך השנים בעקבות הסחף גבהה ריצפת הויה סאקרה בכמה מטרים, ועל כן לא היה צורך בבימה המוגבהת והדרך עברה מתחת לשער. במהלך ימי הביניים, בשל השטפונות שעברו דרך העמק, כוסה מחציתו התחתון של השער בסחף ולא היה גלוי למבקרים במקום (כפי שניתן לראות מציורו של קאנאלטו (Canaletto) משנת 1742, הקשתות הצידיות הן בגובה פני הקרקע).

השער עצמו ניצל מהרס ומשימוש בשיש כשימוש משני בשל הפיכתו לחלק מכנסייה (שנהרסה מאוחר יותר).

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה

פרמטרי חובה [ שם ] חסרים


מתבליטי השער
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
שער ספטימיוס סוורוס28471624