חצרמוות (מחוז)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־15:51, 31 ביולי 2020 מאת בוט מקוה (שיחה | תרומות) (שנת>>תאריך (דרך WP:JWB))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חצרמוות (מחוז)
حضرموت
מדינה תימןתימן תימן
ערים במחוז שיבאם
בירת המחוז אל-מוכלא
שטח 167,280 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ במחוז 1,029,462 (2004)
 ‑ צפיפות 6.2 נפש לקמ"ר (2004)
קואורדינטות 16°40′00″N 49°30′00″E / 16.666667°N 49.5°E / 16.666667; 49.5
אזור זמן UTC +3

לחצו כדי להקטין חזרה

סוקוטרהצנעאאל-מחויתרימה (מחוז)עדן (מחוז)א-דאלעאיב (מחוז)עמראןחג'ה (מחוז)ד'מארתעזאל-ביידא (מחוז בתימן)לחג' (מחוז)אל-חודיידה (מחוז)צנעא (מחוז)מאריב (מחוז)אביאןסעדה (מחוז)אל-ג'וףשבוהחצרמוות (מחוז)אל-מהרהג'יבוטיאריתריאהאתיופיהסומליהערב הסעודיתעומאן

מחוז חצרמוותערבית: محافظة حضرموت, תעתיק מדויק: חַצְ'רַמַוְת), הידוע גם בשם עוד[דרוש מקור], הוא מחוז בתימן הגובל בצפון בסעודיה ובדרום בחוף הים הערבי. ב-2004 סופח האי סוקוטרה למחוז.

מחוז חצרמוות נקרא על שם ממלכה קדומה באותו השם שהתקיימה באזור זה, ושמו נזכר בתנ"ך. בירת המחוז היא העיר אל-מוכלא. המחוז משתרע על פני מישור מדברי נרחב שנחצה בידי ואדי חצרמוות, ובידי הרים שהגבוה ביניהם מגיע לגובה של 2,500 מטרים.

הטמפרטורה הממוצעת בשנה היא 27° מעלות צלזיוס, הקיץ חם, החורף מתון. ישנם גשמים במחוז גם בימי הקיץ, בנוסף לימי הסתיו ולימי החורף.

יהודים

בחצרמוות התקיימה קהילה יהודית קדומה שהצמיחה מתוכה (לדברי ר' חיים בן יחיא חבשוש בספר "קורות ישראל בתימן"), בשנת 1495 משיח שקר ששמו לא נודע, אך מסופר שאסף מאמינים רבים ונלחם בשבטי תימן האחרים. לאחר הפסדו במלחמה נפרעו יהודי חצרמוות מתמיכתם בו.

בשנת 1948, לאחר התנקשות ביחיא מוחמד חמיד א-דין (שיחסו ליהודים היה טוב), החלו פרעות ביהודי תימן. גם במחוז עוד היו פרעות, אך לא היו כמעט פגיעות בנפש, אם כי היו פגיעות גדולות במיוחד ברכוש היהודים במחוז.

יהודי המקום עלו לישראל בשנת 1950 במבצע מרבד הקסמים.

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה

פרמטרי חובה [ שם ] חסרים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חצרמוות בוויקישיתוף


ערך זה הוא קצרמר בנושא גאוגרפיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.