LiveJournal

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
LiveJournal
Livejournal-logo.png
סוג פלטפורמת בלוגים
תקופת הפעילות 1999–הווה (כ־25 שנים)
מייסדים בראד פיטצפטריק
בעלות LiveJournal Inc. האמריקאית,
הנמצאת בבעלות SUP הרוסית
שירותים עיקריים אחסון בלוגים
הרשמה חובה
Livejournal.com

LiveJournal, המכונה ברוסית Zhivoy Zhurnal ‏(Живой Журнал) או ZheZhe ‏(ЖЖ), הוא אתר קהילה מקוונת המאפשר למשתמשים לפרסם בלוגים. התוכנה המפעילה את האתר היא תוכנה חופשית ובקוד פתוח, כך שכל משתמש יכול להפעיל אותה בעצמו במחשב.

האתר הוקם בשנת 1999 על ידי בראד פיטצפטריק, סטודנט למדעי המחשב באוניברסיטת וושינגטון, כאשר רצה לפרסם בלוג. האתר גדל והתפתח, ובשנת 2003 נרשם המשתמש המיליון באתר. לקראת 2006 היו חברים בו כעשרה מיליון חשבונות, ב- 2012 היו בו כ-39 מיליון חשבונות (מתוכם כ-1.7 מיליון חשבונות פעילים), וב-2018 היו בו כ-50 מיליון חשבונות.

בינואר 2005 נמכר האתר לחברת "Six Apart" האמריקאית ובשנת 2007 נמכר לחברת "SUP Fabrik" הרוסית. "LiveJournal" הוא אחד האתרים הפופולרים ביותר ברוסיה. באפריל 2011 נערכה על האתר התקפת מניעת שירות ששיתקה אותו למשך כמה שעות ברוסיה; חשדות הופנו כלפי הממשלה, אשר הכחישה את מעורבותה.

מאפיינים

  • דף משתמש - לכל משתמש יש דף משלו, ובו בלוג, מאמר או יומן אישי של המשתמש, ואפשרות לתגובות של אנשים אחרים. בנוסף לכל דף משתמש יש מעקב אחר הפרסומים האחרונים שלו וקישורים לתגובות של אחרים שהשתמשו בדף שלו והיו פעילים בעמוד שלו. לכל משתמש יש גם דף מידע אודותיו, הכולל דרכי יצירת קשר עמו, ביוגרפיה, תמונות ולינקים לאתרים שהוא אוהב.
  • רשימת חברים - מאפיין דינמי וידוע של האתר הוא רשימת החברים של כל משתמש, המקנה למערכת נופך חברתי. ברשימת החברים של המשתמש ניתן לראות מי עקב אחר מי מהכותבים ובאיזו תדירות.
  • S2 programming language - האתר מאפשר למשתמשים לשנות העדפות תצוגה והגדרות שונות. דוגמה לכך היא S2 programming language,[1] פונקציה המאפשרת שינוי של תבניות המאמרים על ידי המשתמשים באתר, העלאת דמויות שיופיעו ליד שם המשתמש ועוד.
  • הקלטת אודיו - האתר מאפשר צירוף הקלטות אודיו של המשתמש, המוצגות בדף שלו.
  • סוגי חשבונות למשתמש - באתר קיימות חמש רמות של חשבונות: "בסיסי" (כ-95% ממשתמשי האתר); "פלוס" (מכיל יותר פרסום); "מצטרפים ראשוניים" (לחברי האתר שהצטרפו לפני 14 בספטמבר 2000); רמה עבור משתמשים ששילמו על ההצטרפות; ו"הקבועים", רמה שאינה זמינה למרבית המשתמשים.

רשתות חברתיות

האתר מהווה גם רשת חברתית מקוונת הבנויה בשיטת quaternary,[2] הכוללת ארבע אפשרויות קישור בין משתמש אחד לשני: מצב בו אין שום קשר, מצב בו שניהם ציינו שהם חברים, או מצב בו אחד מהם ציין שהשני חבר שלו והשני לא.

המונח "חבר" באתר הוא בעיקר מונח טכני, אך מכיוון שזהו מונח טעון רגשית בעיני אנשים רבים, נערכים באתר דיונים רבים בשאלה האם יש להשתמש דווקא במונח זה לשימושו הנוכחי.

פרטיות

משתמשים יכולים לבחור את רמת האבטחה והפרטיות של הבלוג שלהם, כך שיהיה חשוף "לחברים בלבד". חלק מהמשתמשים מעדיפים לחשוף את הפרסומים שלהם לקהל הרחב ולקבל פומביות גדולה יותר. ניתן אף להפוך את הפרסומים לפתוחים רק לעיני הכותב אותם, דבר המאפשר יצירת מעין יומן אישי של הכותב שרק הוא יכול לעיין בו.

הכותבים יכולים להחליט גם למי יאפשרו להגיב על פרסומיהם (בשונה מכתבה בעיתון מקוון בו רשאי כל אחד לכתוב טוקבקים באופן כמעט חופשי).

אפשרות נוספת לשמירה על הפרטיות באתר היא הסתרה של רשימת החברים בדף המשתמש, בפני חברים אחרים.

האתר מאפשר שינויים ברמת הפרטיות על פי רמת החשבון של המשתמש: לחלק מהמשתמשים יש אפשרות לשנות בדיעבד את רמת הפרטיות של הפרסומים בעבר, לאחרים יש אפשרות לשנות פרטיות של פרסומים ספציפיים, וכו'.

קהילה

האתר משלב בין כתיבה בצורת של בלוגים ומאמרים, לבין רשת חברתית מקוונת, המאפשרת למשתמשים לקרוא ולהגיב על התכנים. בשונה מבלוגים אחרים, קיימת שליטה של המשתמש על אפשרויות החשיפה והתגובות, וניתן גם להגיב באופן אישי רק לכותב התגובה, דבר המשפיע על האינטראקציה בין המשתמשים. בנוסף, באתר זה כל המגיבים הם מזוהים. האתר מאפשר גם יצירת קבוצות וקהילות של מספר כותבים, שעל פרסומיהם מפקחים אחראים מתוך הקבוצה, הבודקים את המידע ומסננים אותו במידת הצורך.

תחומים מסוימים באתר מסתמכים על השתתפות החברים באתר ומידת התרומה שלהם לקבוצה. רוב האתר מתופעל על ידי מתנדבים, ואלה אף תרגמו אותו לשפות שונות, מה שמאפשר את התפשטותו ברחבי העולם.

החברה משקיעה בפיתוח והרחבה של מספר שווקים חדשים, בהם סינגפור, בריטניה והודו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא LiveJournal בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ S2 programming language, בוויקיפדיה האנגלית
  2. ^ Quaternary numeral system, בוויקיפדיה האנגלית
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0