תכשיט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־21:02, 11 ביוני 2018 מאת שרגא (שיחה | תרומות) (ניסוח תורני)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תכשיטים מסוגים שונים

תכשיט או עדִי (בריבוי: עֲדָיִים) הוא אביזר המיועד בעיקר לקישוט הגוף. יש שתכשיטים נתפרים בבגדים, משמשים יצירת אמנות, סמל סטטוס או דרך לאגירת ממון.

התכשיטים היו קיימים משחר ההיסטוריה. בתקופות קדומות הם נוצרו מחומרים כגון עצמות, עץ וצדפות, ולאחר מכן מחומרים יקרים יותר כמתכות (זהב, כסף, פלטינה) ואבני חן (יהלומים, טופז, פנינים). החל משנות השלושים של המאה העשרים הפכו תהליכים תעשייתיים לנפוצים יותר בייצור תכשיטים זולים תוך שימוש במתכות זולות חלקן פותחו באופן ייעודי לייצור תכשיטי אופנה כגון גולדפילד וזהב לבן ושיבוץ באבנים לא יקרות וזכוכית.

חפירות ארכאולוגיות במערות האדם הקדמון מגלות, כי כבר לפני אלפי שנים פותחו התכשיטים הראשונים באמצעות שימוש בחומרי גלם דוגמת עצמות ושריונות רכים של חיות, אבנים ועצים. תחילה שימשו חומרים אלה כאמצעים לקשירת בגדים וחיבור עורות אלה לאלה, אולם בהמשך נמצאו עדויות לדגש ששם האדם הקדמון על עיצוב חומרים ושימוש בהם לצורכי קישוט ונוי.

התכשיטים נענדים על כל גוף האדם - מסיכות ראש ועד לטבעות על הבהונות. התכשיטים השכיחים ביותר הם עגילים, מחרוזות, צמידים וטבעות.

בעל המקצוע שיוצר תכשיטים או סוחר בהם מכונה צורף או תכשיטן. את השם תַּכְשִׁיטָן חידש המילונאי ראובן אלקלעי.[1] בעברית ספרותית מודרנית כונה צורף הזהב (או סוחר העוסק בזהב) זֶהָבִי, אולם מילה זו לא נקלטה בפי ההמון. המילה תכשיט נקלטה בעברית של ימי התלמוד, ועמה גם המילה תקשיט. לשתי המילים אותה משמעות, ושורשיהן קרובים גזרונית זה לָזה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ראובן אלקלעי, כרך 3, מלון עברי שלם, הוצאת גליל, 1994
P culture.png ערך זה הוא קצרמר בנושא אמנות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.