אשרי תמימי דרך
א אַשְׁרֵי תְמִימֵי דָרֶךְ הַהֹלְכִים בְּתוֹרַת יְקוָק: |
אַשְׁרֵי תְמִימֵי דָרֶךְ הוא מזמור קי"ט בספר תהילים, ונקרא גם תמניא אפי (בארמית: שמונה פנים) או אלפא ביתא על שם מבנהו, הוא המזמור הארוך ביותר בספר תהלים והפרק הארוך ביותר בתנ"ך.
תוכן המזמור
תוכנו העיקרי של המזמור הוא חשיבות לימוד תורה אך מובאים בו נושאים נוספים, כך למשל מסתיים המזמור בבקשה לגאולה:
”תָּעִיתִי כְּשֶׂה אֹבֵד בַּקֵּשׁ עַבְדֶּךָ כִּי מִצְוֹתֶיךָ לֹא שָׁכָחְתִּי” (תהלים, קי"ט, קע"ו).
אורך ומבנה המזמור
במזמור זה 176 פסוקים (הפסוק האחרון: קעו). במזמור יש שמונה פסוקים לכל אחת מאותיות הא-ב (שמונה הפסוקים הראשונים מתחילים באות א' שמונה הפסוקים שלאחריהם מתחילים באות ב' וכן הלאה). בכל שמונה פסוקים של כל אות מוזכר בכל פסוק תיאור אחר לתורה: אמונה, אמרה, דבר, דרך, חק, מצווה, משפט, עדות, פיקודים, תורה. בסדר הלימוד החודשי של תהילים מחולק מזמור זה לשני חלקים (יומיים) בגלל אורכו.
קריאת המזמור
במסכת ברכות נשאל מדוע שפרק זה לא ייאמר בכל יום (במקום אשרי יושבי ביתך), שכן הוא מסודר לפי סדר הא"ב, והשיבה הגמרא שמכיוון שאין בו שבח הכנת מזון לכל חי, לכן עדיף לומר את אשרי יושבי ביתך, שמורכב בעיקר ממזמור קמ"ה, שכן יש בו גם את שבחו של הקב"ה שמכין מזון לכל חי (בפסוק "פותח את ידך ומשביע לכל חי רצון"), והוא גם מסודר כמעט לגמרי לפי סדר הא"ב.
את מזמור קי"ט נהוג לקרוא באזכרות. לפי הנהוג קוראים את חלקי הפרק המתחילים באותיות לפי שם הנפטר לפי פסוקי שמו, ובעדות מסוימות קוראים לאחר מכן אותיות נ', ש', מ', ו-ה'.
עדות המזרח וקהילות אמ"ת נוהגים לקרוא את המזמור ביחד עם מזמורים אחרים לפני ערבית של מוצאי שבת.
ספרים על המזמור
הרב יעקב אבוחצירא חיבר שני ספרים במיוחד על מזמור זה: מעגלי צדק ואלף בינה.
קישורים חיצוניים
- תהלים מזמור קיט עם פירושים
- מזמור קי"ט בקריאה תימני
- אראל סגל תהילים קיט - להתקרב לתורה במסלול אלפביתי
- אשרי תמימי דרך על פי רבי נחמן מברסלב מאגר ספרים לקריאה אונליין
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] אשרי תמימי דרך22893232