לשון תשתית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־20:46, 14 בדצמבר 2017 מאת מוסיף והולך (שיחה | תרומות) (גרסה אחת של הדף wikipedia:he:לשון_סובסטרט יובאה: ייבוא כמותי אוטומטי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בבלשנות, המושג לשון סובסטרטלטינית: sub - מתחת, stratum - שכבה, רובד) מתייחס ללשון שהייתה קיימת בטריטוריה כלשהי לפני שתושבי אותה הטריטוריה קיבלו על עצמם לשון אחרת. בכך מהווה לשון הסובסטרט את רובד התשתית של הלשון החדשה. דוגמה טובה לתופעה זאת היא לשונות הסובסטרט של הערבית - עם התפשטות האסלאם וכיבושי הערבים, הגיעו הללו לטריטוריות שבהן דיברו ארמיתסוריה ולבנון, בעיראק), קופטיתמצרים), וברבריתצפון אפריקה).

לשון הסובסטרט משפיעה על הלשון החדשה המולבשת עליה (לשון הסופרסטרט), שכן דוברי לשונות הסובסטרט מנסים להתאים את הלשון החדשה ללשון השגורה בפיהם. בדרך זאת אפשר להסביר תופעות שונות בלשון שהתגבשה באותה הטריטוריה. כך נהוג להסביר את סיומת גוף שני וגוף שלישי רבים בערבית הסורית - kon- ו-hon- בהתאמה - כהשתקפות של הסיומות -כון ו-הון בארמית, אשר הייתה לשון הסובסטרט בטריטוריה זאת.

קישורים חיצוניים

ערך זה הוא קצרמר בנושא בלשנות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.