בית הדין האירופי לזכויות אדם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־06:13, 17 בדצמבר 2017 מאת Davidnead (שיחה | תרומות) (גרסה אחת של הדף wikipedia:he:בית_הדין_האירופי_לזכויות_אדם יובאה: ייבוא כמותי אוטומטי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בית המשפט האירופי לזכויות אדםצרפתית: Cour européenne des droits de l’homme) בשטרסבורג הוא בית משפט בינלאומי אשר נוסד מכוח האמנה האירופית לזכויות אדם ונועד לפקח על כיבוד זכויות אדם במדינות החברות באמנה.

בית המשפט נוסד בינואר 1959. לאחר נפילת חומת ברלין וסוף המלחמה הקרה מדינות רבות הצטרפו למועצה האירופית, וכתוצאה מכך חלה עלייה רבה במספר הבקשות לבית המשפט.

האמנה האירופית לזכויות אדם היא אמנה אשר אומצה על ידי מועצת אירופה, וחתומות עליה כל 47 המדינות החברות במועצה. המדינות החברות באמנה, אזרחי המדינות וצדדים אחרים יכולים להגיש עתירות בנושא הפרות זכויות אדם במדינות החברות לבית המשפט. לרוב אין מדינה פונה לבית משפט זה כנגד מדינה אחרת, אם כי לבית המשפט יש סמכות לדון בתביעות כאלו (בעבר הייתה תביעה של אירלנד נגד בריטניה בגין עינוי חשודים, של קפריסין נגד טורקיה בגין הפרות זכויות אדם בצפון קפריסין, ועוד). אחד המקרים המפורסמים ביותר שבהם עסק בית דין זה הוא עתירה כנגד רוסיה על תמיכתה בצ'צ'נים בשנת 2008 (23286/04).

שופטים נבחרים לכהונה בת תשע שנים בלי אפשרות להארכה. הם נבחרים על ידי האספה הפרלמנטרית של המועצה.. גיל הפרישה של השופטים הוא 70, אבל הם עשויים להמשיך לכהן כשופטים עד ששופט חדש נבחר או עד שהמקרים שבהם הם עוסקים מגיעים לסיומם. שופט לא יכול לשמוע או להחליט במקרה אם יש לו קשר משפחתי או מקצועי עם אחד מהצדדים. שופטים יכולים להיות מודחים מכהונתם, אם השופטים האחרים מחליטים ברוב של שני שלישים, כי השופט חדל לקיים את התנאים הנדרשים.

אין קשר בין בית משפט זה לבין בית הדין לצדק של האיחוד האירופי. כיוון שכל מדינות האיחוד האירופי הן גם חברות המועצה האירופית, ישנם חששות לגבי העקביות של החלטות שני בתי המשפט.

קישורים חיצוניים

ערך זה הוא קצרמר בנושא חוק ומשפט. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.