OpenDocument

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפת אימוץ התקן ברחבי העולם

OpenDocument הוא פורמט קובץ פתוח המשמש לשמירת קבציי מסמכים משרדיים כגון קובצי טקסט, גיליונות אלקטרוניים, מצגות, איורים, תמונות ותרשימים.

הקובץ פותח במקור על ידי חברת סאן מיקרוסיסטמס, והוא מפותח בחסות איגוד התקנים OASIS. הוא מוגדר כתקן 26300 ISO של ארגון התקינה הבינלאומי.

שימוש בפורמט OpenDocument מונע תלות בתוכנת יישומים משרדיים יחידה (כגון מיקרוסופט וורד) ומאפשר להמשיך ולטעון את הקבצים אשר שמורים בפורמט זה בתוכנות יישומים חלופיות רבות במידת הצורך (לדוגמה, במצבים בהם פג הרישיון לשימוש בתוכנת מעבד התמלילים הקניינית).

סיומות הקבצים הנפוצות ביותר עבור מסמכי OpenDocument הן:

  • odt עבור מסמכי טקסט (כמו עיבוד תמלילים)
  • ods עבור גיליונות אלקטרוניים
  • odp עבור מצגות
  • odb עבור מסדי נתונים
  • odg עבור גרפיקה
  • odf עבור נוסחאות

היסטוריה

בשנת 1999 קנתה חברת סאן מיקרוסיסטמס את חברת סטאר דיויז'ן, יצרנית חבילת התוכנות המשרדיות StarOffice. בהמשך שחררה חברת סאן את התוכנה ככתוכנה חופשית בשם OpenOffice.org. גרסה 1.0 של OpenOffice כללה שכתוב משמעותי של ממשק המשתמש וכללה גם תסדיר מסמכים חדש: המסמך היה ארכיון ZIP (פורמט) של מספר קובצי XML. בניגוד לתסדירים קודמים שהוגדרו בפועל לפי מימושם על ידי התוכנה שקוראת וכותבת אותם, ההגדרה של מסמכי OpenOffice.org הייתה אמורה להיות פתוחה וציבורית. במקביל לעבודה על גרסה 2.0 של OpenOffice.org החלה סאן לעבוד מול גוף התקינה OASIS על תקן למסמכים שמבוסס על תסדיר המסמכים הזה. בשנת 2005 יצאה גרסה 1.0 של התקן והחלה עבודה מול ISO (מכון התקנים הבינלאומי) להפוך אותו לתקן של ISO. בשנת 2005 הפך התקן החדש גם לתסדיר המסמכים של OpenOffice.org 2.0.

בעקבות כך החליטו מפתחי KOffice שזה יהיה גם תסדיר המסמכים הרגיל שלהם (החל מגרסה 1.5, שיצאה באפריל 2006[1].

תוכנות

ניתן לטעון את הקבצים השמורים בפורמט OpenDocument הן בתוכנה חופשיות והן בתוכנות קנייניות. תוכנות בולטות התומכות בפורמט זה כוללות בין היתר את:

כמו כן יש תמיכה חלקית בתוכנות הבאות:

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא OpenDocument בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Koffice ו־ODF – סקירה באתר LWN.net
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0