חלב אם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־13:00, 12 במרץ 2019 מאת אליצור (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שתי כוסות המכילות חלב אם. בכוס בצד שמאל יש חלב ראשוני שמופרש בשלב הראשוני של היניקה, ואילו בצד הימני מופיע חלב שנוצר מאוחר יותר במסגרת אותה יניקה, והוא חלב עם תכולת שומן גבוהה יותר.

חלב אם הוא חלב הנוצר בשדי האישה, ומיועד להזין את התינוק שילדה. בחודשים הראשונים לחייהם (מקובל עד בערך שישה חודשים) ניזונים תינוקות מחלב אם ומתחליף חלב (כגון תרכובת מזון לתינוקות) בלבד. תזונה המבוססת על חלב אם בלבד (או תחליפיו) מספקת את כל צרכיו התזונתיים של התינוק. על פי המלצת ארגון הבריאות העולמי, הנקה בלעדית מומלצת עד גיל חצי שנה, והנקה בשילוב עם מזון לתינוקות כתזונה משלימה מומלצת עד לגיל שנתיים, ואף מעבר לכך.

ייצור החלב

מיד לאחר הלידה מופרשים בגוף האישה פרולקטין ואוקסיטוצין, הגורמים ליצור חלב בשדיים במטרה להזין את התינוק. החלב הראשוני שנוצר מיד לאחר הלידה נקרא קולוסטרום, והוא עשיר בנוגדנים מסוג IgA, המוצאים דרכם למערכת העיכול של היילוד. העברה זו מסייעת להגן על התינוק, ומחזקת את מערכת החיסון שלו כך שתתפקד כראוי.

אי-יכולת ממשית לייצר מספיק חלב (תפוקת חלב נמוכה) היא נדירה, ומחקרים מראים שאמהות ממדינות מתפתחות החוות חסרים תזונתיים ממשיים עדיין מייצרות כמויות של חלב באיכות דומה לזו של אמהות ממדינות מפותחות. ישנן סיבות שונות שבשלן האם אינה יכולה לייצר מספיק חלב אם. אחת הסיבות הנפוצות הוא חיבור לא נכון של התינוק לפטמה, הנקה או שאיבה בכמויות מפוחתות שאינן מספיקות לדרישות התינוק, תרופות מסוימות (לדוגמה, כאלה המכילות אסטרוגן כאמצעי מניעה), מחלה והתייבשות. סיבה נדירה היא תסמונת שיהאן אשר גורמת למחסור בייצור פרולקטין כך שלעיתים האם תזדקק לתחליפים הורמונליים.

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה

פרמטרי חובה [ שם ] חסרים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חלב אם בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא אנטומיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

חלב אם25014910